Aile Hekimleri tekrar iş bıraktı: "Haklıyız, kararlıyız, mücadeleye devam edeceğiz!"
Sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemlerine devam ediyor. Bugün, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri yeniden sağlık müdürlükleri önünde buluştu.
Ankara'da ki eylemin adresi Yenimahalle'de bulunan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nün önüydü. Bir çok kurum ve siyasi partinin destek verdiği eylemde yapılan ortak açıklama ile yönetmeliğe tepki gösterildi.
Üçüncü kez iş bırakan sağlık çalışanları, taleplerini bir kez daha dile getirdi. Sağlık Bakanlığı’na seslenen çalışanlar, halkın sağlığını koruma ve sağlık çalışanlarının sorunlarını çözme konusunda ciddi adımlar atılmadığını vurguladı.
Bakanlığın, hekimlerin reçetelerine yönelik kısıtlamalar ve gelir kesintileriyle ilgili düzenlemelerle sağlık hizmetlerini zora soktuğu belirtildi. "Hastasını tedavi etti diye gelirimiz azaltılıyor, bu hangi mantığa sığar?" diyerek tepki gösteren sağlık çalışanları, halk sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan vazgeçilmesini talep etti.
"ASM’LER TİCARETHANE MANTIĞINDAN ÇIKARILMALI"
Sağlık çalışanları, Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) finansman yükünün hekimlerin üzerine yıkıldığını belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Artan giderlerin karşılanamadığını ve sağlık çalışanlarının cebinden para harcadığını dile getiren çalışanlar, "Bizler hekimiz, esnaf değiliz!" açıklamasında bulundu.
ASM’lerde çalışan hemşire ve ebelerin maddi kayıplar yaşadığına, entegre ilçe hastanelerinde istifaların arttığına dikkat çekilerek, bu durumun sağlık sistemini olumsuz etkilediği ifade edildi. Sağlık Bakanlığı’nın performans sistemini eleştiren çalışanlar, hekimlerin ve diğer sağlık emekçilerinin puan toplama baskısıyla meslek onurunun zedelendiğini belirtti.
"HEKİMLER VERİ TOPLAMA MEMURU DEĞİLDİR"
Hastalık Yönetim Platformu (HYP) üzerinden veri girişinin dayatılmasına karşı çıkan sağlık çalışanları, bunun hastalara bir fayda sağlamadığını ve mesleklerini icra ederken bağımsızlıklarının ellerinden alındığını dile getirdi. Hekimlerin, yıllardır ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak kronik hastalıkların takibini yaptığını vurgulayan çalışanlar, "HYP sadece bizi veri giriş memuruna dönüştürüyor" ifadelerini kullandı.
BEŞ TEMEL TALEP
Sağlık çalışanları, yönetmeliğin derhal geri çekilmesini ve daha önce dile getirdikleri şu beş temel taleplerinin karşılanmasını istedi:
1. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı devlet tarafından karşılanmalıdır.
2. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği, ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmelidir.
3. Güvencesiz ve kadrosuz istihdam sona erdirilmeli, ebe ve hemşirelerin maaşları mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.
4. Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, kesintisiz maaş verilmelidir.
5. Sağlıkta şiddeti önleyecek etkin yasalar çıkarılmalıdır.
ORTAK AÇIKLAMA
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten sağlık çalışanları, halktan da destek beklediklerini ifade etti. Eyleme, şu kurumlar destek verdi:
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB).