Altındağ Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevleri: Çocukların güvenliği ve eğitimi öncelikli

Günümüzde çocukların gelişimi ve okul hayatına hazırlığı için kreşler büyük önem taşıyor. Altındağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emra Gülen, ilçede kreşlerin durumunu aktararak, “Kreşlerimiz 100 öğrenci kapasiteli ve 36-72 aylık, yani 3-6 yaş arası çocuklara hizmet veriyor. Belediyenin 4 bağımsız faaliyet gösteren kreşi bulunuyor” dedi.

Altındağ Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevleri: Çocukların güvenliği ve eğitimi öncelikli

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 30 yılın üzerinde öğretmenlik tecrübesine sahip, şu an Altındağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yapan Emra Gülen, belediyeye ait kreşlerin ve gündüz bakımevlerinin sunduğu hizmetlerden tutun da çocukların güvenliği ve eğitim programlarına kadar birçok önemli konuyu anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Bu merkezler kaç çocuğa hizmet verebiliyor ve hangi yaş aralıklarına yönelik hizmet veriyorlar?

Kreşlerimiz 100 öğrenci kapasiteli olup her bir sınıf 25 öğrenciden oluşmaktadır ve 4 sınıfımız bulunuyor. 36 -72 aylık yani 3-6 yaş çocuklarına okul öncesi eğitim verilmektedir.

Altındağ Belediyesi’ne ait kaç tane kreş ve gündüz bakımevi var?

4 tane Belediyemize ait bağımsız faaliyet gösteren kreşimiz mevcut.

Çocukların güvenliği ve sağlığı için alınan önlemler nelerdir?

Anne ve babaların bizlere emanet ettiği çocuklarımızı gözümüzden dahi sakınarak tüm kreş çalışanlarımızla birlikte en güvenli ve sağlıklı ortamlarda eğitim almalarını sağlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda kreşlerimizin tamamında;

İç mekânın tamamı kaydırmaz zemin, sınıflar, koridorlar ve merdivenler dâhil yumuşak zemin ile kaplıdır. Kapılar parmak korumalı ve kapı tutucuları olup tüm pencereler vasistas sistem ve çocuk kilitlerinden oluşmaktadır. Okulumuzda bulunan merdivenler emniyet korkulukları ve ağ ile kaplıdır. Sınıflar, petekler ve koridorlar dâhil tüm kenar ve sivri köşeler koruyucularla kaplıdır. Çocuk yatakları 20 santimetre yükseklikte kampet sistemi ile olduğu için düşme, devrilme gibi risk bulunmamaktadır. Merkezi uyarı ve yangın söndürme sistemi mevcuttur. Elektrik düğmeleri ve prizleri koruma kapağı ile kapalıdır. Okulda bulunan tüm dolaplar, raflar, panolar gibi tüm mobilyalar duvara sabitlidir. Okulda ki her şey çocuk boyunda olup devrilme riski oluşturmamaktadır. Ecza dolabı çocukların ulaşamayacağı yükseklikte monte edilmiş olup her daim kilitli tutulur. Lavabolar çocuk boyunda olup ve düşmemesi için altı kapalıdır. Ayrıca ıslak zemin olduğu için kaymayan paspas serilidir. Temizlik malzemeleri kimyasal olan her şey için özel bir oda bulunup kilitli dolapta etiketi sökülmemiş ve ağızları sıkı kapalı, dik bir şekilde muhafaza edilmektedir. Oyuncaklar sağlık bakanlığının yayımladığı oyuncak rehberini dikkate alarak, yaşlarına uygun, ambalaj üzerinde tavsiye edilen yaşlara göre alınmaktadır. Yemekhane ekipmanları, servis edilen yemekler ve hatta yemek sıcaklığı çocuklara göre ayarlanmaktadır. Bahçe zemini çim, parkları ise yumuşak kauçuk ile kaplıdır. Asla taşlık ve beton değildir. Bahçe oyuncakları sürekli kontrol edilerek yere sabitli ve korunaklıdır.

