Savunma sanayisinin gelişimi

Türki Devletler Topluluğu Siyasi bir oluşum ile Kurumsal bir yapıda faaliyete geçti. Ekonomik bir gelişim ve bütünleşme için önemli bir adım oldu. Avrupa...

Türki Devletler Topluluğu Siyasi bir oluşum ile Kurumsal bir yapıda faaliyete geçti. Ekonomik bir gelişim ve bütünleşme için önemli bir adım oldu. Avrupa Birliği gibi bir oluşumun, Türk dünyasında hızlı bir şekilde gerçekleştiğini hep beraber göreceğiz. Başta Orta Doğu ve sonrasında Afrika ülkelerindeki işbirliğinin artması ile dünyada ekonomik ilişkilerimizin olduğu ülke sayısı batılı ülkelerle sınırlı kalmaktan kurtulmaya başladı.

Güney Amerika, Asya ülkeleri ile ilişkilerimizin artması önümüzdeki dönemde çaba göstereceğimiz konuların başında geliyor ve Devletimizin attığı her adımda bunu görüyoruz. Tüm bu çabalar sonucunda ekonomide üretim ölçekleri şimdikinin birkaç misli artma trendine girdi. Oluşan bu potansiyeller ile eğitimli insan sayısına da ihtiyaç artacak.

Ekonominin daha da gelişmesi ile araştırma ve geliştirme (AR-GE) yatırımları artacak ve savunma sanayi için de itici bir güç olacaktır. Savunma Sanayi ihracatlarının yeni pazarlara yönelmesi ile elde edilecek gelirler ve yeni ülkeler ile geliştirilen ilişkiler daha kalıcı olacaktır. İşbirliğine girdiğimiz ülkelerle karşılıklı fayda elde edilmesi ilişkilerimizi daha da güçlendirecektir. Bu gelişmeler kaynakların artması ve yatırımlar için sermaye birikimini de beraberinde getirecek.

Netice itibarı ile rotamız doğru ve bize faydalı olacak bir yapıda oluşturuluyor.

Bu arada eğitimli insanlarımızın yurtdışına gitmesi ve oradaki deneyimlerini ülke yararına aktaracak duruma gelmeleri ile ülkemize daha deneyimli ve daha donanımlı olarak dönmeleri için şartların oluşturulması lazım. Gelecek kuşakların daha refah içinde yaşamalarına yardımcı olacak en iyi projelerden biride budur. Maliyeti en az, elde edilen faydası en fazla olan tek değer eğitimdir, yalnız çok zaman alır.

ABD de doktora yapan öğrencilerin % 35-40'ını Çinli öğrenciler oluşturuyor. Çin’in gelişmesinde bu faktörü ABD bile ıskaladı. Bu kadar Çinlinin gelecek teknolojiler konusunda eğitilmesinde hata yaptığının hala farkında bile değiller. Bunlar çok stratejik öngürülü kararlardır.

Uygulama ve fayda elde edilmesi 30- 40- 50 yıl süre almaktadır. Temel Kotil, Mahmut Akşit ve Selçuk Bayraktar en çok tanıdığımız örnekler. Üçü de doktora eğitimlerini ABD yapmış ve orada çalışarak elde ettikleri deneyimlerle savunma sanayisine yaptıkları katkıları hep beraber izliyor ve takdir ediyoruz. Şunu hiç bir zaman unutmayalım. Her insan, ister farkında olsun, ister olmasın, doğduğu topraklara hizmet eder.

Gölge ile derin analiz…

SON DAKİKA HABERLERİ

Enver Baltaş Diğer Yazıları