Ankara barajlarında kaç günlük su kaldı?

Meteoroloji Mühendisleri Odası 33. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emel Ünal, su konusunda herkese sorumluluk düştüğünü bildirdi.

Ankara barajlarında kaç günlük su kaldı?

Meteoroloji Mühendisleri Odası 33. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emel Ünal, su konusunda yalnızca yağış miktarına odaklanmanın yeterli olmadığını belirterek, “Su kaynaklarının korunması da çok önemlidir” dedi.

Ankara barajlarında 180 günlük su kaldığı yönündeki açıklamaların ardından Yeni Ankara’ya özel değerlendirmelerde bulunan Ünal, şöyle konuştu:

“BARAJLARIN DOLMASI FARKLI ETKENLERE BAĞLIDIR”

Barajlardaki su seviyesi, sadece yağış olup olmamasıyla açıklanamaz. Barajların dolması farklı etkenlere bağlıdır. Yalnızca ‘yağış oldu, olmadı’ şeklinde açıklama yapmak mümkün değildir. Yağış tipi ve su toplama alanının neresine yağdığı büyük önem arz etmektedir. Ancak günümüzde birçok barajın su toplama alanlarının yerleşime açılması gibi yanlış arazi kullanımı örnekleri ile gelen suyun da düzgün toplanması sağlanamamaktadır.

“BETONLAŞMA ETKİSİ”

Ayrıca betonlaşma gibi etkilerle çevresel ısınma etkisi yaratılması yağış tipinin kardan yağmura doğru değişmesine ve dolaylı yoldan arazinin su tutma kapasitesinin azaltılmasına neden olmaktadır. Çünkü kar, su depolamanın en doğal halidir. Ancak atmosferde yaratılan yerel ısınma etkisi ile yağışlar kar olarak başlasa bile yere ulaşana kadar erimekte ve yerde birikim yapamamaktadır.

“HERKESE SORUMLULUK DÜŞMEKTEDİR”

Bu anlamda alanların doğru şekilde korunmaya alınması hem ısınma etkisinin azaltılması hem de suların miktar ve kalitesi için bir önlem olarak düşünülebilir. Herkese farkındalık ve bilinçlenme ile doğru davranış biçimleri öğretilmelidir. Herkese büyük sorumluluk düşmektedir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız