Ankara'da taşeron işçileri eylem yaptı
Kamu Taşeron İşçileri Sendikası ve Belediye Çalışanları ve Kamu Taşeron İşçileri Derneği ve çok sayıda taşeron işçileri, Ankara Ulus Meydanı'nda toplanarak basın açıklaması yaptı.
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Taşeron işçiler, 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadro alamayan 1 milyona yakın işçinin mağdur edildiğini belirterek, haklarının verilmesini istedi.
Eylemde konuşan taşeron işçiler, "Kamuda taşeron kalmadı, 1 milyon işçiye kadro verdik söylemi maalesef bugün sayıları 1 milyona yaklaşan bir mağdur kesimi ortaya çıkarmıştır" dedi.
İşçiler, "KHK ile 2017 yılında kapsam dışı bırakılan, devletin asıl işini yapan taşeron çalışanlar ayrımsız ve eksiksiz olarak devlet kadrolarında istihdam edilmelidir" diyerek, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.
whatsapp-image-2023-11-12-at-21-42-15-1.jpeg
Basın açıklamasında Belediye işçileri de açıklama yaparak, 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilmeyen 450 bin işçinin haklarını istedi. 2019 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilmeyen yaklaşık 450 bin işçinin haklarını isteyerek, belediye şirket işçilerinin de memurlar gibi eşit haklara sahip olması gerektiğini belirtti.
İşçiler, taleplerini şöyle sıraladı:
* Eşit işe eşit ücret
* 52 günlük ikramiye
* 40 saat çalışma
* Enflasyon farkı
* Mezuniyet farkı
* Eşit yemek ücreti
* İş sağlığı ve güvenliğine uygun çalışma
* 3'lü vardiya sisteminden 2'li vardiya sistemine geçme
* İşten çıkarmaları bir müdür ya da şefin değil disiplin kuralları işletilerek mülki amirin onayından sonra işten çıkartılma
* Sendika ve toplu iş kanununda değişiklik yapılarak aidatların ve ülke barajının düşürülmesi ve sendikal örgütlülüğün önünde engellerin kaldırılması
* Belediyelerimizde memur işi yapan tüm işçilerin ayrım yapılmaksızın memur olarak istihdam edilmesi
* Belediye şirketlerinde kadın erkek ayrımı ve ücret eşitsizliği kaldırılarak ücretlerin 2019'da iptal edilen asgari ücretin katlarına geri dönülmeli
* Sarı sendikalar işçiyi açlık sınırında çalışmaya mahkum etmektedir.
* Ülkemizde imzalanan kamu çerçeve protokolü belediyelerde de uygulanmalı ve işçi açlık sınırı altında çalışmamalıdır.
* Hükümetimiz tarafından sivil anayasa gündeme getirilmesine rağmen belediye şirket işlerinin iş kanuna göre keyfi işten atılmaları iş mahkemelerinde değil madem kamuya hizmet ediyorsak ve kamuda çalışıyorsak bölge idare mahkemelerinde görülmelidir.
* 2019 mahalli seçimlerinden sonra siyasi nedenler ile işten atılan işçi ve sözleşmeli memurlar için 3 Ocak 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız ‘işe iade edilecektir’ demesine rağmen 10 aydır hiçbir adım atılmamış ve 2019'dan bu yana mağduriyetler, boşanmalar ve intiharlar devam etmektedir.
* İşten çıkarmalarda kod mağduriyetinin giderilerek suçları sabit olana işçi için mahkeme kararından sonra kodların yazılması ve işçinin kıdem tazminatı ve işsizlik maaş hakkını elinden alan kodların kaldırılması.
* Haksız işten çıkarmalarda iş aktini sona erdiren kamu görevlileri işçiye ödenecek tazminatlardan kişisel olarak sorumlu olmalı ve keyfiyetten işten çıkarmalarında caydırıcılık olmalıdır.
KADRO DEĞİLİZ, SARI SENDİKALAR YANILTIYOR
Belediye şirket işçiliğinin kadrolu olmadığını, sarı sendikaların kamuoyunu yanılttığını söyleyen işçiler, memur işi yapanların memur kadrosuna, işçi işi yapanların belediye kadrosuna geçirilmesini, kadro fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılmasını, işten çıkarılan personel yerine 5 yıl süreyle işçi alınmamasını ve belediye şirketlerinin kapatılarak belediye personel başkanlığına bağlanmasını istedi.
Aynı zamanda çeşitli kamu kurumlarına hizmet veren ve taşeron firmalarda çalışan 12 Bin işçi, işlerinin devamlılığı konusunda endişelerini dile getirdi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının korunması için taleplerde bulundular. Bu işçiler, farklı alanlarda çalışan ve istihdam edilen kişilerin ortak çıkarlarını temsil etmek amacıyla bu talepleri dile getirdiler. Talepleri arasında kadro haklarına sahip olmak ve iş güvencelerinin sağlanması bulunuyor. Taşeron sistemine son verilmesi gerektiği, çalışanların haklarının adaletli bir şekilde karşılanması gerektiği ifade edildi.