Vecihi Hürkuş’un Ankara’daki evi bulunmuştu ama..

Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Nuri Külligil, Şakir Zümre gibi kim bilir daha kimleri yabancıların çıkarlarına kurban etti siyaset ve bürokrasimiz. Ülkesi için...

Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Nuri Külligil, Şakir Zümre gibi kim bilir daha kimleri yabancıların çıkarlarına kurban etti siyaset ve bürokrasimiz. Ülkesi için kafa patlatan, icat eden, üretmeye çalışan bu simge isimler gibi kim bilir daha kimleri öğüttük kifayetsiz siyaset ve bürokrasi çarkının dişleri arasında. Bugün çalışıyoruz ama hala hakkıyla itibarlarını iade etmeyi beceremiyoruz.

Nasıl bir zehir salınmışsa içimize, Cumhuriyet’in 100.Yılı’nda bile etkisini koruyor bir türlü bitmeden. Bu adamlar heykeli dikilecek, devlet erkanı ve milletiyle önünde saygıya durulacak adamlar. Ülkesi için çabalayan binlerce kahramanın, öne çıkan birkaç simge ismi.

Vecihi Hürkuş’un kitaplara sığmayan yaşam hikayesini, başlıklarıyla bile buraya sığdıramayız. Bari kıymetini bilelim, bıraktığı izlere sahip çıkalım.

KILIÇ’IN ANKARA VE ÜLKE HAFIZASINA KATKISI

Kendisi de havacı olan araştırmacı yazar Mustafa Kılıç, yıllardır ciddiyeti yadsınamayacak havacılık arşiviyle kitaplarıyla konferanslarıyla açık oturumlar, sergileriyle bu izleri takip ediyor, önümüze koyuyor, gündeme getirmeye çalışıyor. Ancak o da bu değerlere karşı duyarsızlıkla mücadele ediyor bir milletin gurur kaynağı olması gereken
kahramanlarımız gibi.

Mustafa Kılıç, 2 yıl önce Vecihi Hürkuş’un Ankara’da oturduğu evi tespit etti. Hatta öncesinde Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi’nde (TOMTAŞ) çalıştığı büronun yerini bulmuştu. Onun da öncesinde sonradan Türk Hava Kurumu (THK) adını alan Türk Tayyare Cemiyeti’nin (T.Ta.C.) Hacı Bayram’ın çaprazında Hükümet Caddesi’ndeki yerini tespit etmişti.


Tomtaş binası ve bugünkü hali

Hükümet Caddesi’ndeki binanın yerinde yeller esiyor ama Vecihi Hürkuş’un Ankara’dayken oturduğu evle TOMTAŞ binası duruyor yerinde.

PATENT BELGESİNDEKİ ADRES

TOMTAŞ’ın olduğu bina, Anafartalar Caddesi’yle Güvercin Sokak’ın kesiştiği köşede. Hürkuş’un evi, TOMTAŞ’tan Çıkrıkçılar Yokuşu’na doğru 100 metre giderseniz Anafartalar Caddesi 53 numarada. Tescilli bir bina.

Mustafa Kılıç’la buluştuk bu tarihi mekanların yerini gözlerimizle görmek için. Sorduk kendisine “Nasıl emin oldunuz adresten?” diye. “İcadı su kızağı için aldığı patent belgesinde yazıyor açık adresi. Kendisiyle ilgili topladığım belgeler arasındaydı patent belgesi” dedi Kılıç. Belgeyi de gördük kendi gözümüzle.


Adresin yazılı olduğu patent belgesi

Binanın giriş katı kuyumcu, Vecihi Hürkuş’un oturduğu üst katlar boş. TOMTAŞ’ın olduğu bina ise kahvehane olarak kullanılıyor. Eski fotoğraflarında, bina üzerindeki uçak maketini seçebiliyorsunuz.


Pembe bina Vecihi Hürkuş'un evi - Anafartalar Caddesi 53 numara

BU EV MÜZE OLMALI

Evi için “İlgili yerlere bildirdiniz mi?” diye sorduk, “Bildirdim ama 2 yıldır kimseden karşılık alamadım” dedi Mustafa Kılıç. “Bu bina hem tescilli hem de boş. Vecihi Hürkuş Müzesi yapabiliriz, ben de tüm havacılık arşivimi sergilenmek üzere buraya bağışlayabilirim” diye devam etti. Hiç hafife alınamayacak bir arşivi var Kılıç’ın. Bina önünde, yol ortasında kalan göbeğin de Hürkuş’un heykelini dikmeye ne kadar müsait olduğunu gösterdi.

Kibrit çöpü vücutlu Cin Ali’nin bile müzesi var Ankara’da. Etli kemikli vatansever bir kahramana mı sahip çıkamıyor Ankara? Çıkarsa eğer, kendisi Cebeci Asri Mezarlığı’nda yatan, ülke için de en hayırlı ve çok gecikmiş bir değerine sahip çıkacak. Tam da Cumhuriyet’in başkenti Ankara ruhuna yakışır bir sahip çıkma olur bu.

Adanmışlık Timsali: Vecihi Hürkuş

SON DAKİKA HABERLERİ

Ali İnandım Diğer Yazıları