Akaryakıt zammı özel toplu taşıma esnafını çıkmaza soktu: Ulaşımda yeni zam kapıda!

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü 2024 yılı itibarıyla yolcu maliyetini 26,54 TL olarak açıklarken akaryakıtta ÖTV ve diğer gider kalemlerindeki artışla birlikte özel halk otobüsü esnafı, zam taleplerini yineledi. Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, "Güncel rakamlarla toplu taşımanın sürdürülebilmesi mümkün değil." diye konuştu.

Akaryakıt zammı özel toplu taşıma esnafını çıkmaza soktu: Ulaşımda yeni zam kapıda!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Olağan Genel Kurul Toplantısı, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Toplantıda, Ankara ulaşımının sorunları ele alınırken zam sinyalleri de verildi. Konu hakkında anadolugazete.com.tr'ye konuşan Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, "Bizim zam talebimiz yüzde 65. Büyükşehir Belediye Başkanımız vatandaşı da düşünerek bir rakam sunacaktır. Ancak güncel rakamlarla toplu taşımanın sürdürülebilmesi mümkün değil. İnsanlar, tam bilet ücretinden değerlendirme yapıyor. Ankara'da abonman, aktarma ve farklı indirim uygulamaları da var. Bu yüzden biniş gelir ortalaması çok düşük kalıyor. " dedi.

Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam talebi!Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam talebi!

Akaryakıta gelen zamların ve ÖTV artışının sektörü zor durumda bıraktığını belirten Soydaş, sadece akaryakıt giderleriyle değil, personel, yedek parça, kasko ve diğer kalemlerdeki maliyet artışlarının da büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti.

"BİZLER BU OTOBÜSLERİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Soydaş, "Bizler bu zararı paylaşalım istiyoruz. Kurum zararını da düşünerek, esnafı ve vatandaşı da gözeterek bir kararın alınacağını düşünüyoruz. ABB'nin destekleriyle şimdiye kadar esnaflarımızı ayakta tutmuştuk. Belediyenin ücretsiz taşıma ve abonmanı sübvanse ettiği uygulamanın da tekrar yenilenmesini bekliyoruz. Her zaman kamuoyunun anlayışına sığınarak talepte bulunuyoruz. Çünkü, çok kolay eleştirilen bir sektör... Bizler bu otobüsleri çalıştırmak zorundayız. Herkesin bir geçim sorumluluğu var." diye konuştu.

EGO Genel Müdürlüğü açıkladı: Yolcu maliyeti 26,57 TL'ye yükseldiEGO Genel Müdürlüğü açıkladı: Yolcu maliyeti 26,57 TL'ye yükseldi

"4736 SAYILI KANUN TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Soydaş, 4736 sayılı kanun kapsamında belirlenen ücretsiz binişlerin adaletsiz olduğunu ve gelir durumuna göre sağlanması gerektiğini belirterek, "Belediyelerin ücretsiz seyahat ile ilgili karar verme yetkisi yok. Burada yürütücü bakanlıklar sorumlu. Bu uygulama çok adaletsiz. Ücretsiz seyahat gelir durumuna göre sağlanmalı. Bir vatandaşın bir günde 40'ın üzerinde toplu taşıma kullanması hayatın olağan akışına aykırı. Buna inanmayan vatandaşlarımız belediyeden verileri isteyip görebilirler. Farklı kullanımlara müsaade edilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

untitled-1.jpg

"ENGEL ORANININ YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR"

Soydaş, akaryakıtta ÖTV ve KDV'de avantaj sağlanması gerektiğini, toplu taşımanın zorunlu bir tüketim olduğunu ve belediyelerin bu hizmeti sürdüremediğini ifade etti. Ayrıca, engelli vatandaşlar için sunulan hizmetlerden normal vatandaşların faydalanmasının ek yük getirdiğini, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Soydaş, "Şeker hastaları, tansiyon hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları parça parça da olsa birleştirilip yüzde 40 engelli raporu alıyor. Böylece sayı çok artıyor. Engelli vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerden normal vatandaşların faydalanması ilave çok yük getiriyor. Engel oranının yükseltilmesi gerekiyor. 4736 sayılı kanunun düzenlenmesi ve bu kartların hakkaniyet ile dağıtımı sağlanmalı. Asgari ücretli vatandaşımız ücret öderken zengin sınıfındaki vatandaş ücretsiz binebiliyor. Şoförlerimiz artık gelirin gideri karşılamasına razı oldu. Bize göre bu çok adaletsiz bir uygulama. İlgili bakanlıkların bu konuyla ilgili çalışma yürütmesi gerekiyor. İhtiyacı olmayan bir vatandaş bu uygulamaya da karşı çıkmaz." dedi.

"300 BİN ÜZERİNDEKİ TİCARİ ARAÇ ESNAFIMIZ BU KANUNU BEKLİYOR"

Soydaş, tüm ticari araçları ilgilendiren Mülkiyet Kanunu ile ilgili yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Bu kanunun TBMM'ye en kısa zamanda gelmesini bekliyoruz. Türkiye'de 300 bin üzerindeki ticari araç esnafımız bu kanunu bekliyor." çağrısında bulundu.