1-8.jpg

Velilere yönelik sunulan destek ve iletişim kanalları nelerdir? Ailelerin kreş ve bakımevleriyle iletişimde olmaları için hangi imkânlar sağlanıyor?

Velilerimiz okulumuzu her daim arayarak çocuğu ile bilgiye her an ulaşabilmektedir. Velilerimiz ile bireysel görüşmeler yapmakta psikolog eşliğinde ilerlemekteyiz. Velilerimizden gelen istek ve talepleri de dikkate alarak hem annelere ayrı, hem babalara ayrı hem de ortak seminerler vermekteyiz. “ben iyi baba mıyım” konulu ve en son “ekran bağımlılığı ve teknoloji” üzerinde eğitimlerimiz oldu. Ayrıca şube odaklı, genel veli toplantılarımız ve aile katılımlarımız ile ilerlemekteyiz.

Kreş ve gündüz bakımevlerindeki personelin nitelikleri ve eğitim süreçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Okulumuzda çalışan öğretmenlerimiz, bakıcı annelerimiz, aşçılarımız ve diğerleri alanında eğitim alan kişiler olup ayrıca çocukların gelişimine yönelik olarak sürekli hizmet içi eğitimlerini almaya ayrı ayrı devam etmektedirler. Kreşimiz tam zamanlı eğitim vermektedir

Bu merkezlerdeki çocuklara sağlanan beslenme programı nasıl düzenleniyor?

Çocuklarımızın sağlığını korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanlarda alabilmeleri için işin uzmanı olan beslenme uzmanı yani diyetisyenimiz hazırlamaktadır.

1-7.jpg

Kreş ve gündüz bakımevleri, çocukların sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimine nasıl katkıda bulunuyor?

Sosyal – duygusal öğrenme, öğrencilere eğitimleri boyunca ve bundan sonraki hayatları için ihtiyaç duyacakları en kritik beceri ve yeteneklerin kazandırılması süreci olarak düşünülebilir. Bu tür beceriler öğrencilerimizin sosyalleşmesine ve duygusal gelişimine yardımcı olur. Bunlar;

Benlik duygusu geliştirmek, diğer insanlarla ilişki kurmak, sorunları çözebilmek, engelleri aşmayı öğrenmek, empati geliştirmek, adalet duygusu kazanmak ve duyguları yönetmeyi öğrenmek gibi

Zihinsel gelişime ise okul öncesi dönemde beyin çevredeki uyaranlara karşı oldukça duyarlı olmakta. Çocuğa verilen her olumlu uyaranlar daha kolay ve daha kalıcı öğrenmeleri gerçekleşmektedir. Akıl yürütme yeteneğini, yaratıcılığını ve hayal gücünün gelişimini desteklemektedir.

Ebeveynlerin bu hizmetlerden yararlanmak için nasıl başvuruda bulunabilecekleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Okulumuz da MEB gibi ayın 14 ünde karne verecek ama haziranın sonu kadar açıktır. Bu nedenle ağustos ayının ilk iki haftası okulumuzu gezip görebilecek ve başvuru formlarını doldurup bırakabileceklerdir.

Son dönemdeki talep artışını neye bağlıyorsunuz?

Kadın istihdamının artması yani çalışan anne sayısının artması, daha kalabalık aile ortamının azalması yalnız büyütülen çocuklar, televizyon, tablet ve telefon alışkanlıklarından kaynaklı doğan gelişim sorunları örneğin dil gelişiminde gerileme ve gecikme, aile ile az geçirilen zamandan kaynaklı akranları ile ya da başkaları ile iletişim ve oyun kuramama gibi sebepler etken olabilir.

Aileler çocuklarının kreş eğitimi alması önemseniyor. Ayrıca kreşlerimizin kaliteli eğitim vermesi ve ücretlerinin de diğer kreşlere daha uygun olmasından dolayı talep ediliyor.

Altındağ’daki kreş ve gündüz bakımevlerine olan talep hakkında bilgi verir misiniz? Geçen döneme kıyasla talepte bir artış mı var?

