ABB Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Ünsal konuştu: ABB'den HPV aşısı desteği belediyelere örnek olmaya devam ediyor!
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sağlık İşleri Dairesi, rahim ağzı kanserine karşı etkili olan HPV (İnsan papilloma virüsü) aşısını ücretsiz olarak vatandaşlara sunmaya başladı. Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara’da yaşayan kadınların sağlığını korumayı amaçlayan bu projeyi ve süreçlerini detaylı bir şekilde açıkladı.
ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, HPV aşısı ile ilgili yürüttükleri projeyi ve detaylarını anadolugazete.com.tr ile paylaştı. Dünya genelinde her yıl 500 binden fazla kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konduğunu ve 250 binden fazla kadının bu virüsün kansere yol açması sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Ünsal, aşının koruyuculuğuna dikkat çekerek, Ankara’daki kadınlara destek olmak amacıyla bu projeyi başlattıklarını ifade etti.
AŞI PROJESİ NASIL BAŞLADI?
Mustafa Ünsal, projenin 6 aylık bir hazırlık sürecinden geçtiğini belirterek, bu sürede aşı tedariki, depolanması ve uygulanması gibi birçok aşamanın planlandığını söyledi. HPV’nin, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserine yol açtığını vurgulayan Ünsal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada 500 bin kişinin bu kansere yakalandığını ve 250 bininin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Ünsal, “HPV aşısının yüzde 98 oranında koruyuculuğu var. Bu nedenle rahim ağzı kanserine karşı en etkili yöntem ancak Türkiye’de aşı henüz SGK kapsamında değil. Belediyemiz bu kapsamda bir ilki gerçekleştirerek bu projeyi başlattı.” dedi.
PROJEDE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ
HPV aşılarının güvenli bir şekilde uygulanması için Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile iş birliği yapıldı. Protokol kapsamında, aşılar hastane ortamında yapılıyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının gözetiminde yapılan aşılar için soğuk zincir koşulları sağlanıyor.
“Ankara’da 840 bin kız çocuğu ve kadın bulunuyor ancak bütçe kısıtlamaları nedeniyle hedef kitleyi 9-30 yaş grubundaki belirli sayıda kadına ve belediyemizden sosyal destek alan kadınlara indirgedik” diyen Ünsal, şu ana kadar bin 100 doz aşı yapıldığını ve sürecin planlandığı gibi ilerlediğini açıkladı.
Dr.Hatice Karabay: ''Rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilir''
3 DOZLUK AŞI PROGRAMI
HPV aşısı, 15 yaş üzeri için toplam üç doz olarak uygulanıyor. İlk doz yapıldıktan sonra iki ay ve altı ay aralıklarla ikinci ve üçüncü dozlar yapılıyor. Ünsal, aşı sonrası gelişebilecek alerjik reaksiyonlara karşı önlem alındığını belirtti.
BELEDİYELER İÇİN ÖRNEK MODEL
Projenin, diğer belediyelere de ilham kaynağı olduğunu belirten Ünsal, “Aydın Kuşadası Belediyesi dâhil olmak üzere 11 farklı belediye bizden destek alarak benzer projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Umuyoruz ki bu projeler SGK’yi harekete geçirir ve HPV aşısı Türkiye genelinde ücretsiz hale gelir” ifadelerini kullandı.
Ankara Eczacı Odasından HPV aşısı için dikkat çeken öneri!
BÜTÇE KISITLAMALARI VE GELECEK PLANLARI
Ünsal, aşı maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Aşının üç doz maliyeti son zamlardan sonra 15 bin TL’ye kadar çıktı. Projemizi genişletmek için bütçemizi çok dikkatli kullanıyoruz. Eğer talep yoğunluğu devam ederse yeni bir tur aşılama yapmayı da değerlendirebiliriz ama şu an 11 aylık bir proje olarak planlandı” diye konuştu.
HEDEF: DAHA SAĞLIKLI BİR TOPLUM
Ünsal, projelerin sosyal etkilerine dikkat çekerek, “Anayasamızın 56. maddesi gereği devletin vatandaşların sağlığını koruması temel bir görevdir. Biz de yerel yönetimler olarak bu sorumluluğun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması, hem vatandaşlardan hem de diğer yerel yönetimlerden büyük takdir topluyor.