Ankara’nın en büyük simgelerinden ‘Güvenlik Anıtı’nın az bilinen hikayesi

Ankara’nın 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda Güvenpark içerisinde yer alan Güvenlik Anıtı, her gün binlerce Ankaralıyı ağırlıyor. Peki, buranın hikayesini biliyor musunuz? anadolugazete.com.tr sizin için araştırdı…

Ankara’nın en büyük simgelerinden ‘Güvenlik Anıtı’nın az bilinen hikayesi

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Her gün binlerce Ankaralının ziyaret edip fotoğraf çektiği ve Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne her zaman değerli olan Güvenlik Anıtı’nın hikayesi haberimizde…

ataturk-guvenlik-aniti1.jpg

GÜVENİN VE BİRLİĞİN ANITI

Ankara'nın Kızılay semtinde, 1935 yılında Ankara taşından özenle inşa edilmiş olan Emniyet Anıtı, Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini simgeliyor. Kullanılan malzeme ve detaylarıyla dikkat çeken bu anıt, aynı zamanda 'Emniyet Anıtı' olarak da bilinmektedir. Anıtın Kızılay'a bakan yönünde konumlandırılmış olan heykellerde, güveni temsil eden bir sopayı elinde tutan güçlü genç erkek figürleri bulunuyor. Bu heykellerin altında, Mustafa Kemal Atatürk'ün öğütleri olan ‘Türk, Öğün, Çalış, Güven’ sözleri tunç harflerle yazılı olarak yer alıyor. Sağ tarafta Türk polisinin, sol tarafta ise Türk jandarmasının halka olan yardımlarını anlatan çeşitli kabartmalar yer alıyor.

1.jpg Anıtın bakanlıklar semtine bakan yönünde, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı ve inkılap hareketlerinde bir arada mücadele ettiği arkadaşlarına ithafen yapılmış bir bölüm yer alıyor. Heykellerin altında, anıtın yapım tarihi olan 1935 yılı Romen rakamlarıyla yazılmıştır. Sağ tarafta insan zekasını temsil eden kabartmalar, sol tarafta ise çiftçinin tarım çalışmalarını gösteren detaylar, anıtın estetik ve anlamlı tasarımını tamamlıyor. Güven Park'taki Emniyet Anıtı, Türk ulusunun güven ve birlik duygularını yansıtan, tarihi bir simge olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

2.jpg

AVUSTURYA VE TÜRK SANATININ EŞSİZ BİR BİRLEŞİMİ

Güven Park'ta yükselen Emniyet Anıtı'nın bronz heykelleri, sanatın özenle işlendiği Viyana Erdberg dökümhanesinde hayat buldu. Bu muazzam heykeller, Avusturya'nın başkenti Viyana'da titizlikle üretilerek Türkiye'ye getirildi. Heykeller, Güven Anıtı'na benzersiz bir estetik ve kalite kazandırdı. Anıtın taş kısımlarında kullanılan Ankara taşı, Türkiye'de özenle işlenerek detaylandırıldı. Bu taşların üzerinde yer alan kabartmalar, Türk ustalarının maharetli elleriyle şekillendirildi. Franz Wirt, Triberer ve Anton Hanak'ın diğer öğrencileri, Türk ustaları ile bir araya gelerek anıtın taş kısımlarını oluşturduimg-0325.jpgAnton Hanak tarafından başlatılan anıtın yapımı, 6 Ocak 1934'te Hanak'ın vefatıyla yarıda kaldı. Bu önemli eserin tamamlanması için Joseph Thorak devreye girmiş ve 1935 yılında anıtın inşası başarıyla tamamlanmıştı. Bu iş birliği, Avusturya ve Türk sanatının eşsiz bir birleşimini ortaya koydu. Güven Park'taki Emniyet Anıtı, sanatın sınırlarını aşarak uluslararası bir iş birliğini yansıtan estetik ve tarih kokan bir başyapıt olarak varlığını sürdürüyor.