Ankara'da “Değerlerimiz Taş Kesilip Heykel Olmasın” sergisine büyük ilgi
Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı, Ankara’nın kültürel zenginliklerine sahip çıkmak ve bu değerleri daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde anlam dolu bir etkinlik düzenledi.
Ankara’nın kültürel zenginliklerine sahip çıkmak ve bu değerleri daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı, önemli bir sergiye imza attı. “Değerlerimiz Taş Kesilip Heykel Olmasın” adlı sergi, başkentin sanatsal ve kültürel mirasını yaşatmak adına Metro Sanat Galerisi’nde ziyaretçileriyle buluştu.
Ankara’nın simgelerinden olan “Beş Beyaz” olarak bilinen Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara Güvercini ve Ankara Arısının tanıtıldığı etkinlik büyük ilgi gördü. Sergi, sadece hayvanları tanıtmakla kalmadı, aynı zamanda ziyaretçilere duygu dolu anlar da yaşattı. Bu etkinlik, hem başkentin sembollerini yaşatma hem de doğa ile insan arasındaki bağları pekiştirme amacını taşıdı.
“ANKARA’NIN MARKA DEĞERLERİ YOK OLUYOR”
Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, sergi ile ilgili Yeni Ankara’ya özel açıklamalarda bulundu. Ankara’nın beş beyazının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Aslan, “Şehirler, marka değeri yaratmak isterken, Ankara’nın zaten kendi marka değerleri var. Ankara keçisi ve soft kumaş, 300 yıldır bu şehrin marka değeri olmuş. Avrupa’ya ihraç ettiğimiz bu ürünler, çok önemli bir gelir kalemimizdi. Ancak, son yıllarda bu değerler ciddi bir tehdit altına girdi.” Dedi.
“ANKARA KEÇİSİ VE DİĞER DEĞERLER YOK OLMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”
Aslan, “1956 yılında Ankara’da 1 milyon 200 bin keçi bulunurken, bu sayı şu an Türkiye genelinde 166 bine kadar düştü. Bunun yanı sıra, Ankara Tavşanı neredeyse yok oluyordu. Neyse ki, Bursa’da tesadüfen bulduğumuz tavşanı yeniden çoğaltmak için çalışmalar yapıyoruz. Ankara Kedisi de benzer bir tehlike ile karşı karşıya.1700’lü yıllarda Paris’te moda olan Ankara Kedisi, şu an yok olma tehlikesiyle. Ankara Arısı da bunun bir örneği. Eskiden Ankara’nın simgelerinden biri olan Ankara arısı, İngilizler tarafından alındı ve şu an bize damızlık olarak satılıyor. Ankara’nın bu değerlerine sahip çıkmazsak, sadece kaybetmekle kalmayacağız, aynı zamanda Avrupa’ya bağımlı hale geleceğiz.” Şeklinde konuştu.
ASLAN’DAN MÜJDE: “ANKARA’NIN SOFRASI” VE “ANKARA’NIN MEYVELERİ” SERGİLERİ YOLDA
Ankara’nın yerel tatlarını ve meyvelerini tanıtmak amacıyla gelecek yıl düzenlemeyi planladıkları özel bir sergi hakkında açıklamalarda bulundu. Aslan, “Gelecek yıl ‘Ankara’nın Meyveleri’ adlı bir sergi açmayı planlıyoruz. Tarihi belgelerde kaydına rastladığım 10 meyve üzerinden bu sergiyi oluşturmayı düşünüyoruz. Sergide, armut, elma, dut, ayva, nar, ceviz, kavun, üvez, vişne ve üzüm gibi meyveler olacak. Ankara’nın belki daha çok meyvesi var, ancak bu 10 meyveyi sergileyeceğiz. Ayrıca 2026 yılında ise ‘Ankara’nın Sofrası adlı bir sergi açmayı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Ankara’nın kültürel zenginliklerini ve sembollerini daha yakından tanımak isteyen Ankaralılar, 26-27 Aralık tarihlerinde Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde sergiyi ziyaret edebilir.