Ankara'daki çay bahçelerini kış vurdu: "Düşen müşteri sayısı esnafı zorluyor”
Ankara’da Ulus’taki tarihi çarşıda 55 yıldır esnaflık yapan Ahmet Karadöl, çay bahçesi işletmeciliğinin kışın zorlaştığını ve müşteri sayısının düştüğünü söylüyor. Yaz aylarında limonata ve tost gibi ek ürünlerle işler toparlanırken, kış ayı esnafı zorluyor.
Ulus’un tarihi dokusunu hissettiren Güvercin Sokak’taki Tarihi Avizeciler Çarşısı’nda 64 yaşındaki Ahmet Karadöl, hikâyesini meslek hayatındaki yarım asrı aşkın tecrübesiyle Yeni Ankara ile paylaştı.
“ESNFLIK SABRI VE SAYGIYI GEREKTİRİR”
Ankara’nın tarihi Avizeciler Çarşısı’nda 55 yıldır esnaflık yapan Ahmet Karadöl, küçük yaşlarda başladığı esnaflık hayatını şu sözlerle anlattı: “Baba mesleği olan tuhafiye işine küçük yaşta başladım. O zamanlar pazarlarda işportacılık yapardık. Şimdi ise son 10 yıldır çarşı içinde bir çay bahçesi işletiyorum. Esnaflık bana hoşgörülü ve sabırlı olmayı öğretti. Her gün farklı kesimlerden insanlar gelir; müşteri memnuniyeti için her zaman saygılı olmak gerekir.”
“TEMİZLİK HER ZAMAN ÖNCELİĞİMDİR”
Ahmet Karadöl, iş ahlakındaki en önemli prensibinin temizlik olduğunu hatırlatarak, “Bir müşteri gelip ‘Ben sırf buranın temizliği için geliyorum’ dediğinde tüm yorgunluğumuz gidiyor. Temizlik, ailemizin bize aşıladığı bir alışkanlık. Hem çalıştığımız ortamı hem de ürünlerimizi titizlikle düzenli tutarız” dedi.
“ÇAY FİYATLARIMIZ DİĞER BÖLGELERE GÖRE UYGUN”
Karadöl, pandemi sonrası iş düzeninde köklü değişiklikler yaşadığını belirterek, “2010 yılında bu çarşı restore edildi ve pide salonu açtım. Pandemi sonrası pide salonunu kapatıp çay bahçesi olarak devam ettik. Kendi yerimiz olduğu için kira masrafımız yok. Çay fiyatlarımız uygun, çünkü kaliteli malzeme kullanıyoruz. Mesela günde üç damacana su harcıyoruz ama hâlâ çayı 15 liradan satıyoruz" dedi.
“KIŞ GELDİ SATIŞLAR DÜŞTÜ”
Karadöl kışın gelmesiyle birlikte satışlarının düştüğünü ifade ederek, “Çay bahçesi işletmeciliği, özellikle kış aylarında ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Yazın sıcak havalarda işler daha canlı oluyor, limonata ve tost gibi ek ürünlerle işlerimizi canlandırabiliyoruz. Ama kışın insanlar evlerinden çıkmak istemiyor, sokaklar bomboş kalıyor. Bu da bizim gibi çay bahçesi işletmecileri için büyük bir sıkıntı yaratıyor. Müşteri sayısının azalması, gelirde de ciddi düşüşlere yol açıyor. Kışın masraflar aynı kalırken, satışlar düşüyor. Bu durum, esnaflığın her zaman içinde olan zorluklardan biri” diye konuştu.
“ESNAFLIK DEĞİŞİR AMA ÖZÜ AYNI KALIR”
Karadöl, değişimlere rağmen esnaflığın değişmeyen değerlerine vurgu yaparak sözlerini tamamlıyor:
“Hayat ne kadar değişirse değişsin, esnaflığın temeli olan hoşgörü ve dürüstlük hep aynı kalıyor. Biz de elimizden geldiğince bu değerlere bağlı kalarak müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.”