Ankara'da başıboş köpek sorunu: ''Bütün belediyeler dava edilmeli''
Geçtiğimiz günlerde Ankara Keçiören İlçesi Kafkaslar Mahallesi’nde sürü halindeki köpeklerin on yaşındaki çocuğa saldırması sonucu sokak hayvanları konusu yeniden gündeme geldi. Sokak hayvanlarına yönelik belediyelerin görevleri olduğu ve neler yapması gerektiği üzerine Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Sözcüsü Rabia Erentuğ, anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalar yaptı.
ÖZEL HABER: SAMET EKER
Sokak hayvanları konusunun yeniden gündeme gelmesi ile birçok yerel yöneticiden önemli açıklamalar geldi fakat konuyla ilgili eksiklikleri, yapılması gerekenleri anadolugazete.com.tr olarak Ankara Kent Konseyi Hayvan Hakları Sözcüsü Rabia Erentuğ’a sorduk.
''5199 SAYILI KANUNDA AÇIK VAR''
Rabia Erentuğ, “Belediyelerin yani yerel yöneticilerin, bakanlıkların ya da karar verici mercilerin yapması gerekenler bir anda sokak hayvanlarının suçu haline dönüştü. Maalesef çok talihsiz bir dönüşüm oldu. Sizinle daha önce yaptığımız bir röportajda hatırlarsanız; ‘Belediyeler ceza kapsamına alınmalı’ demiştim. Biz yıllardır bunu savunuyoruz. 5199 sayılı kanun yapıldı fakat birçok eksiği var. En büyük eksikliği de bu cezai yaptırım uygulamasıdır. Bu eksiklikten dolayı maalesef kanunda oluşan boşluk, kanunu uygulanamaz hale getirdi. Bu kanun ile birlikte belediyelere sorumluluk veriyorsunuz. Nedir bu sorumluluklar? Sokak hayvanlarını alacaksınız, rehabilite edeceksiniz, kısırlaştıracaksınız, karnını doyuracaksınız ve aşılarını yapacaksınız. Hem böylelikle hayvan sağlıklı olacak hem de halk sağlığını ve güvenliğini korumuş olacaksınız.” diye konuyu açıkladı.
''TOPYEKÛN BİR MÜCADELE OLMALI''
20 senedir kanunun görmezden gelindiğini ve uygulanmadığını söyleyen Erentuğ, şöyle dedi: “Görevini düzgün bir biçimde yapmaya çalışan Türkiye’de iki elin parmağını geçmeyecek belediye var. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Mansur Yavaş ile beraber bu konuları toplantıda görüşmüştük. Büyükşehir Belediyesi bu konuda ne kadar çabalarsa çabalasın topyekûn bir mücadele edilmediği taktirde bir anlamı olmayacaktır.”
''İKİ YIL İÇERİSİNDE BU SORUN BİTER''
Erentuğ, “Biz bir bölgeyi temizliyoruz, kısırlaştırmalarını yapıyoruz ve rehabilitasyonu sağlıyoruz ama sonra bir bakıyoruz ki bir gece ansızın kamyon gelip bir kasa dolusu sokak hayvanını bölgeye bırakmış oluyor. Bu köpekler kulağında küpesi olmayan, asla kısır ve rehabilite edilmemiş hayvan topluluklarından oluşuyor. Türkiye genelinde il ve ilçelerde eş zamanlı bir operasyonla herkes üstüne düşen görevi yerine getirirse, iki yıl içerisinde maksimum bu sorun bitecektir.” şeklinde iddia da bulundu.
''BÜTÜN BELEDİYELER DAVA EDİLMELİ''
Sözlerine devam eden Rabia Erentuğ, “Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un söylemleri çok talihsiz bir açıklamadır. Kendi de sokak köpeklerinin ne rehabilitasyonunu ne gereken kısırlaştırmayı ne de beslemelerini yapıyor. İnanın şu anda bütün STK, dernek ve vakıfların bir araya gelip Ankara Barosu ile beraber bütün belediyelere dava açması gerekir. Çünkü bu olayda ne çocuk ne de sokak hayvanları suçlu. Tek suçlu var ise onlarda kanun koyucular ve uygulaması gereken yetkililerdir. Biz bu durumları belgelerle ve raporlarla anlatmaya çalıştık ama asla bizi dinlemediler çünkü hayvanlardan oy alamayacağını ve çıkarları doğrultusunda kullanamayacaklarını biliyorlar.” dedi.
''MÜCADELEMİZ HEM İNSAN HEM DE HAYVAN İÇİN''
Rabia Erentuğ, konuşmasına şu sözlerle sonlandırdı: “Hayvanseverlerin yıllardır bu tarz olaylar yaşanmasın diye mücadele verdiğini maalesef halkımız anlamıyor. Bizi sadece kedi, köpek veya sokak hayvanlarına bakan kişiler olarak algılıyorlar. Ne zaman ki böyle talihsiz bir olay geldiği zaman anlaşılıyor. Aslında bizim mücadelemiz hem insanın hem de hayvanın canı yanmasın noktasındadır.”