Ayaş: Tarihi derinlikleriyle 940 yıllık Türk yurdu
Ankara’nın kuzeybatısında yer alan Ayaş, tarihi dokusuyla öne çıkan bir ilçedir. Bölge, tarih öncesi çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN
Hititler, Frigyalılar, Galatlar ve Romalılar bu topraklarda hüküm sürmüşlerdir. Ayaş ismi, öz Türkçede “parlak” ya da “aydınlık gece” anlamına gelmektedir. Bu Türkmen oymağı, Oğuz Türklerinin Bozok kolundan Günhan Oğulları'na mensup Bayat boyunun Barak obasına bağlıdır.
Ayaş ve çevresinde, Bayat, Avşar, Peçenek, İlhan, Kayı ve Kargı gibi Oğuz boylarına ait yerleşim adlarına rastlanmaktadır. 1073 yılında Selçuklu ordusu, doğu ile batı ülkelerini birbirine bağlayan güzergâh üzerindeki önemli piskoposluk merkezlerinden biri olan Minozos’u fethederek, buraya Ayas Oymağını yerleştirmiştir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde, o dönemde Ayaş’ta 1000’den fazla çadırın olduğu ve nüfusunun günümüzden daha yoğun olduğu belirtilmektedir.
Türklerin bölgeye yerleşmesinden sonra, 13. yüzyılın ikinci yarısında Ankara ve çevresi önce Moğollar’ın, ardından İlhanlılar’ın kontrolüne girmiş, 1354 yılında ise Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1071 yılından bu yana Türklerin hakimiyetinde olan Ayaş, 940 yıllık tarihinde hiçbir işgal yaşamamış nadir yerleşim yerlerinden biridir. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kurulan ilk ilçelerden olan Ayaş’ın belediyesi, köklerini 1800’lü yıllara dayandırmaktadır.
Ayaş Kaymakamı Muharrem ELİGÜL, Belediye Başkanı İzzet DEMİRCİOĞLU (CHP).
Ayaş'ın 2023 yılı sayımlarına göre toplam nüfusu 15 bin 581.
Ayaş'a bağlı 33 mahalle vardır.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.