Ankara metrosundaki uzun koltukların sırrı ne?
Başkent metrosunda bir zamanlar arka arkaya konumlandırılan koltuklar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkan olduktan sonra karşılıklı hale getirildi. Bir zamanlar, kırmızı EGO otobüslerinde de karşılıklı olan koltuklar uzun süre önce arka arkaya gelecek şekilde değiştirildi. Peki, metroda ve EGO'da yapılan bu değişikliklerin sırrı nedir? İşte detaylar...
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Başkent Ankara'daki ulaşım araçlarında, yıllar içerisinde önemli değişiklikler meydana geldi. Bu değişikliklerin en belirgini ise otobüs ve metrolarda yaşandı.
'ESKİ TAS ESKİ HAMAM' DÜZENİ BİTTİ
Çok eski yıllarda trafiğe çıkarılan ve şu anda kullanımda olmayan nostaljik kırmızı EGO otobüslerinde, koltuklar yan yana bitişik ve karşılıklı konumdaydı. Ayrıca, o dönemde otobüs içerisinde tütün kullanımına da izin veriliyordu.
Yine Başkent'in metrolarında da kırmızı EGO otobüslerinin aksine koltuklar arka arkaya dizilmişti. Belirli bir süre sonra otobüs ve metrodaki koltuk düzeni tam tersine döndü.
Kırmızı EGO otobüsleri yıpranmış olduğundan dolayı trafikten kaldırıldı ve yerine daha modern olan otobüsler getirildi. Toplu taşıma araçlarında insan sağlığına verilen önemin bir göstergesi olarak ilk başta otobüslerdeki tütün kullanımı yasaklandı. Daha sonra da koltukların konumu değiştirildi. Yapılan bu değişikliklerin yalnızca görsel anlamda bir karşılığı yoktu. Nicelik anlamında da işe yaraması için bu tarz bir değişikliğe gidildi.
NEDEN ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLDİ?
Otobüslerde ortada boş alan bırakılması ve karşılıklı olan koltukların önlü arkalı yerleştirilmesi hem sayısal anlamda kalabalık olmasını engellemek hem de engelli vatandaşların orta kapıdan kolayca otobüsün içerisine geçerek boş alanda seyahat edebilmesi sağlamak için tasarlandı.
Metrolarda ise önlü arkalı koltuk düzeninin yerine, karşılıklı dizilmiş koltuklara geçilmesi, ayakta fazla yolcu kalmasını önlemek ve yan yana oturma düzeni sayesinde indi-bindilerin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için uygulandı. Başkent'in en eski metrosu olan Ankaray içerisinde yapılan koltuk değişiklikleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş döneminde hayata geçirildi.
Metrodaki karşılıklı koltuklar hem ayakta daha fazla yolcu kapasitesi oluşturulmasını hem de iniş ve binişler açısından yolculara kolaylık sağlıyor.