Toprak anadır

Dünyada canlılar için yaşamsal öneme sahip olan toprak, yer kürenin kabuğunu oluşturan kaya tabakasının, iklimsel ve jeolojik olaylar sonucu sürekli aşınması...

Dünyada canlılar için yaşamsal öneme sahip olan toprak, yer kürenin kabuğunu oluşturan kaya tabakasının, iklimsel ve jeolojik olaylar sonucu sürekli aşınması ile meydana gelmektedir. Bu şekilde oluşan toprağın içinde ayrışma ve birleşme ürünleri olarak farklı büyüklükteki kum, kil, humus, tın, kireç, bitki ve canlı artıkları bulunmaktadır.

Toprak, bitkisel ve hayvansal üretim gibi tarımsal faaliyetlerin ana unsurudur. Toprak insanların beslenmesinde, iş sahibi olmasında bir huzur umut ve istikrar kaynağıdır ülkemizde de tarıma uygun alanlar ciddi tehditler altındadır. Bunların en önemlileri erozyonlar, toprak kirliliği, tuzlulaşma, yerleşim ve sanayi için yapılaşma gibi amaç dışı kullanılmasıdır.

Topraklarımız ıslah edilebilir mi?

Toprak ıslahı, tarım topraklarının fiziksel ve kimyasal yapısının iyileştirilmesi demektir.

Birinci konu önce tarım arazilerini koruyarak başlamamız lazım. Radikal kararlar alınarak tarım arazisi üzerinde bulunan tüm yapıların imha edilmesi ve yeniden tarıma kazandırılması şart. Mirastan dolayı bölünmeler mutlaka engellenmeli.

• Drenaj,

• Havalandırma,

• Su tutma,

• İşlenebilirlik,

• Leonardit desteği

• Renk önem taşımaktadır.

Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir.

Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.

Derin kotenle toprağı alabora etmek havalandırma, toprak drenajını iyileştirir, bitki köklerinin ve diğer toprakaltı organizmaların nefes almasını sağlar.

Havalandırma drenaj için kullanılan yöntemlerin çoğu ile sağlanabilir.

İşlenebilirlik, ağır killi yapıdaki toprakların, toprak işleme aletleri ile kolay çalışılabilir hale getirilmesi demektir. Kıllı toprakları yumuşatmak için mutlaka leonardit takviyesi yapılmalıdır.

İşlenebilirlik drenaj için kullanılan yöntemler ve toprağın ihtiyaç duyduğu uygun organik katkı maddelerinin ilavesi ile sağlanmaktadır.

EN ÖNEMLİSİ LEONARDİT

Ülke topraklarımızın yüzde 80'i ph yüksek organik madde düşük ve potasyum birikintisi patlamış durumda. Organik maddesi düşen toprağın canlı mikro organizması zarar gördüğü için verilen gübreler çözülmemektedir ve toprağı çoraklastırmakta yani gübreyi verseniz dahi bitki ondan faydalanmamakta. Bu durum hem girdi maliyetlerini artırırken verim düşüklüğünede sebep olmaktadır. Organik madde değeri çok yüksek olan Leonardit bu sorunu kökten çözebilecek mucize bir hammadde ve dünyanın en büyük rezervi Kahramanmaraş Elbistan havzasındadır. Üreten çiftçilerimize selam olsun.

SON DAKİKA HABERLERİ

Enver Baltaş Diğer Yazıları