Ankara'da düzenlenen Rize Günleri'nin ana teması 'iklim değişikliği' oldu!

Millet Bahçesi'nde 5 Mayıs'a kadar devam edecek olan Rize Günleri'nin ana teması 'iklim değişikliği' oldu. Bu kapsamda, gerçekleştirilen sıfır atık çalışmaları stantlarda yer aldı.

Ankara'da düzenlenen Rize Günleri'nin ana teması 'iklim değişikliği' oldu!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İklim dostu farkındalığıyla Ankara'da düzenlenen Rize Günleri, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Millet Bahçesi'nde Başkentlilerle buluşmaya devam edecek.

Gerçekleştirilen festivalde Rize'nin geleneksel ürünlerinin yanı sıra 'iklim değişikliği'ne de vurgu yapılıyor. Bu kapsamda suya, ağaca, toprağa sahip çıkmanın ve doğa ile birlikte hareket edebilme farkındalığının oluşturulması adına 'sıfır karbon ayak izi' 'sıfır atık' ve 'iklim dostu' çalışmaları da Başkentlilere sunuluyor.

untitled-1.jpg

Çankaya Halk Eğitim Merkezi'nde el sanatları öğretmeni olan Filiz Şivik, sıfır atık çalışmaları hakkında, "Uzun yıllardır atık malzemelerin dönüştürülmesiyle ilgili projeler yapıyorum. Rize Dernekler Federasyonu da iklim dostu projesi adı altında böyle bir girişim yaptı. Artık öze dönüş var. Eski geleneksel yöntemlerimizi canlandırmamız gerekiyor ki gelecek nesillere bir şeyler bırakabilelim. Doğadaki her şeyi tükettik.

Atık denilebilecek her şeyden insanların faydalanabileceği ürünler üretmeye çalışıyoruz. Çeşitli aksesuarlar oluşturuyoruz. Tamamen doğal ürünlerden yapılan midye kabuklarından, mısır kabuğu, sarmaşıklar ve eski yöntemlerle elde yapılan yün dantellerden elde ettiğim bir aksesuarım var, bu ürünle Ankara üçüncülüğü aldım. Geri dönüşümü mümkün olan hiçbir şeyi çöp olarak görmüyoruz." diye konuştu.

untitled-1-001.jpg

"FARKINDALIK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ"

Şivik, Rize Günleri kapsamında plastik, cam, kağıt, pil gibi atıkları getiren vatandaşa çay verileceğini belirterek, "Böyle bir iş birliği ile farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu tür farkındalık çalışmalarıyla, konferanslarla, fuarlarla, sergilerle insanlara atıkların değerlendirilebildiğini gösteriyoruz. Bir soda şişesinden ev aksesuarı yapılabildiğini görüyorlar. Bana, 'Biz bunu çöp olarak görüyoruz ama sen sanat eseri olarak görüyorsun' diyorlar. Bu da çok güzel bir duygu. Her şeyi değerlendirebiliyoruz." dedi.