Merkez Bankası Ankara’da kalmalı

6 Şubat 2023; tarihimize kara bir gün olarak eklendi.Kahramanmaraş’ta başlayan ve onu takip eden depremler; artçıları ile deprem fırtınasına dönüşen...

6 Şubat 2023; tarihimize kara bir gün olarak eklendi.

Kahramanmaraş’ta başlayan ve onu takip eden depremler; artçıları ile deprem fırtınasına dönüşen felaketler 50 bin canımıza kıydı.

Yerle bir olan organize sanayi bölgeleri de Türk ekonomisine büyük darbe vurdu.

Bu arada Ankara başta olmak üzere tüm kentler, kamu ve özel kuruluşlar depremzedelerin yardımına koştu. Bu konuda Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Ankara Ticaret Odası (ATO) örnek projelerle imdada yetişti.

DEPREM GÜVENLİĞİ

Tüm bunlar yüreğimizi yakıp canımızı acıtırken bir gerçek daha net biçimde görüldü. O gerçek şu: Deprem güvenliği

Evet, zemini depreme dayanıklı olmayan kentler hem insan hem de sanayi kuruluşları ve ticari faaliyetler bakımından riskli…

Böylesine büyük risk taşıyan kentlerin başında ne yazık ki İstanbul geliyor. Bu kadim kent üzerine yapılan deprem yorumları bile ürkütüyor, korkutuyor…

Bu yorumlar yapılırken 100 binlerce can kaybından ve adeta Türkiye ekonomisini çökertecek bir yıkımdan söz ediliyor.

Bu noktada Merkez Bankası, kamu bankalarının yönetim binaları, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki kurumların yönetim merkezlerinin İstanbul’a taşınması gündeme geliyor…

İstanbul’u ‘finans merkezi’ yapma adına Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’nın içini boşaltan bu uygulamaya başta sanayiciler olmak üzere pek çok Ankaralı ve sivil toplum kuruluşları karşı çıkıyor.

Özel sektörün dev kuruluşları yönetim merkezlerini Ankara’ya taşıma planları yaparken kamu kurumlarının depremin merkezine taşınmasını anlamak mümkün değil

SEYİT ARDIÇ’IN “ANKARA SAVAŞI”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, bu konuda adeta bir “Ankara Savaşı” veriyor!

ASO Başkanı Ardıç, Ankara’dan İstanbul’a götürülen cumhuriyet kurumlarının başkente dönmesini talep ediyor. Bununla da yetinmiyor; Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova’da yer alan sanayi ve ticaret kuruluşlarının durumunun da gözden geçirilmesini istiyor.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ…

Seyit Ardıç, bu konudaki görüşlerini son olarak, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da hazır bulunduğu bir ortamda, “İstanbul Finans Merkezi kararı gözden geçirilmeli” diyerek dile getirdi.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken sanayicilerin hedefini, “Tam bağımsızlık, üreten ülke olmakla, yerli ve milli üretimle gerçekleşir. Biz sanayiciler, bu düsturla bıkmadan, yorulmadan üretmeye ve katma değer yaratmaya devam edeceğiz” diyerek ifade eden ASO Başkanı Seyit Ardıç, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılı ve Ankara Sanayi Odası’nın 60. yılı etkinlikleri kapsamındaki toplantıda çok önemli konuları çarpıcı mesajlar verdi.

Ardıç, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken göz önünde bulundurulması gereken konulardan birinin de deprem başta olmak üzere diğer doğal afetler olduğunu dile getirdi.

Doğal afetlere karşı dirençli ve her açıdan hazır bir yapılanmanın önem taşıdığına dikkati çeken Ardıç, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu”nu da hatırlattığı konuşmasında, “…Olası Marmara depreminde finansal sistemin aksamamasına ilişkin önemli bir diğer önerimiz, Merkez Bankası, Türkiye Varlık Fonu ve şirketler ile kamu bankası genel müdürlüklerinin İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma kararı tekrar gözden geçirilmelidir. Bu uygulama, deprem beklenen bölgede nüfusu artırmamak adına da oldukça önemlidir” dedi.

* * *

Bunun anlamı bize göre; Ankara’dan İstanbul’a zorunlu göçe tabi tutulan kurumların yeniden başkente dönmesinin sağlanmasıdır. Bu mücadelede ASO Başkanı Seyit Ardıç yalnız bırakılmamalı.

SON DAKİKA HABERLERİ

Orhan Kemal Erkılıç Diğer Yazıları