Hak yerini buldu Gazi dedem

Andırın Gökgedikli Ahmet Çavuş Kurtuluş Savaşı Gazisi (Ahmet Baltaş)Hicri 1307 yılında eski adı Keşgahlı olan şimdiki adı Gökgedik olan köyde dünyaya köse...

Andırın Gökgedikli Ahmet Çavuş Kurtuluş Savaşı Gazisi (Ahmet Baltaş)

Hicri 1307 yılında eski adı Keşgahlı olan şimdiki adı Gökgedik olan köyde dünyaya köse Mehmedin ikinci oğlu olan Ahmet çavuş seferberlikte 14 yaşındayken askere alınmıştır.14 yıl askerlik yapış olan Ahmet çavuş Bağdat Basra Yemen Alansonya da görev yapmıştır Sakız Adasında 6 ay esir olmuştur.

Dedem olan Ahmet BALTAŞ namı değer Ahmet Çavuş. Çanakkale Dumlupınar Savaşlarında bulunan Ahmet Çavuş askerde buluğu çağına ermiştir. Bir gecede deneme amaçlı 8 defa alarm verilmiş olup sabaha karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk içtima yapmıştır. İçtimada bana ve aileme ne kadar küfür ettiniz diye soran gaziye haşa paşam demişlerdir ancak Gazi Mustafa Kemal Dumlupınar zaferini kazanın annem bacım sizlere helal olsun demiştir.

Bu savaşta yaralanan dedemin künyesi ailesine öldü diye gönderilmiş gıyabi cenaze namazı bile köyde kılınmıştır. Anlattığına göre Dumlupınar’da başından geçen olayı şöyle anlatmaktadır tüm askerler mevzide bekletilirken düşman askeri durmadan ateş etmektedir. Ancak kesin emir vardır ki karşı tepelere top atışı başlamadan tearuz yapılmayacaktır binlerce Türk askeri olan yerde kafasını dışarı çıkaran veya yanlış bir hareket yapan vurulmaktadır.

Dedem diyor ki anam diye düşüyor anam diyen düşüyordu yanımda bir arkadaş anam dedi nerden vuruldun dedim serçe parmağım gitti dedi neyse şafak vaktine kadar ateş altında kaldık canımız burnumuzda neden emir vermiyorlar diye söylenirken karşı dağlara büyük bir top atışı başladı. Hücuuuum diye bir ses duyuldu ki tüm erat saldırıya geçti ne zaman sonra yere düştüm baktım ki vurulmuşum dedi dedem o arada biraz bayılmış olmalıyım beni öldü sanmışlar künyemi toplamışlar. Sakız Adasında 6 ay esir olmuş olup günde birden 16 şehit olduğunu söyleyen dedem oradan başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır.

Bir dönem gazi Mustafa Kemali yakinen tanımış olan dedem Ahmet Çavuş köye hicri 321 yılında dönen dedemin ağıdı ağlanmış eskiden araç olmadığı için aylar sonra yaya yolundan gelirken teyzesinin arkadan gelerek gözlerini kapamış teyzesi gavurun adamı delimi ne dedi teyze ben Ahmet deyince ağlayarak boynuna sarılmış sen daha bu dünyada mıydın kuzum demiş onu orada gören Ağanın oğlu olan Halil ağa Hatice karıya müjdeyi vermiş müjdemi isterim Hatice teyze oğlun Ahmet ölmemiş geri dönmüş diye Hatice nenem üzerini parçalamış ayak yalın saçlar dağınık iki çeşme gibi göz yaşları ile koşa koşa oğlunu karşılamış dedemde üzerindeki sakoyu annesinin üzerine atmış bir süre ağlaşmışlar ve dedem köye 28 yaşında dönmüş Karacaoğlanlı’dan Emine hanımla evlenen dedem 1980 yılında 96 yaşında vefat etmiştir. Nenem de 108 yaşında vefat etmiştir. Mekanı cennet olsun….

SON DAKİKA HABERLERİ

Enver Baltaş Diğer Yazıları