Uzmanlar uyardı :Rahim ağzı kanseri taraması hayat kurtarır
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, rahim ağzı kanser taramasının kadın sağlığının takibinde hayati bir rol oynadığını vurguladı.
Taramaların, rahim ağzı hücrelerindeki kansere dönüşebilecek değişiklikleri erken evrede tespit ederek önlem alınmasını sağladığını ifade eden Dr. Allahverdiyeva, “Rahim ağzı kanseri taraması, servikal sitoloji (Pap testi), insan papilloma virüsü (HPV) testi veya her ikisini birden içerir. Bu testler sayesinde yüksek riskli hücresel değişiklikler kansere dönüşmeden önce saptanabilir.” dedi.
Dr. Allahverdiyeva, rahim ağzı kanserine çoğunlukla HPV enfeksiyonunun yol açtığını belirtti. HPV’nin yaygın bir enfeksiyon olduğunu ve genellikle belirti vermediğini ifade eden Allahverdiyeva, “Çoğu insan bu virüse maruz kalır, ancak bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde vücut enfeksiyondan kendiliğinden kurtulur. Ancak bazı kadınlarda HPV enfeksiyonu kalıcı hale gelir ve kansere yol açabilecek yüksek riskli hücresel değişikliklere neden olabilir” diye konuştu.
TARAMALAR NASIL YAPILIR?
Rahim ağzı kanseri taramasının basit ve hızlı bir işlemle gerçekleştirildiğini belirten Allahverdiyeva, şu bilgileri paylaştı:
“Taramada rahim ağzından sürüntü alınarak laboratuvarda incelenir. Pap testi, anormal hücre değişikliklerini tespit ederken, HPV testi ise yüksek riskli virüs türlerini arar. 21-29 yaş arası kadınlar için 3 yılda bir Pap testi yeterlidir. 30-65 yaş arasında ise 5 yılda bir HPV ve Pap testi kombinasyonu ya da 3 yılda bir yalnızca Pap testi yapılabilir.”
Dr. Allahverdiyeva, taramada anormal sonuçların mutlaka kansere işaret etmediğini hatırlatarak, “Anormal hücresel değişiklikler genellikle kendi kendine normale döner. Ancak yüksek dereceli değişiklikler kansere dönüşebileceğinden, ek testler ve gerektiğinde cerrahi müdahale gerekebilir” dedi.
Rahim ağzı kanseri taramalarında doğruluk oranını artırmak için tarama öncesinde cinsel ilişkiden, vajinal ilaçlardan ve duş almaktan kaçınılması gerektiğini belirten Allahverdiyeva, düzenli taramaların erken teşhis için en etkili yol olduğunu vurgulayarak, “Rahim ağzı kanseri taraması, kadın sağlığı takibinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve hayat kurtarır.” dedi.