Ankara'da ulaşım zammı esnaf ve vatandaşı karşı karşıya getirdi: Yüzde 40 kimseyi mutlu etmedi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) beklenen ulaşım zammını duyurdu. Buna göre tam bilet fiyatı 15 TL'den 21 TL'ye, öğrenci biletlerinin fiyatı 7 TL 50 kuruştan 10 TL 50 kuruşa, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 300 TL’ye yükseldi.

Ankara'da ulaşım zammı esnaf ve vatandaşı karşı karşıya getirdi: Yüzde 40 kimseyi mutlu etmedi!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) gerçekleştirdiği toplantı sonrası ulaşıma yüzde 40 zam geldi.

ABB, “EGO Genel Müdürlüğü, kötü ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olabilmek adına, aylık 400 milyon TL zarar etmekte, bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir ay içerisinde yapılan akaryakıt zamları, aylık 400 milyon TL olan zarara ilave 20 milyon TL olacaktır. Ayrıca, mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcu sayısının toplam taşınan yolcu sayısına oranının %59’a ulaşmış olup her on yolcudan yaklaşık altısı ücretsiz ve indirimli taşınmaktadır.” açıklamasıyla duyurduğu zammın 1 Ağustos itibarıyla geçerli olacağını belirtti.

ego.jpg

“ZAM ORANI ÇOK DÜŞÜK KALDI”

Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, anadolugazete.com.tr’ye daha önce yaptığı açıklamalarda yüzde 65 zam talep ettiklerini belirtmişti.

Ulaşımda yapılan yüzde 40 zam için konuşan Soydaş, “2023 Temmuz ayından bu yana akaryakıt, yedek parça, personel giderleri başta olmak üzere TÜİK verilerine göre gelen zamlara baktığımızda zam oranı çok düşük kaldı.” dedi.

Ankara'da toplu taşımaya zam!Ankara'da toplu taşımaya zam!

“ULAŞIM ÜCRETLERİ 6 AYDA BİR ENFLASYONA GÖRE GÜNCELLENMELİDİR”

Her yolcu binişinin 21 TL olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Soydaş, “Bizim önerimiz; ulaşım ücretleri 6 ayda bir enflasyona göre güncellenmelidir. Bir de tam bilet kullanım oranı çok düştü ve buna bağlantılı olarak gelir ortalaması da çok düşük seviyelerde. İndirimli, aktarma, abonman gibi farklı uygulamalar var. Üzerine bir de yüzde 30'ları aşan ücretsiz taşıma hem belediye hem de esnaflarımız açısından toplu taşımayı sürdürülemez hale getiriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi hali hazırda EGO Genel Müdürlüğü otobüslerinde her binişi 19 TL sübvanse ediyor. Benzer bir desteğin özel halk otobüslerine de verilmesi veya farklı bir yöntemle bu sorunun kalıcı olarak çözülmesi esnaflarımızın en büyük beklentisidir.” ifadelerini kullandı.

untitled-1-003.jpg

“SEKTÖRÜ AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN ÜCRETSİZ TAŞIMAYA KANUNLA YENİ DÜZENLEME ŞARTTIR”

Soydaş, “Önemli bir ayrıntı da ücretsiz taşıma ile ilgili kanun koyucu ve ilgili bakanlıklar bizim özel sektör olduğumuz gerçeğini göz ardı etmeden çözüm üretmeli, kendilerine sunduğumuz alternatif çözüm önerilerini kesinlikle değerlendirmelidirler. Önemli yatırımlar yapan, istihdam sağlayan, direkt ve dolaylı tüm vergilerini ödeyen, ücretsiz hizmet vermesine rağmen hiçbir avantaj sağlanmayan (akaryakıtta vergi muafiyeti, ücretsiz taşımaya biniş başına ödeme vs.) esnaflarımızın taleplerinin dikkate alınmaması sektörümüzü içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Sektörü ayakta tutabilmek için ücretsiz taşımaya kanunla yeni düzenleme şarttır.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

ABONMAN ÜCRETLERİNE TEPKİ

Öte yandan Başkentli öğrenciler abonman fiyatının 300 TL’ye yükselmesine tepki gösterdi:

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Samet D., “Zaten ekonomik şartlar öğrenciyi zorlarken sosyal belediyecilik anlayışıyla yönetilen bir şehirde öğrenciye destek olunması gereken yerde bu zam bize yükten başka bir şey değildir, bu zammı kabul etmiyoruz ve geri çekilmesini bekliyoruz.” dedi.

Gazi Üniversitesi öğrencisi Azra G., “Toplu taşıma kullanan bir öğrenci olarak artışın uygun düzeyde olduğunu düşünüyorum fakat abonmanın bir anda o kadar artırılmasını uygun bulmadım. 220 TL’yi bazen yüklemekte zorlanan arkadaşlarım oluyordu. Öğrencilerin zorlanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi öğrencisi Sami G., "KYK kredisi dışında bir gelirim olmadığı için ailemi de zor durumda bırakmadan toplu taşıma ücretimi kendim karşılamaktayım ve bu artış günümüz ekonomik koşullarında beni ciddi bir şekilde zorlayacaktır." dedi.

Gazi Üniversitesi öğrencisi Merve Betül D., "Staj yapan bir öğrenci olarak, toplu taşıma masraflarımın artması beni zor durumda bırakıyor. Stajdan aldığım ücret zaten düşük ve bu zamlar bütçemi iyice zorlayacak. Öğrencilere yönelik daha makul fiyatlandırma yapılmalıydı." diye konuştu.