Ankara'da ''10 Kasım Matemi'' sergisi: Atatürk'e özlem 86 yıl sonra bile hâlâ taptaze

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 86'ncı yıl dönümü, ülke çapında pek çok etkinlikle anılırken, Ankara da anlamlı bir sergiye de ev sahipliği yapılıyor.

Ankara'da ''10 Kasım Matemi'' sergisi: Atatürk'e özlem 86 yıl sonra bile hâlâ taptaze

HABER: GÜNSU ÖZMEN

"10 Kasım Matemi" temalı Etnografya Müzesi'nde açılan sergide, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım 1938'den 1953 yılına kadar yayımlanan dönem gazete manşetleri yer alıyor.

10 Kasım 1938, Türk milletinin hafızasında derin bir keder ve hüzünle kazınmış bir tarih olarak duruyor. Dolmabahçe Sarayı'nda sabah saat 09.05'te hayata bakış yuman Atatürk'ün ölüm haberi, ülkelerde olduğu kadar dünya genelinde de geniş yankı uyandırmıştı. Türkiye'de ise bu kaybın ardından, halk büyük bir yasa boğulmuş; 10 Kasım'dan itibaren Atatürk derin sevgi ve bağlılıkla anılmaya başlandı. Ulu Önder'in naaşı, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulmuş ve tam 15 yıl boyunca burada muhafaza edilmişti. Nihayet 10 Kasım 1953'te bir törenle Anıtkabir'e nakledildi.

atam2.jpg

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA ATATÜRK'E SUNULAN SEVGİ VE SAYGI

Etnografya Müzesi'nde sergilenen sergi, Türkiye'nin dört bir yanında Atatürk'e sunulan sevgi ve minnetin adeta bir belgeliği niteliğinde...

Cumhuriyet, Dünya, Ulus, Zafer, Tan, Son Saat gibi dönemin etkili gazetelerine ait manşetlerde, Atatürk'ün kaybının ardından Türk milletinin yaşadığı tarifesiz acı, derin bir matem havasıyla işlendi. Serginin küratörlüğünü üstlenen Gürkan Gürbüz, dönemin gazetelerinin koleksiyonunu büyük bir önemle hazırladı.

atam3.jpg

SERGİYİ GEZERKEN ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ ŞARKILAR EŞLİK EDİYOR

Serginin en dikkat çekici yanlarından biri de Atatürk'ün sevdiği şarkılardan oluşan plaklar köşesi oldu. Atatürk'ün en sevdiği klasik Türk müziği parçaları, serginin bir parçası olarak köşede yerini aldı.

atam4-001.jpg

'86 YIL SONRA BİLE TAPTAZE'

"10 Kasım Matemi" sergisi, tarihi bir anıyı canlandırarak ayakta kalırken, aynı zamanda Türkiye'nin devrim mücadelesine liderlik eden bir devrimcinin ölümünün toplumda yarattığı derin üzüntüyü yansıtan bir belge olarak da ön plana çıkıyor. Manşetlerde, Atatürk'ün ölümü ile ülke genelinde derin yas, başsağlığı ve kaybının ardından yas tutan bir milletin ifadeleriyle, her bir sayfada yeniden canlanıyor.

Atatürk'ün en sevdiği şarkılar eşliğinde gezilebilecek bu sergi, 10 Kasım Pazar günü ziyarete açıldı ve 13 Kasım Salı gününe kadar devam edecek. Anlamlı hatırlamalar boyunca geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için Etnografya Müzesi'nde ziyaretçilerini bekleyen sergi, Türk milletinin Atatürk'e olan minnet duygusunun ve bağlılığının bir göstergesi olarak, 86 yıl sonra bile hala taptaze olan bir matemi yeniden hatırlatacak.

atam5-001.jpg