Ankara’dan 80 ile davet

Başkent, 80 ilin ve ilçelerinin davetiyelerini hazırlıyor; ‘Cumhuriyet Rotası’nı gezmek isteyen herkese açık bir davet. Bağımsızlık savaşıyla Kurtuluş Destanı’nın yazıldığı, kahramanlarının adım adım bıraktığı anı ve izlerle bir devletin dönüşüm ve yenisinin doğum sancılarını yaşadığı sokakları, mekanları gezme, eserlerine dokunma, destanı yerinde yaşama daveti.

Başkentliği sonuna kadar bileği ve aklının hakkı olan Ankara, Cumhuriyeti, bağımsızlık mücadelesini ve dünya tarihine vurduğu damgayı yerinde solumak üzere davet ediyor.

Kendi tarihinden kopuk çocuklar ve gençler yetiştirirseniz, sosyal medyada başkaları eğitir onları.

Yeni Türk devletinin Cumhuriyet’le sömürgeci devletlerin lastiğine soktuğu çomak, dünya tarihinin de akışını değiştirmiştir. Bu başarı, yasak geçiştiren nutuk ve törenlerle anlatılamaz, bilinç oluşturulamaz, aidiyet sağlanamaz, hissetmeli gençler.

KENT KONSEYİ’NDE PASLAR ÇÖZÜLÜYOR

Başkent, Ankara Kent Konseyi’yle bu daveti yapıyor, hazırlıklarını sürdürüyor. Halil İbrahim Yılmaz başkanlığında ikinci dönemine başlayan Konsey, en azından bizim 2010 yılından beri gördüğümüz en hareketli ve etkili Kent Konseyi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle iyi bir iş birliği içinde, ilçeleri de dahil, Ankara’nın tozlu dosyalarına üflüyorlar.

Cumhuriyet gibi Melih Gökçek’in hiç ilgilenmediği, Ankara’yı iyi bilen, dert edinen, kişisel çabalarıyla çırpınan çoğu Ankaralı, akademisyen, bürokrat ve şehir sakinleri, bu Konsey’in Meclis ve Çalışma Grupları içinde yer alıyor nihayet. Kireçlenmiş Ankara’nın, pasını çözmeye çalışıyorlar. Ankaralı Sivil Toplum Örgütleri’yle yakın temas içindeler.

İşte bu tarihini –üstelik tam anlamıyla bir destan- kendi çocuklarına anlatamamak, ulusal yaramız.

ESERLERİ YERİNDE DURUYOR

8 Şubat 2015’te Ankara-Polatlı-Haymana arasında ilan edilen ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’, yaz kış demeden on binlerce ziyaretçi ağırlıyor şimdi. Dedelerimizin, bir dikili taşı olmayan şehitlikleri bulundu, siperler belirlendi, savaş buluntularından müze kuruldu, tarihte yerini alan mekanlar onarıldı. Hikayesini, hissettirerek anlatabiliyoruz şimdi bu kanlı savaşın.

Melih Gökçek’in rant ve yıkım iştahıyla kaybettiklerimize rağmen devletin kurulduğu temel yapılar, mekanlar, eşyalar ve hikayeler, çoğu yerinde duruyor çok şükür. Çocuklarımız ve gençlerimiz, hala dokunabilir oralara.

80 İle Cumhuriyet Rotası’ daveti, tabii ki herkese açık bir davet, keşke genci yaşlısı akın akın gelsek de şu kuruluş destanımızla açılan arayı, soğuyan duygu ve düşüncelerimizi yeniden hızla tazeleyebilsek.

DEMİR DİREK BAŞKENTE DİKİLDİ

Bu, dünyanın gidişatı açısından da zamanlaması isabetli bir davet; tarihsizleri, kuru yapraklar gibi savuracak bir insanlık fırtınası yaklaşıyor çünkü.

Başkentliği, tarihi birikimi, köklü siyasi ve toplumsal geçmişinden habersiz siyasileri, bürokratları ve vatandaşları, ‘demir direk’in Ankara’ya dikildiğinden de habersiz. Türk tarihi, dili, bağımsız kişiliği, yüzler belki binlerce yıl sonra, tekrar Ankara’da can buldu.

Demirkazık Kutup Yıldızı’ndan yön kestiremeyen, yolunun nereye çıkacağını da bilemez.

Ankara’ya çağıran bu davet, içi ve arkası gevşek, sığ bir çağrı olmamalı, ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’ gibi, içi dolu dolu olmalı. Cumhuriyet Rotası, turistik rotalardan ayrı ağır içeriğiyle gelene, giderken özgül ağırlığının etkisini bırakmalı.

SON DAKİKA HABERLERİ

Ali İnandım Diğer Yazıları