Ankara Milletvekillerinin Meclis karnesi: AK Partili Lütfiye Selva Çam ne yaptı?

28. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, hem siyasi kariyerindeki önemli görevleriyle hem de toplumsal konularda yaptığı çalışmalarla öne çıkan bir isim. Çam, Meclisteki önemli soru önergeleri ve kanun teklifleriyle de dikkat çekiyor.

Ankara Milletvekillerinin Meclis karnesi: AK Partili Lütfiye Selva Çam ne yaptı?

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde eğitim aldı. Bunun yanı sıra, işletme ve uluslararası ilişkiler alanlarında yüksek lisans yaparak akademik kariyerini pekiştirdi.

İş hayatına yerli ve yabancı firmalarda yöneticilik yaparak başlayan Çam, kadınların toplumsal ve siyasal alandaki rolünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Ankara Temsilciliği’nin Kurucu Başkanı olarak, Türk kadınının tarihsel sürecini AK Parti dönemiyle birlikte analiz eden bir kitap yazdı. Ayrıca, çeşitli dergi ve yayınlarda makaleler kaleme aldı.

SİYASİ KARİYERİ

Siyasi kariyerinde AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MYK Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan Çam, Avrupa Halk Partisi (EPP) Gözlemci Yönetim Kurulu Üyesi ve Asya Siyasi Partileri Konferansı (ICAAP) Kadın Kolları Başkan Yardımcılığı gibi uluslararası platformlarda da görev aldı. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüttü ve 2021 yılında AK Parti MKYK Üyeliğine seçildi.

Çam, TBMM’de AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyeliği, Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Sözcülüğü ve AB Uyum Komisyonu Başkan Vekilliği gibi önemli meclis görevlerinde bulundu. Ayrıca, 25., 26. ve 27. Dönemlerde Ankara Milletvekili olarak seçildi. Şu an Mecliste Dijital Mecralar Komisyonu Üyeliği ve Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Üyeliği gibi görevlerde de yer alıyor.

MİLLETVEKİLİNİN İMZASININ BULUNDUĞU KANUN TEKLİFLERİ

  • İklim ve Çevre Düzenlemeleri

İklim Kanunu Teklifi

  • Bilim, Teknoloji ve Siber Güvenlik

-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

-Siber Güvenlik Kanunu Teklifi

  • Tarım ve Köy Düzenlemeleri

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Savunma ve Güvenlik

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Tüketici ve Vergi Düzenlemeleri

-Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

-Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Hayvan Hakları

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Genel Kanun Düzenlemeleri

-Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

-Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi

  • Ticaret ve İş Dünyası

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Ceza ve Hukuk Düzenlemeleri

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Turizm ve Seyahat Düzenlemeleri

Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Sağlık Düzenlemeleri

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • Madencilik Düzenlemeleri

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

  • İstihdam ve Sosyal Güvenlik

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

MİLLETVEKİLİNİN İMZASININ BULUNDUĞU YAZILI SORU ÖNERGELERİ

  • Sosyal Yardımlar

2019'dan bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen sosyal yardımlara ilişkin soru önergesi.

MİLLETVEKİLİNİN İLK İMZASININ BULUNDUĞU MECLİS GENEL GÖRÜŞME ÖNERGELERİ

  • Soykırım Suçları

Srebrenitsa Soykırımının unutturulmaması, Filistin halkına yönelik benzer saldırıların ve bu türden insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik tedbirlerin görüşülmesi amacıyla bir genel görüşme açılmasına ilişkin önerge.

MİLLETVEKİLİNİN İMZASININ BULUNDUĞU MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

  • Sağlık Alanındaki Düzenlemeler

Özel sağlık kuruluşlarının yenidoğan, çocuk, engelli ve yaşlılarla ilgili işlem ve uygulamalarının incelenerek nitelikli sağlık hizmetlerine erişim için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge.

  • Kadın Hakları ve Şiddetle Mücadele

Kadınların maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılık davranışlarına yönelik ek tedbirler alınması ve çözüm önerilerinin belirlenebilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergee.

  • Teknoloji ve Yapay Zeka

Yapay zekanın kazanımlarına yönelik atılacak adımların ve yasal altyapının belirlenmesi, yapay zekanın toplumsal alanda ortaya çıkarabileceği risklerin tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge.

ANKARA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

  • 2019'dan bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen sosyal yardımlara ilişkin soru önergesi.

28. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Meclise sunduğu soru önergesi kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait "Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Yönetmeliği"nin 29. maddesine atıfta bulunarak, sosyal yardım ve hizmetlere ilişkin yıllık ve aylık verilerin açıklanması gerektiğini belirtti. Çam, yönetmelik gereği, yardım yapılan kişi ve aile sayılarının istatistiksel veri tabanına dönüştürülmesi gerektiği ifade edilen önergede, şu sorulara yer verdi:

  1. 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ait olan yardımların aylık ve yıllık olarak yardım yapılan kişi ve aile sayıları kaç kişidir?
  2. Yardım ve hizmet türlerine göre aynı yıllara ait, aylık ve yıllık olarak yardım yapılan kişi ve aile sayıları nedir?

Yönetmeliğin 29. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Sosyal yardım ve hizmetlere ilişkin veriler, altışar aylık dönemler itibariyle saydamlık ve hesap verebilirlik anlayışı kapsamında Belediyenin internet sayfasında yayımlanır" hükmüne de dikkat çeken Çam, şu iki soruyu yöneltti:

  1. Ankara Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yalnızca 2019 yılına ait sosyal yardım verileri bulunmaktadır. 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılına ait veriler neden yayımlanmamıştır?
  2. 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılına ait veriler yayınlanacak mıdır? Eğer yayınlanacaksa, ne zaman yayımlanması planlanmaktadır?

Lütfiye Selva Çam bu çalışmalarla, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal yardım verilerinin şeffaf bir şekilde sunulması ve hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, yıllık ve aylık yardım verilerinin açıklanması için gerekli adımların atılmasını talep etti.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız