AKK Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu Sözcüsü Başbuğ: Ankara, afetlere karşı hazırlıklı

ODTÜ Öğretim Üyesi ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. B. Burçak Başbuğ, Başkent Ankara'nın afet riskine karşı hazırlıklı olduğunu belirterek, afet riskine karşı farkındalığın geliştiğini söyledi.

AKK Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu Sözcüsü Başbuğ: Ankara, afetlere karşı hazırlıklı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

ODTÜ Öğretim Üyesi ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. B. Burçak Başbuğ, doğal afetlere karşı en büyük etkenin 'farkındalık' olduğunu vurgulayarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve ekibinin bu noktada hazırlıklı olduğunu söyledi.

Başbuğ, "Altyapı ile ilgili çalışmalar kısa sürelerle yapılamıyor. Şehirler kurgulanırken afet riski göz önüne alınır. Ancak zamanla nüfus artıyor, iklim değişikliğine bağlı yağış artıyor. Ankara'da da bu noktalar göz önüne alınarak hazırlıklar yapılıyor." dedi.

untitled-1-recovered.jpg

"PLANLI OLMAK ÖNCELİKLİ"

Ankara'nın derelerden oluşan bir şehir olduğunun altını çizen Başbuğ, "Dere yatakları zamanında kapatıldığı için bunların ıslahı, iyileştirilmesi kademe kademe yapılabilir. Aynı anda hepsini yapmak mümkün değil. Afet risk yönetiminde böyle bir şeye hazırlıklı olmak, planlı olmak ilk etapta yapılması gerekenlerdir. ABB de bu hazırlıklara sahip. Kar yağışında yolda kalan olmadı. Kar, buz, yağış uyarısı geldiği anda ABB'nin araçları teyakkuz halinde bekliyor." ifadelerini kullandı.

"AFETLERE KARŞI BİREY BAZINDA FARKINDALIK GELİŞTİRİLMELİ"

Meteorolojik olayların erkenden tespit edilebilir olmasının birey bazında önlem almaya imkan sağladığını belirten Başbuğ, "Afetlere karşı birey bazında da farkındalık geliştirmek önemli. Meteorolojik olaylar erken tespit edilebiliyor. Erken uyarı sistemleri mevcut. Bireysel anlamda bunlara rivayet etmek gerekir. Ankara, olabilecek felaketlere karşı hazırlıklı." dedi.

NELER YAPILACAK?

AKK Afet Risk Yönetimi Çalışma Grubu olarak projelerinden de bahseden Başbuğ, "Motorize arama kurtarma ekiplerinin Kahramanmaraş depremlerinde hızlı dağıtım yapabildiği, yıkılmış enkazlar arasında hızlı bir şekilde hareket edebildikleri konuşuldu. Biz de bu konuda nasıl bir çalışma gerçekleştirebiliriz, nasıl geliştirebiliriz, böyle bir sistem yapabilir miyiz diye görüştük. Yine, mobil ambulans üzerinde durduk. Çocuk parklarında, afet bilincini oluşturabilmek için gönüllerimizle birlikte oyun ve tiyatrolar gerçekleştireceğiz. Belli bir yaş grubu çocuklarımıza afet tehlike bilinci, sel, depremlerde neler yapılabiliri öğretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.