Altındağ zaten kentsel dönüşümde çok önde giden bir ilçe ve çok göç alıyor. Her yıl bir önceki yılın kaydının iki katına çıkıyoruz. Zaten 3 yaşında aldığımız öğrenci bir sonraki yıl devam etmek istiyor, 4 yaş da öyle sonra yeni kayıtlar gelince de baya kotanın üstü bir kayıt ile karşı karşıya geliniyor.

Belediyenize ait kreş ve gündüz bakımevlerine başvuru süreci nasıl işliyor? Başvuru yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar nelerdir?

Yukarıda bahsettiğim gibi Ağustos un ilk iki haftası başvuru formu doldurulup bırakılıyor. Ancak şöyle bir durum var Altındağ da ikamet etmek önemli. Bir de anne ve babanın yani her ikisinin çalışıyor olması alımlarda o aileyi bir adım daha öne çıkarıyor. Tam günlük bir eğitim olan okullarımız çalışan annelere ve babalara daha çok yardımcı olmaktadır.

1-9.jpg

Kreş ve gündüz bakımevlerinizde çocuklara sağlanan eğitim programları hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu programlar çocukların hangi alanlarda gelişimini destekliyor?

Yenilenen okul öncesi eğitim programına göre şu şekilde;

Türkçe alan becerileri: Sesleri tanıma, ses tonunu ayarlama, dinleme izleme, konuşma, erken okuryazarlık gibi becerileri kapsamaktadır.

Matematik alan becerileri: Sayma, matematiksel muhakeme, problem çözme, arttırma ve eksiltme, örüntü kurma, sıralama, gruplama ve eşleştirme gibi kapsayan gelişimlerdir.

Fen alan becerileri: Çevrelerine dikkat etme, sorular sorma, gözlem yapma, araştırıp keşfetme, sınıflandırma yapma, deney yapma, bilimsel çıkarım ve model oluşturma, akıl yürütme gibi etkinliklere yöneltmektir.

Sosyal alan becerileri: Zamanı algılama, sürekliliği ve değişimi algılama, sosyal katılım ve mekânsal düşünme gibi…

Hareket ve sağlık alan beceriler: Psikomotor fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemek amacı ile temel hareket becerilerini ve kuvvet esneklik, hız, koordinasyon gibi motor becerilerinin kazanımlarını ve aktif ve zinde yaşam için sağlık becerileri kapsar

Sanat becerileri: Çocukların yeteneklerini ve yaratıcı süreçleri estetik bir düzeye ulaştırma amacı ile tüm sanatsal eğitim çalışmaları kapsar

Müzik alan becerileri: Müziksel dinleme, müziksel söyleme, müziksel çalma, müziksel hareket, müziksel yaratıcılık ve müziksel beğeni oluşmasını destekler.

Dikkat ve koordinasyon: Oyun ve etkinliklerle konsantrasyon becerilerini desteklemektedir.

1-6.jpg

Altındağ Belediyesi kreşlerindeki ücretlendirme nasıl belirleniyor ve ailelere hangi imkânlar sunuluyor?

Ücretlerimiz kar amacı olmadan sadece çocukların daha iyi şartlarda eğitim almaları için sadece kreşlerde kullanılan giderler için toplanan bir miktar olmaktadır. Özel olan anaokulu ve kreşlerin aylık ücretlerinin yarısına ancak tekabül ediyor..

Kreş ve gündüz bakımevlerinizdeki çocuklara sağlanan ekstra hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Branş derslerini ön başvuru formunda yer vererek istek ve taleplere bakıyoruz. Oryantasyondan sonra ekim ayı gibi eğitim planına uyarlayarak; Drama, İngilizce, bale, akıl oyunları, el sanatları ve halk oyunları gibi alanındaki öğretmenlerle ekstra ücret almadan hizmet sağlıyoruz. Müzelerimiz, trafik eğitim alanlarımız, kütüphanelerimiz, yüzme havuzları gibi merkezlerimizle de ekstra destek veriyoruz. Belediyemiz bünyesinde hazırlanan ve oynanan çocuk tiyatrolarına da ücretsiz çocuklarımız ve hatta tüm Altındağlı çocuklar katılım sağlamaktadır.