Ramazan Şimşek neden dert yandı?
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, ilçede önemli hizmetler yapmasına rağmen bir hayli dertli. Sayın Başkan'ın dertli olmasının nedenine birazdan...
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, ilçede önemli hizmetler yapmasına rağmen bir hayli dertli. Sayın Başkan'ın dertli olmasının nedenine birazdan değineceğim ama öncesinde "Gölbaşı'nda neler yapıldı, buranın önemi ne?" sorularına yanıt aramaya çalışalım.
CKE Hukuk Arabuluculuk'un genç ve başarılı kurucuları Arabulucu Avukat Gamze Çetin Korkusuz ve Avukat Dilay Erbakan'ın düzenlediği özel bir organizasyonda Büyük Anadolu Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin, Genel Yayın Yönetmenimiz Orhan Kemal Erkılıç ve bizler de davetliydik. İki genç avukatın başarılı bir organizasyonuna şahit olduk. Programın konuşmacısı ise Gölbaşı Belediye Başkanı Sayın Ramazan Şimşek idi.
Asıl mesleği mali müşavirlik olan Ramazan Bey, siyasete AK Parti'de başladı, önemli grevlerde bulundu, sonra MHP'de devam etti... 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı Gölbaşı Belediye Başkan Adayı oldu ve yüzde 54 ile seçimi kazandı.
GÖLBAŞI NASIL BİR İLÇE?
1970'lerde belde nüfusu 5 ila 7 bin arasında değişen, 3 sinema salonu olan ve Mogan Gölü ile bilinen Gölbaşı; 1984'te ilçe, 2004'te ise Ankara'nın metropol ilçesi pozisyonuna geldi. Ramazan Şimşek, Gölbaşı'nı tarif ederken "Türkiye'nin 922 ilçesi arasında en özellikli ilçelerden biriyiz." dedi. Bu cümlesinin altını ise şu sözlerle doldurdu: "Gölbaşı stratejik bir ilçe, üniversite kenti, öğrenci şehri, tarım merkezi, turizm ve sanayi şehri, hayvancılıkla uğraşan bir kent." Gölbaşı'nın tarihsel sürecinden bahseden Şimşek, eski günleri anlatıp sözü 2019'a getirdi.
Gölbaşı'nın resmi nüfusu şu an 150 bin ama bu sayı yaz mevsiminde 350 binlere kadar yükseliyormuş. Ayrıca ilçede 77 bin öğrencinin olduğunu biliniyor.
GÖLBAŞI NEDEN STRETİJİK?
Gölbaşı'nın stratejik olduğunu anlatan Ramazan Şimşek, bu tanımının altına şunları sıraladı:
"Özel Kuvvetler, Özel Hareket, MİT'in Haberleşme Sistemi, Polis Akademisi, Havacılık Daire Başkanlığı, TÜRKSAT, Türkiye Elektrik Dağıtım Merkezi, ASELSAN, tank fabrikası, Sayıştay, Yargıtay, Danıştay, HSK üyeleri, bakanlar, milletvekilleri, eski cumhurbaşkanlarının oturduğu yer Gölbaşı!"
15 Temmuz'da ilk bombalanan yerlerden biri de Gölbaşı'ydı, orada birçok şehit verildi. Hepsini bir kez daha rahmetle anıyoruz.
GÖLBAŞI'NDA 5 YILDA NELER YAPILDI?
Ramazan Bey, eski mali müşavir olduğu için anlatmaya ilk olarak belediyenin bütçesinden başladı. 2019'da göreve gelir gelmez bütçeyi düzene sokup, 150 milyon olan belediye bütçesini 1 milyar 675 bine çıkardıklarını açıkladı.
Kendinden önceki dönemlerde araç kiralandığını ama 2019'dan sonra 136 araç aldıklarını ve kiralama yöntemine son verdiklerini söyledi. Önceden kiralık araçlara 120 milyon TL ödeme yapıldığını hatırlatarak bunu belediyenin kasasına koyduklarını söyledi. Ve "Gölbaşı kazandı, hepimiz kazandık." değerlendirmesi yaptı.
Akaryakıt ihalesine girmediklerini vurguladı, akaryakıtı Devlet Malzeme Ofisinden aldıklarını söyledi. "Göreve geldiğimizde Maliye Bakanlığından KDV istisna yazılarımızı aldık, teşvik belgelerimizi çıkardık." diyerek tasarruf tedbirlerini anlattı.
Belediyenin aylık 10 milyon lira akaryakıt gideri olduğunu kaydetti. "İhtiyaçları ihale yerine Devlet Malzeme Ofisinden KDV muafiyeti ile yüzde 8 kırımla alıyoruz." sözleriyle tasarruf ettiklerini belirtti. "Gölbaşı Belediyesini mal ve mülk sahibi yapıyoruz." diye vurguladı.
