Orman yangınları ve Türkiye
Orman yangınları; dünyadaki çevre felaketleri ve doğal dengenin bozulması ile canlı yaşamını tehdit eden iklim değişikliği konularının önemli nedenlerinden....
Orman yangınları; dünyadaki çevre felaketleri ve doğal dengenin bozulması ile canlı yaşamını tehdit eden iklim değişikliği konularının önemli nedenlerinden. Bu özellik aynı zamanda büyük ekonomik kayıplara da yol açıyor.
28-31 Temmuz 2021’de Türkiye genelinde başlayan orman yangınlarının neden olduğu kayıp rakamlarla anlatılacak gibi değildi ama yaklaşık 232 milyon dolarlık ekonomik kayıp vardı.
2020’de Türkiye genelinde çıkan orman yangını sayısı 3 bin 339 idi ve toplam 20 bin 971 hektar alan yanmıştı. 2021’de ise sayı 2 bin 793’e düşmüştü ama yanan alan miktarı 7 kat artmıştı. Türkiye açışından tam bir felaket yılıydı.
Ülkemiz, 2012-2021 arasında 226 bin 845 hektar ormanlık alanı yangınlarda kaybetmişti ama bunun yüzde 65’ini oluşturan 139 bin 503 hektarlık alan 2021’deki büyük orman yangınlarında yaşanmıştı.
2021’deki yangınlar, Avrupa’daki orman yangınları ile kıyaslanamayacak ölçüde fazlaydı.
2022 YILI TAM TERSİYDİ…
Bir yıl sonraki veriler ise tam tersi bir anlam ifade ediyordu.
Yetkililere, “2022 yılı gerçekten altın sezonumuz oldu, rahat bir sezon oldu” dedirten yılda 24 yangın sonucu kül olan alan ortalama 25 hektar idi. Yangın başına ortalama 1 hektar civarında alan düşüyordu…
MANSUR YAVAŞ’IN KAMPANYASI VE
ANKARA KENT KONSEYİ’NİN DESTEĞİ
Büyük yangın sırasında devlet kurumları tepeden tırnağa teyakkuza geçerken, yangın sonrası yaraların sarılması adına Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Türkiye’ye Nefes Ol” kampanyası başlatmıştı.
Bu kampanyaya destek isteyen Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise orman yangınlarından etkilenen bölgeleri yeniden hayata kazandırmak amacıyla başlatılan ‘Türkiye’ye Nefes Ol’ kampanyasına 12 saatte 1 milyon TL’lik ağaç bağışı gerçekleştiğini duyurmuştu.
YANGINLA MÜCADELE BÜTÇESİ
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı (OYMDB) yer alıyor. 2012-2021 yılı verileri incelendiğinde Dairenin yıllık harcamaları farklılık gösteriyor. Bu Daire tarafından 2012 yılında 236 milyon TL harcanırken 2020’de bu miktar 419 milyon liraya kadar çıktı. 2021’de ise bu birimin harcaması rekor bir artışla 2 milyar 508 milyon TL oldu.
MÜCADELENİN BÜTÇESİ
Orman yangınlarıyla mücadele, her zaman tartışma konusu olmuştur. 2021’de en fazla tartışılan konu, Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını kullanılmadığı iddiasıydı. Bu kapsamda büyük tartışmalar, suçlamalar yaşanmıştı.
Orman yangınlarıyla mücadelenin bir de bütçe yanı var. 2021’de ayrılan bütçe 6 milyar 837 milyon TL idi ancak harcanan miktar 8 milyar 190 milyonu bulmuştu.
2023 bütçesi ise 5 milyar 407 milyon liralık bir kaynak ayrıldı.
Bütçedeki rakam bu fakat bunun üzerinde bir harcama yapılması öngörülüyor…
YANGINLA MÜCADELEDE EMEKÇİLER
Bu konuda, orman emekçilerinin hakkını arayan, hukukunu koruyan sendikalardan biri olan Öz Ormanİş’in Genel Başkanı Settar Aslan, ormanlarımız cayır cayır yanarken, “Orman yangınlarının önlenmesi için orman işçilerinin 9 ay değil, 12 ay boyunca istihdam edilmesini ve ek istihdamın önemli olduğunu” söylemişti…
Haklıydı! Yangın yerine istediğiniz kadar ekipman yığın, onu kullanacak emekçi yoksa hiçbir işe yaramaz. Bu bakımdan en etkili ve ucuz mücadele yolu deneyimli orman emekçisi sayısının artması ve bunların özlük haklarının verilmesidir…
Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ise beklentilerin karşılandığını duyuran Settar Aslan, şu yorumu yapmıştı: “Orman Genel Müdürlüğü ilana çıktı. 11 bin 160 kişiyi boş bulunan kadrolara doldurmuş olacak. Kıdem itibarıyla bunun altında kalan 2-3 bin kişi de 11 ay 29 gün çalışmaya devam edecek. Böylelikle, diyoruz ki Orman Teşkilatı’nda geçici mevsimlik işçi sorunu bitmiştir…”