Migren ağrısının arkasındaki nörolojik gerçekler ve tedavi yöntemleri
Migren, sıradan bir baş ağrısı değil, tedavisi mümkün nörolojik bir hastalıktır. Memorial Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü Uzmanları, migrenin genç yaşlardaki kadınlarda daha sık görüldüğünü ve şiddetli baş ağrısının yanı sıra bulantı, ses ve ışığa duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtiyor…
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Birçok kişi migren ağrısı ile mücadele ediyor. Memorial Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü Uzmanları, migrenin tipik olarak şakak bölgesinde zonklayıcı ya da keskin bir baş ağrısı olarak ortaya çıktığını belirtiyor.
Migren ağrıları, şiddetli olması ve sıklıkla bulantı, ses ve ışığa duyarlılık gibi eşlik eden belirtilerle kendini göstermesiyle diğer baş ağrılarından ayrılıyor. Migren ağrısının sıklığı bireyden bireye değişkenlik gösterirken, bazı kişilerde yılda 1-2 defa, bazılarında ise ay içinde defalarca görülebiliyor.
Uzmanlar, migren tedavisinde doğru tanı ve uygun tedavi planlamasının önemli olduğunu vurguluyor. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri, ağrıları kontrol altına alabilir ve hastaların günlük yaşamını etkileyen migren ataklarını azaltabilir.
Günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle:
Baş ağrısı takvimi tutmak, düzenli egzersiz yapmak ve uygun kiloya ulaşmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri.
Bu uygulama migren tedavisinde etkili olabilir. Uzman kontrolünde kullanılan ilaçlar ise migren ağrılarını önleyebilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir.
Kadınların yaklaşık yüzde 20'sinin, erkeklerin ise yüzde 8'inin migren hastası olduğu biliniyor. Migren baş ağrısı, zonklayıcı ya da keskin olarak özellikle şakak bölgesinde sabit olur. Uzmanlar migrenin günlük yaşamı etkileyebilecek kadar şiddetli olabileceğini, ancak doğru tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabileceğini söylüyor.
MİGRENLE BAŞ ETMENİN YOLLARI
Uzmanlara göre, migrenle başa çıkmanın yolları arasında baş ağrısı takvimi tutmak, düzenli egzersiz yapmak, stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek, uygun bir kiloya erişmek ve alkolden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri önemli rol oynuyor.
Migrenle mücadelede kullanılan ilaçlar, uzman doktor kontrolünde ve tavsiyesiyle kullanılmalı. Bu durum, hastaların ağrısız bir yaşam sürmelerini sağlayabilir.
ARKADAŞINIZA İYİ GELEN BİR MİGREN İLACI, SİZE İYİ GELEMEYEBİLİR
Migren tedavisinde ilaç kullanmak akla ilk gelen koruyucu yöntemlerden biri olsa da mutlaka uzman bir doktorun tavsiyesi ile alınmalı. Doğru migren ilaçları migren ataklarını sonlandırabilir. Migren ağrınıza eşlikçi bir bulantınız da varsa bulantı ve migren ağrısını önleyen ilaçları bir arada kullanmak faydalı olabilir. Ancak eş, dost tavsiyesi ile migren ilacı kullanılmamalıdır. Arkadaşınıza iyi gelen bir migren ilacı size iyi gelemeyebilir.