Başkan Ramazan Şimşek, ilçeye kazandırdıkları eserleri ise şöyle sıraladı:
"Gölbaşı'nda kurban alanı, kurban pazarı, fuar alanı ve 104 dönüm arsada toplanma merkezi yaptık. Gölbaşı'nda 3 yıldır uluslararası tarım fuarı yapılıyor, 2023 Eylül ayında 220 firma, 450 marka, 100 binin üzerinde insan buraya geldi, Gölbaşı'nın adı duyuldu, artık herkes buraya geliyor. 39 dükkan yaptık, 4 tane sinema yaptık, bu dükkanlara bin 800 marka başvurusu var. Sinemalar hayata geçiyor. 70'lerdeki Gölbaşı'nı yavaş yavaş kazanıyoruz. Dünyada ilkleri yapan belediye olduk...Dünya Bilardo Kompleksini hayata geçirerek şampiyonalara ev sahipliği yaptık. Türkiye, Avrupa ve Dünya Şampiyonası ilçemizde oynandı. Tulumtaş Mağarası'nı Ankara'ya ve dünyaya kazandırdık. 47 köyümüzün 42'sinin doğal gazını bitirdik. Köylere can ve mal güvenliği için mobesa kameraları kurduk... Bin 700 öğrenciye ücretsiz servis hizmeti veriyoruz."
BÜYÜK GÖLBAŞI PROJESİ
Ramazan Bey, 4 bölümden oluşan "Büyük Gölbaşı Projesi"nden heyecanla bahsetti. Bunun içerisinde 27 ayrı projenin yer aldığını sıraladı... Bunlardan bazıları şöyle: "Türk tarih yolları, amfi tiyatro, marina, 2 katlı otopark, Cumhuriyet yolu..."
AKILLI KENT UYGULAMASI
Başkan Ramazan Şimşek'in anlatımından öne çıkan bir diğer başlık ise Ocak 2023'te lansmanını yaptıkları "Akıllı Kent Uygulaması" oldu. Bu uygulamanın altını ise şu sözlerle doldurdu:
- Sensörlü yeraltı çöp konteyneri sistemine geçiyoruz, boş olan yerlere araç göndermiyoruz, böylece zamandan, yakıttan, elamandan tasarruf ediyoruz...
- Yeni inşaat ruhsatlarında yeraltı çöp konteyneri şartımız var...
- "Gri Su Projesi"ni hayata geçirdik, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi plaket getirdi ama bizim müteahhitler "Bu nereden çıktı, maliyet arttı!" diye itiraz etti.
- Gölbaşı'nda yaşayan insanları, kaç bina olduğunu, kaç daire olduğunu, bunların imarlı olup olmadığını, dairedeki oda sayısını, vatandaşların yaşına kadar biliyoruz.
"Bu ne demek?" demeyin. Bu durumu Başkan şöyle açıkladı: "Allah korusun, olası bir depremde hangi binada, hangi dairede, hangi odada kaç kişi yaşıyor, bunu biliyoruz, çalıştık..."
- Pazar yerlerini insanlar canlı olarak izleyebilecek, hangi saatler yoğun, hangi saatler sakin, ona göre gidip alışveriş yapacak...
RAMAZAN ŞİMŞEK NEDEN DERT YANDI?
Bu kadar önemli hizmetlere imza atan, ilçeye yatırım yapan ve yüksek oy oranıyla seçilen bir başkan neden dertli olur? İşte bunun yanıtını da yine Sayın Ramazan Şimşek verdi.
Gölbaşı'nda yerel markalar olsa da uluslararası markaların bulunmaması Başkan'ı üzüyor. Bu üzüntüyü ise şu sözlerle ifade ediyor:
- "Üniversite var, öğrenci var, her şey var ama bir tane uluslararası marka yok. Şimdiye kadar neden bu konuda bir şey yapılmadı?"
- "Her şeyi yapıyoruz, çalışıyoruz ama Gölbaşı'nın nasıl bir ilçe olduğu bilinmiyor..."
- "Bizden önceki başkanlar bunları seçim beyannamelerine koydu ama yapamadılar, biz yaptık, seçim beyannamemizde olmadığı halde..."
- "Turistlerin yüzde 2,5'i Ankara'ya geliyor. Ankara'ya gelen turistler genellikle Anıtkabir, Ankara Kalesi ve müzeleri gezer yarım gün geçirir, Kapadokya'ya giderdi, şimdi ise alternatifleri oluşturduk artık yarım günde dönmüyorlar, mutlaka burada konaklıyor..."
- "2 bin çocuğumuza kurs veriyoruz. Sporda 1 yılda 85 madalya kazandık... İlçemizde dünya şampiyonaları oluyor herkes geliyor ama Ankaralılar, Gölbaşılı hemşehrilerimiz gelmiyor."
- "Ne öğrenci kalıyor, ne turist geliyor, ne de tarım yapılıyor, Gölbaşı ötelenmiş, herkes Gölbaşı'nın kaymağını yemiş, kimse buraya sahip çıkmamış... Gölbaşı Belediyesi hep tek dönemden kaybetmiş. Gölbaşı'nda 2 göl bulunuyor, yıllarca burada köşe kapmaca oynanmış. Belediye Başkanı olduğumdan beri 5 yıldır maaşımla 54 kız çocuğuna burs veriyorum... Parayla pulla işimiz yok... Yaptığımız eserler ortada... ABB'yi alacağız, Turgut Altınok Başkanımızla birlikte üçlü olsun güçlü olsun diyerek çok çalışacağız. Yaptıklarımız ortada..."
NE YAPMALI?
İlçeleri tanıtmak için ilk olarak belediyedeki birimlerin halkla ilişkilerinin iyi olması gerekiyor. Yapılan hizmetlerle vatandaşların buluşturulması önemli. Şehir dışına yapılan gezilerden önce, ilçe gezileri düzenlemek şart. Vatandaşların gelmesini beklemekten ziyade, vatandaşları getirmek gerekiyor. Belediye başkanları başta olmak üzere belediyedeki ilgili birimlerin yöneticilerinin basınla iletişiminin iyi olması önemli.