Başkent Ankara için 3 Haziran Dünya Bisikletliler Günü'nde ABİDOSD'dan önemli çağrı
Ankara Bisiklet ve Doğa Sevenleri Derneği (ABİDOSD) Başkan Yardımcısı Murat Görücü, 3 Haziran Dünya Bisikletliler Günü'nde, Başkent'teki bisiklet yollarının mevcut durumu ve kente sağlayacağı avantajlar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Ankara Bisiklet ve Doğa Sevenleri Derneği (ABİDOSD) Başkan Yardımcısı Murat Görücü, bisiklet kullanımının ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracı olarak teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bisiklet yollarının hala istenilen seviyede olmadığını ve vaat edilen planların hayata geçirilmediğini belirtti.
"TRAFİKTE SAYGI VE FARKINDALIK İÇİN SÜRÜŞLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ"
Bisiklet yollarının üniversitelere, sanayi bölgelerine, toplu taşıma araçlarına, istasyonlara ve ilçelere entegre edilmesinin önemine dikkat çeken Görücü, bu yolların hayata geçirilmesinde görevli tüm kurum ve kuruluşların, STK’ların, çeşitli bisiklet grup ve bireylerin üzerine düşen görevleri yapmasının önem arz ettiğini dile getirdi. Bisiklet kullanımını teşvik etmek için yasa ve finansal destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Görücü, bu adımların trafik sıkışıklığını, çevre ve gürültü kirliliğini azaltmada etkili olacağını ifade ederken trafikte saygı ve farkındalık için sürüşlerine devam edeceklerini söyledi.
BİSİKLET YOLU İÇİN İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Görücü, önümüzdeki günlerde büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve yönetimi, ilçe belediye başkanları, TBMM, ilgili Bakanlıklar, Valilik ve konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan randevu talep ederek, bisikletlilere ve bisiklet yollarına dair görüş ve önerilerini paylaşmayı ve iş birliği çalışmalarına girmeyi planladıklarını açıkladı. Trafikte saygı ve farkındalık için bisiklet sürüşlerine devam edeceklerini belirten Görücü, “Trafikte biz bisikletliler de varız” diyerek haklarını savunacaklarını ifade etti.
Ankara Büyükşehir Belediyesinden beklentilerini sıralayan Görücü, düşük maliyetli bisiklet yollarının yapımına gereken önemin verilmesi, güvenli bisiklet park alanlarının oluşturulması, bisiklet farkındalık tabela ve uyarı levhalarıyla trafikte bisikletlilerin varlığının hatırlatılması ve trafik saygısının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Görücü, Ayrıca, pratik ve teorik bisiklet eğitimlerinin verilmesi, trafik kuralları eğitimlerinin yapılması, bisikletli turizme katkı verecek olan geniş çaplı Ankara Bisiklet Festivali’nin düzenlenmesi ve süreçlerin STK’larla, kulüplerle iş birliği yapılarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
"12 YAŞ VE ÜZERİNE EĞİTİM VERİLMELİ"
İklim değişikliği ile mücadele, trafiğin rahatlaması, hareketli yaşam ve sağlık için bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Görücü, okullarda 12 yaş ve üzeri eğitim alan her öğrenciye trafik ve bisiklet eğitimi verilerek hem trafik saygısının oluşumuna hem de çevreye, doğaya, sürdürülebilir yaşama olumlu katkılar sağlanabileceğini söyledi.
3 Haziran Dünya Bisikletliler Günü’nün bisiklet farkındalığı için önemli bir fırsat olduğunu belirten Görücü, farkındalık oluşturmak için şehirde bisiklet süreceklerini, sosyal medyada ise #trafiktebisikletlilerdevar ve #trafiktebizdevarız etiketleriyle paylaşımda bulunarak farkındalık oluşturacaklarını ifade etti.
Ankara Bisiklet ve Doğa Sevenleri Derneği olarak, bisikletlilerin hakları için her zaman ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğine hazır olduklarını belirten Görücü, bisikletli ulaşımın Ankara için en güzel çözümlerden biri olduğunu dile getirdi.