Bafra’nın adı tadı Niyazi Kesim
Ramazanda bir başkadır lezzetli sofraların kurulması ve donatılması hele hele paylaşılarak tadına varılması…Günün anlam ve önemine değer katar.
Peki Ankara’nın bu lezzetleri arasında bir de namı ile , tadı ile tanınmış bir lezzet var desem. Aklınıza gelen isimler arasında kimler olur? İlk sıralardan birinde mutlaka Niyazi Kesim olur…Ben ve yeniankara.com.tr nin başarılı muhabiri Tuğba Sarıkaya dün Niyazi Kesim RESTORAN da buluştuk. Ve işlerimin yoğunluğundan uzun zamandır tadamadığım o muhteşem lezzeti bir de muhabirimize denettirdim. Sayemde Tuğba Hanım da BAFRA PİDESİ ile tanışmış oldu. Daha ilk lokmada elindeki çatalı bıçağı bırakıp pideye gömülen muhabirimiz, izlenmeye değerdi doğrusu. Öyle ki; hem ben, hem işletmenin genç dinamik ve bir o kadar da mert ve güzel yürekli işletmecisi Hazar Kesim, peş peşe teşekkürlerimizi aldık kendisinden.
Var elbette Ankara’nın güzel pidecileri ancak bu başka bir pide; o çıtır çıtır hamuru ve ağızda dağılan iç kıyması ile bir porsiyonun asla yetmediği lezzet bir başkaydı. Pide üzerine bırakılan o mis kokulu tere yağı ile harika bir uyum yakalanırken , bir de “Bu ayransa bizim içtiklerimiz neydi ?“dedirten doğallığıyla ,kıvamıyla fark yaratan ayran ile ohh be dediğiniz bir an yaşatıyor sizlere. Tabi karnımız doyup, damaklarımız şenlenip, kendimize gelince merak edip sorduk. Nedir bunun diğer pidelerden farkı? Kolay beğenmeyen bir gurme olarak aylardır tadı damağınızda kalan bu pidenin sırrı nedir acaba? Aldığımız cevap bizi hiç de şaşırtmadı. Bir kere Bafra’da bulunan kendi çiftliklerinden gelen etlerle hazırlanıyormuş pide içi. Kullandıkları eti, sütü, yoğurdu kendi çiftliğinden geliyormuş bir kere. EE daha ne olsun? Ama bu yetmiyor tabi, hamurun mayası neden farklı? Yumuşak hamur değil sanki kızartılmışçasına çıtır çıtır ve lezzetli. Ekmeğini mayalama tarzıymış bu lezzetin sırrı. Midenizde mayalanmaya devam eden değil, bilakis mayasını tamamlamış ve yeter miktarda kullanılmasıyla yıllardır süregelen el işçiliği…
Şimdi size, buradaki güzel yemeklerin yanında bir de beni çok duygulandıran bir olaydan bahsedeyim. Atalarımızın örnek alınası merhametinden, inceliğinden bahsedeyim. Biz pidelerimizi yerken bir çift geldi ve hemen kapıda güler yüzle “hoş geldiniz “ ile karşılanan çifte, pidenin erken bittiğini ve aşağıda çok başarılı bir başka esnafın da olduğunu söyleyerek komşu esnafa da gönderen bu genç işletme sahibi beni çok duygulandırdı. Bu bana eski günlerdeki paylaşımcı komşu esnaflığını hatırlattı.
Hazar Kesime bize vakit ayırdığı , samimi ve içten sohbeti, o eşsiz Bafra pidesi ve güler yüzü için teşekkür ediyorum. Ve ve ve başka bir güzel durum ise bu genç yaşta işinin başına geçip kendini yetiştirmek adına gastronomi okuyan ve lisans üstüne devam eden bu genç kardeşime yolun açık bahtın güzel olsun diliyorum. GİDİNİZ, TADINIZ VE TATTIRINIZ efendim…