Etimesgut’ta "hayali festival" devam edecek mi?

Sevgili okuyucularımız; Festival ne demek bir yörenin simgesi haline gelen, o bölgeyle özdeşleşen bir tarımsal ürün, tarihi bir değer, önemli bir turizm...

Sevgili okuyucularımız; Festival ne demek bir yörenin simgesi haline gelen, o bölgeyle özdeşleşen bir tarımsal ürün, tarihi bir değer, önemli bir turizm geliri gibi o yöreye ve insanına ekonomik faydası olacak bir faaliyet olursa değeri olur. Örneğin, Kırşehir Kaman Ceviz festivali, Bozcaada Caz festivali, İzmir Kiraz festivali, Kastamonu Sarımsak festivali, Çubuk Turşu festivali, Kalecik Şarap festivali, Ayaş Dut festivali, gibi ülkemizde yüzlerce örneği olan ürün tanıtım festivali, Antalya Altın Portakal Film festivali gibi uluslararası, Adana Yemek Festivali gibi bölgesel, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yüzlerce festival, şenlik yapılıyor. Bu festivaller o ilçenin, ilin yerel ekonomisinin kazanması için elbette yapılmalıdır da yapılıyor da bu bölgesel festivaller en fazla 2 gün sürüyor.

Yerel seçimler sonrası Etimesgut'ta bayrak değişim yaşandı. Daha önce (Eylül 2023) kaleme aldığımız yazımızı yeniden yayımlayarak Sayın Beşikçioğlu'na yazının sonunda bir sorumuz olacak. Müsaadenizle ilk önce o yazımızı tekrar hatırlatıp, sorumuzu öyle soralım...

  • Ancak ve ancak Başkent Ankara’nın Etimesgut ilçesinde düzenlenen hem de 25 incisi 7 gün, 10 gün gibi sürelerle düzenlenen içi bomboş sadece adı festival, ne ilçe ekonomisine, ne Ankara ekonomisine sıfır (O) katkısı olmayan yalnızca sahne alan sanatçılara ve organizasyonu yapan dar bir guruba ücret (para ) kazandıran bir eğlence türü, adı festival kendisi boş bir gösteri demek daha faydalı olur.
  • Adının festival olması için o bölgenin bir ürünü, bir turizm değerinin tanıtımı yapılır da anlarız. 10, 15 İlin dernek ve vakıflarının kurduğu üç, beş tezgâhtan başka ne var Allah için biri söylesin festivalin vatandaşa faydasını tabi ki yok orada ürün mü var? Yok. Yöresel bir tanıtılan eser mi var? Yok, yok dediğimiz gibi.
  • Sadece göz boyama, birde adı uluslararası tamamda türkü söyletmenin neresi uluslararası biri izah etsin bunu anlamakta zorluk çekiyoruz adı kültür ve sanat festivali! Hangi kültürün ne gibi panelleri oluyor?
  • Konunun uzmanı bilim insanları gelip anlatıyorlar mı?
  • Bu kültürü günlerce, bu kültürle ilgili bilimsel ele gelir ne var ortada?
  • Sanat hangi sanat dalı tanıtılıyor? Bu sanatla ilgili hangi bilim insanları konuşmacı? Hangi bilim insanları burada hangi sanatla ve sanat eseriyle ilgili konularda bilgi veriyorlar anlamak mümkün değil, çünkü yok...
  • 10 gün festivale ödenen bütçeyle örnek vermek gerekirse bir kaç mahallenin değil Etimesgut’taki 38 mahallenin kreş konusu çözülürdü.
  • Mahallelerin tamamına yaşlı bakım ve dayanışma evleri yapılabilirdi.
  • Her mahalleye kazandırılacak tam donanımlı, halka, çalışana faydası olan, dar gelirli insanlara nefes aldıracak kreşler hizmete sunulabildiğinde bu eserden fayda görenler Kreşin bir mahalle için ekmek, su kadar ihtiyaç olduğunu komşularına, akrabalarına anlatırlardı bu can alıcı konuyu belediyenin çözdüğünü anlatırlardı ancak maalesef yok böyle bir anlatılacak durum.
  • Etimesgut Belediyesi, 20 yıllık yönetimi Türki Cumhuriyetlerinin adını reklam malzemesi olarak,10, 15 İli geçmeyen illerin sivil toplum kuruluşlarına açtırılan bazlama, börek, ayran pazarlama işini de seçim malzemesi olarak yapmaktadır.
  • Bu 10 günlük adı festival, içi hiç olan Festival Uluslararası değil. Olsa olsa ZURNA Festivali olur.
  • Görünen tek yalın gerçek bu sadece ve algı oluşturan bu türkü dinletmeyi başka şekilde anlamlandırmak, mayalandırmak mümkün değildir.
  • Zaten yapılan ve günlere yayılan neredeyse aya yayılacak olan etkinlik kocaman bir kocaman içi boş gösterişin SHOW’UDUR ve İSRAFIDIR, Büyükçe vatandaş kesesinden MÜSRİFLİKTİR.

Bu yazıyı kaleme alırken dönemin Etimesgut Belediyesindeki yönetime şu soruları yöneltmiştik:

Soralım şimdi! Kocaman harflerle Etimesgut Belediyesine;

1. Bu adı festival olan faaliyet için vatandaşın vergileri ile oluşan Belediye Bütçesinden 25 yılda kaç TL harcama yapılmıştır?

2. 25 yılda Türkücü, Şarkıcı, Sunucu, Sahne düzeni için kaç TL ödeme yapılmıştır?

3. Etimesgut’un coğrafi işaretli veya patentli bir ürünü var mıdır? Varsa adı nedir nasıl tanıtılmıştır. Bu konuda tanıtım broşürü, filmi veya kitapçığı var mıdır?

4. Bu gösteriler eğer varsa böyle bir ürün, o ürüne hangi katkıyı yapmıştır bu konuda herhangi bir makale, kitap, kaynakça var mıdır?

Bu yazıyı Eylül 2023'te kaleme almış ve sorularımıza önceki belediye başkanından yanıt alamamıştık, bu sorularımızın yanıtını çiçeği burnunda Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'ndan biraz da ayrıntılı olarak istemek hakkımız değil mi?

31 Mart seçimlerinin ardından Etimesgut Belediye Başkanlığını kazanan Sayın Erdal Beşikçioğlu'nu tebrik ederek şu sorunun cevabını almak istiyoruz:

1- Yeni Belediye Başkanı Sayın Beşikçioğlu, (gerekçeleri ile) içinin boş olduğunu belirttiğimiz festivali devam ettirecek mi?

SON DAKİKA HABERLERİ

Erol Tosun Diğer Yazıları