Ankara'nın su dosyası 1: Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi
Ankara'nın ilk su planı 1936 yılında yapıldı. 1968’de çıkarılan 1053 Sayılı Yasa ile Amerikalı Camp-Harris-Mesara ortak girişiminde ‘Ankara İçmesuyu Master Planı' hazırlatıldı. Geçmiş dönemde bu plana uygun çalışma yapılmadığı için Ankara suyu, tekrar tartışma konusu oldu.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte Başkent Ankara'da nüfus arttı, su dosyası da böylelikle açılmış oldu. Ankara, tarih boyunca su konusunda verimli bir alan olmasına rağmen, çok yakın bir tarih olan 2007'de büyük bir su sorunuyla karşı karşıya kaldı. Başkent'in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı tarihsel süreç de değerlendirildiğinde, Ankara su kaynaklarının pek de verimli kullanılamadığı görüldü.
Ankara'nın ilk su planı 1936 yılında yapıldı. 1968’de çıkarılan ‘Ankara, İstanbul ve Nüfusu Yüzbinden Yukarı Olan Şehirlerde İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun’ isimli 1053 Sayılı Yasa ile Amerikalı Camp-Harris-Mesara ortak girişiminde ‘Ankara İçmesuyu Master Planı' hazırlatıldı. Geçmiş dönemde bu plana uygun çalışma yapılmaması, iklim değişikliği ve tüketici nüfusun artışı Ankara suyunun tekrar tartışma konusu olmasını sağladı.
Birçok farklı etkinlik ve projelerle suyun doğru kullanımı ve israfın önüne geçilmesi için atılan adımlar önem kazandı.
tatlaratiksuaritmatesisi2.jpeg
(Fotoğraf: ASKİ)
Son dönemlerde ise Türkiye'nin en büyük atıksu arıtma tesisi olan Ankara Merkezi Atıksu Artırma Tesisi hem Türkiye'nin hem de Ankara'nın gündemine oturdu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yönetiminde belediye ve bağlı kuruluşu Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), Ankara Merkezi Atık Su Arıtma Tesisinin kapasitesini artırmak için uluslararası finans kuruluşlarının desteği ile 2040 yılı ihtiyacını karşılayacak şekilde ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne dönüştürme çalışmalarına başlayacaktı.
tatlaratiksuaritmatesisi3.jpeg
(Fotoğraf: ASKİ)
Bu bağlamda Ankara Çayı ve Sakarya Havzası, çevre kirliliğine karşı daha iyi korunacaktı ve Ankara’da yüzeysel su kalitesinin iyileştirilmesi sağlanacaktı. Ayrıca İstanbul’un içme suyu kaynağı da bu çalışmayla olumlu etkilenecekti. Ancak Cumhurbaşkanlığı’na başvurulan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınan bu çalışmada, her iki kurumdan da 135’er milyon dolar kredi alınmasına rağmen, Belediye Meclisi, projeyi reddetti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş, "Belediye bütçesinden belli bir miktar buraya ayırsak bile 15 yılda tamamlanacaktı. Şu tablo karşısında Ankara halkının 15 gün bekleyecek durumu yok, Belediye Meclisi kredi çekmemizi tekrar reddederse Cumhurbaşkanı’ndan görüşme talep ederiz” açıklamasını yapmıştı.
Tesisin kapasitesi hakkında açıklama yapan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı Ayşegül Pekyılmaz ise “Kapasitemiz 765 bin metreküp ama alabildiğimiz kapasite 500 bin metreküp civarında. Gelen su miktarı ise günlük 1 milyon metreküp” ifadelerini kullanmıştı.
Atık suların Ankara Çayı'na karıştığı tesis, 30 milyondan fazla insanın sağlığını yakından tehdit ediyor.
ANKARA MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
Atık su arıtma tesisi, Ankara'nın batısında, Sincan İlçesi'nde, Tatlar Köyü Mevkiinde yer alırken şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunuyor. Arıtılmış su, Ankara Çayı'na deşarj edilirken, nihai deşarj noktası ise Sakarya Nehri'dir.
ARITMA PROSESİ VE AKIŞ ŞEMASI
• Ön Arıtma Ünitesi
• Ön Çökeltme Havuzları
• Havalandırma Havuzları
• Son Çökeltme Havuzları
• Geri dönüş Çamuru Pompa İstasyonu
• Ham Çamur Yoğunlaştırma Havuzları
• Çamur Özümleyici (Digesters)• Biyogaz Güç İstasyonu
• Gaz Depolama Tankları
• Özümlenmiş Çamur Yoğunlaştırma Havuzları
• Çamur Susuzlaştırma Ünitesi
• Sosyal Donatılar
ASKİ'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şehrin ve arıtma tesisinin topografisi, atık suyun arıtma tesisine taşınmasında pompa istasyonu gerektirmeyecek şekilde tasarlandı. Kanalizasyon sisteminde toplanan bütün atıksular tesise tamamen cazibeyle ulaşırken tesisin ilk aşamada yaklaşık 1/3’ü kullanıldı. Tesisin 2025 yılında genişletileceği bilgisi de sitede yer alıyor...
Ankara Su Dosyası'nın ikinci bölümünde: İlçe Atıksu Arıtma Tesisleri