Örnek Mahallesi’nde değişim zamanı: Kentsel dönüşüm 2025'te başlıyor

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Örnek Mahallesi’nde dördüncü dönemini sürdüren Muzaffer Çiftçi, bu zamana kadar yapılan çalışmaları ve mahalle sakinlerinin yaşadığı bazı sorunları anadolugazete.com.tr’ye anlattı. Çiftçi, Örnek Mahallesi'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, mahallenin tarihi dokusunu koruma çabalarının sürdüğünü ifade etti.

Örnek Mahallesi’nde değişim zamanı: Kentsel dönüşüm 2025'te başlıyor

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Örnek Mahallesi Muhtarı Muzaffer Çiftçi, bu döneme kadar mahallede gerçekleştirilen çalışmalar ve karşılaşılan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Gelecek yıl Örnek Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirileceği müjdesini veren Çiftçi, “2011-2012 yıllarında mahallemizde kentsel dönüşüm başlatılmıştı. Ancak o dönemde vatandaşlarımız projeye şüpheyle yaklaştı ve itirazlar nedeniyle süreç askıya alındı. Bu nedenle işler yarım kalmıştı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin yeniden göreve gelmesiyle birlikte projeyi yeniden başlatacağız. Şu anda mahalle sakinleri bu kentsel dönüşüme sıcak bakıyor.” dedi.

bina.jpg

ÖRNEK MAHALLESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Mahalledeki binaların artık kullanım ömrünü tamamladığını ve altyapının nüfus yoğunluğunu kaldıramayacak hale geldiğini söyleyen Çiftçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “50-60 yıllık binalar artık 'bittim' diye bağırıyor. Kentsel dönüşüm beklentisi nedeniyle hiçbir tadilat yapılmadı. Bu süreçte mahallemizi güzelleştirmek ve modern bir görünüme kavuşturmak için tüm hazırlıklarımız tamam. Eski yapıların tamamını yıkıp yerine daha geniş, konforlu ve sağlam binalar inşa edeceğiz. Kimseyi mağdur etmeden, mahalle sakinlerimizi sıfır ev sahibi yapacağız. Bu benim en büyük başarım ve gururum. Tek isteğim bu projenin tamamlanıp mahallemizin yeni yüzüne kavuşması.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM SONRASI MAHALLENİN DEMOGRAFİK YAPISI DEĞİŞECEK”

Kentsel dönüşüm sonrası mahalledeki demografik yapının değişeceğini ifade eden Çiftçi, “Kentsel dönüşüm sonrasında inşa edilecek yeni binalar, hem daha konforlu hem de maliyet açısından daha yüksek standartlara sahip olacak. Bu durum, mevcut kiraları da artıracak. Yabancı uyruklu kişiler, bu şartlarda bu dairelerde barınamayacaklar yani geçinemeyecekler. O yüzden eski dokulu mahallemize döneceğiz.” diye aktardı.

"SURİYELİ VE AFGAN NÜFUS MAHALLEYE UYUM SAĞLAMADA ZORLUK YAŞIYOR”

Mahallede yaşayan yabancı uyruklu kişilerle ilgili sorunlara dikkat çeken Çiftçi Suriyeli ve Afgan nüfusun mahalleye uyum sağlamada problemler yaşadıklarını belirterek sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Özellikle Suriyeliler arasında aşiret çatışmaları büyük sorunlara neden oldu. Her yıl bir parkta karşı karşıya gelip kavgalar çıkarıyorlardı. Örneğin 2 yıl önce Karapürçek’te Suriyeli bir kişinin genç bir çocuğu öldürmesi olayın ciddiyetini artırdı. Ankara’da bulunan göçmenlerin dörtte üçü Altındağ ilçesinde yaşıyordu. Bu olaydan sonra bakanlık bir karar aldı ve göçmenlerin ilçeler arasında dağıtılmasını sağladı. Bu adımla mahallemizdeki Suriyelilerin sayısı bir nebze azaldı ve aşiretler. Bir de Afganlılar var. Bunlar arasında uyuşturucu işi oldukça yaygın. Çoğu genç ve yalnız, bir evde 20 kişi birlikte yaşıyor. Eşi, dostu, ailesi olan Afganlıların sayısı çok az. Bu durum mahallede ciddi rahatsızlık yaratıyor.”

asil-fototo.jpg

“MAHALLEMİZDEKİ KALDIRIMLAR VE YOLLAR İÇİN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ"

Mahallede bozulan yollar ve kaldırımlarla ilgili harekete geçtiklerini belirten Muhtar Çiftçi, “Geçtiğimiz günlerde mahallemizde onarım isteyen sokakları ve kaldırımları belirleyip yetkililere bildirdim. Vatandaşlarımız şikayet etmeden önce sorunları tespit edip çözüm için yazıyorum. Ayrıca mahalledeki kadınların birçoğu Balgat’taki konfeksiyon atölyelerinde çalışıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştüm, bu konuda yanıt bekliyorum. Mahalle sakinlerimiz için bu ulaşım sorununun çözülmesi çok önemli.” dedi.

kosu-yolu.jpg

Mahallede bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalara da değinen Çiftçi, mahalle sakinlerinin yaşam standartlarını yükseltmek için yaptığı girişimlerden bahsetti. Çiftçi, “Çocuklarımız için park alanları oluşturulması için ön ayak oldum. Mahallemizde eksik olan yürüyüş yollarını yaptırdım. Parklara oturma alanları ve spor malzemeleri koydurdum. Ayrıca, mahalledeki okulların ihtiyaçlarının karşılanması için belediye aracılığıyla destek sağladık.” dedi.

“MAHALLEMİZ, EĞİTİM VE SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ BİR KONUMA SAHİP”

Eğitim ve sağlık alanında da mahallenin önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Çiftçi, “Mahallemizde görme engelliler için okullar, kız meslek ve erkek meslek liseleri bulunuyor. Ayrıca, Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nin yerine yenisi yapılıyor. Eğitim seviyemiz oldukça yüksek, okuma oranımız yüzde 90’ın üzerinde. Memur nüfusumuzun yoğun olması da mahallemizi daha seçkin bir yer haline getiriyor.” şeklinde konuştu.

“ANKARA'DA DOĞAL GAZ İLK ÖRNEK MAHALLESİ'NE GELDİ”

Örnek Mahallesi’nin Altındağ’ın eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Ankara’ya doğal gaz geldiğinde bu hizmet ilk olarak Örnek Mahallesi’ne getirildi. Mahallemiz, Ankara’nın gelişim sürecinde öncü bir yerleşim alanı oldu. Bu da bize hizmetlerden öncelikli yararlanma avantajı sağladı. Bunun yanında sokak lambaları ve elektrik direklerini kaldırtarak kabloları yer altına aldırdım. Yeni sokak lambaları koydurup mahallemizi daha güvenli hale getirdik. Bu, benim için büyük bir başarıdır.” ifadelerine yer verdi.