Humik asitlerin yararları
Toprak verimliliği üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, toprağın verimliliğini içindeki organik madde=humik asit miktarı ile orantılı olduğunu...
Toprak verimliliği üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, toprağın verimliliğini içindeki organik madde=humik asit miktarı ile orantılı olduğunu göstermektedir. Humik asitlerin yüksek oranda katyon değişim kapasitesi içerdiği yüksek oksijen oranı ve ortalamanın üzerindeki su tutma kapasitesi (kendi ağırlığının 20 katı ) toprağın verimliliğini artırma ve bitki gelişimini destekleme amacıyla kullanılmalarındaki en önemli nedenlerdendir.
SÜPER HUMATIN (humik asitlerin) en önemli özelliği toprakta bulunan fakat çözünememe pozisyonunda metal iyonlarını şellatlayarak bünyesine alıp çözünür şekle dönüştürerek gerektiği zaman yavaş ve sürekli olarak bitkilere salıverme yeteneğidir. Bu özelliklerden dolayı humik asitlerin yararlarını (FİZİKSEL, KİMYASAL, BİYOLOJİK) olarak üç gurupta sayabiliriz. Yatarlarını ayrı ayrı paylaşacağım.
1 HUMİK ASİTLERİN FİZİKSEL FAYDALARI
Humik asitler toprağın yapısını fiziksel olarak değiştirir ve düzenler.
Toprağın yapısını iyileştirirler, hafif kumlu topraklarda kullanıldığında, humik asitler yüksek oranda su tutma ve birleştirme özelliğinden dolayı su ve besin kaybını önler.
Zaman içerisinde bu toprakları çok daha verimli hale dönüştürürler.
Ağır ve yoğun topraklarda toprağı çalıştırarak keseklenmeyi önler hava ve suyun toprak içinde dolaşmasını sağlar, dolayısı ile toprağın işlemesini kolaylaştırırlar.
Kalloit özelliğinden dolayı küçük toprak parçacıklarının birbirlerine tutunmasını sağlayarak toprak tabakasının rüzgar ve su erezyonu ile akıp gitmesini önler.
Toprağın su tutma kapasitesini normale göre 20 kat artırarak kuraklığa karşı su direncini artırır.
Toprağın rengini koyulaştırarak güneş enerjisinin daha kolay emilmesini sağlar.
2) HUMİK ASİTLERİN KİMYASAL FAYDALARI.
Anfoter (asit karşısında baz, baz karşısında asit) özelliklerinden dolayı nötralize ederek toprak ph değerini düzenlerler.
Bitki besin elementleri ve suyun bitkiler tarafından kolay alınmasını sağlar ve teşvik eder.
Makro ve mikro besin elementleri ile şellat yaprak bitki kökleri tarafından çok kolay alınmasını sağlar.
Bitkiler için çok önemli olan yaşamsal organik maddeler ve mineraller açısından zengindir.
Organik olmayan sıvada çözülebilir gübreleri kök bölgesinde tutarak, yıkanıp gitmelerini önler.
Çok yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir.
Bitki için gerekli besinlerin (N,P,K)+( fe,,cu,zn ve fiğer iz elementlerin ) bitkilerce kullanılabilecek şekle dönüştürülebilmelerini sağlayarak bitkiler tarafından en yüksek düzeyde alınmalarını sağlarlar.
Ca, fe, mg ve Al gibi minerallerin topraktaki fosfor ile reaksiyona girmesini azaltarak bitkiler tarafından alınabilecek hale getirip serbest bırakırlar. Özellikle mineral gübrelerin verimliliğini artırırlar.
Toprakta bulunan kireç molekülündeki karbondioksiti serbest hale getirerek fotosentezde kullanılmasını sağlar.
Toprağın zararlı ve zehirli maddelerden temizlenmesini ve bu maddelerin çözünebilir durumdan çözülemez duruma geçmesini sağlar.
3) HUMİK ASİTLERİN BİYOLOJİK FAYDALARI.
Humik asitlerin bitkilerin ve mikro organizmaların faaliyetlerini biyolojik olarak teşvik eder.
Bitki enzim mekanizmasını uyararak, bitkinin enzim üretimini artırır.
Birçok biyolojik süreçte organik katalizör olarak görev yaparlar.
Topraktaki aerobik ve anerobik organizmaların gelişmeleri ve çoğalmaları üzerine uyarıcı etki yaparlar.
Bitkilerin hastalık ve bitki zararlılarına karşı doğal direncini artırır.
Köklerin uyarılmasını ve kök gelişimini çok hızlandırır.
Bitkilerin hücre zarının geçirgenliğini artırarak (ozmozite ) bitkinin topraktan aldığı besinlerin gövde ve yapraklara daha hızlı ulaşmasını sağlar.
Bitki bünyesinde vitamin ve mineraller miktarının artmasını sağlar.
Özellikle meyvelerde hücre duvarı kalınlığının artmasını sağlayarak ürünün raf ömrünü uzatır.
Tohumda çimlenmeyi ve gelişimi hızlandırır.
Hücre bölünme ve kök gelişimini hızlandırarak bitkilerin büyümesi ve gelişimi üzerine uyarıcı etki yapıp erken hasada getirir.
Ürün kalitesini artırarak dış görünüşün daha albenili ve besin değerinin daha yüksek olmasını sağlar.
Not; Bu sayılan gelişmelere şahit olabilmek için numune isteyin.