Gıdaların üzerinde yazan E kodları ne anlama geliyor?
7'den 70'e herkesin severek tükettiği paketli hazır gıdalar tehlike saçıyor. Paketli gıdaların raf ömrünü uzatmak, görünümüzü güzelleştirmek veya lezzetini artırmak amacıyla birçok ürün eklenebiliyor. Eklenen ürünler E 330, E 202, E 406 gibi E kodlarıyla tarif ediliyor.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Birçok firmanın tüketicilere taklit- tağşiş ürün ürettiği tespit edildi. Bu kapsamda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Bu nedenle birçok tüketici artık ünlü zincir marketlerden ürün almaktan çekinir hale geldi. Sucukta "dil eti" ya da peynirde "natarin" maddesinin tespit edilmesi tüketicileri endişelendirdi. Birçok tüketici ise ünlü zincir marketlerden aldığı paketli gıdaların "E" kodlarını öğrenmeye çalışıyor. anadolugazete.com.tr olarak paketli gıdaların üzerinde yazan kodların ne anlama geldiğini araştırdık.
E KODLARI: GIDA KATKI MADDELERİNİN GİZEMİ
E 330, E 202, E 406 gibi E kodları, endüstriyel gıdalarda kullanılan katkı maddelerini tanımlayan numaralar olarak biliniyor. Avrupa'da, bu katkı maddeleri genellikle gıdaların raf ömrünü uzatmak, görünümünü güzelleştirmek veya lezzetini artırmak amacıyla kullanılır. Ancak bu kodların arkasında yatan maddelerin bazıları, tüketiciler için pek de masum olmayabilir.
Almanya ve Avrupa genelinde “E” ile başlayan katkı maddelerinin sayısı 300’ü aşarken, bu sayı 1993 yılına kadar sadece 265 ile sınırlıydı. Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum yasaları, gıda ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin çeşitliliğini artırdı. E kodundaki “E”, Avrupa'yı (Europe) temsil eder ve bu maddeler, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği İdaresi tarafından denetleniyor.
TÜKETİCİNİN ZOR SEÇİMİ
E kodlarının anlamlarını çözmek ve hangi katkı maddelerinin kullanıldığını öğrenmek, çoğu tüketici için neredeyse imkansız hale geliyor. Hangi maddelerin ne anlama geldiği, beslenme tercihlerine veya inançlara uygun olup olmadığı gibi sorular, çoğu zaman yanıtsız kalıyor. Bu belirsizlik, sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmak isteyen tüketicileri zor bir duruma sokuyor.
Özellikle bazı katkı maddeleri, alerjik reaksiyonlara veya uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, tüketicilerin daha dikkatli olması önem taşıyor. Gıda etiketlerini okumak ve içeriklerini araştırmak, sağlıklı seçimler yapmanın anahtarı. Ancak bilgiye ulaşmanın zorluğu, bu süreci karmaşık hale getiriyor.
DİKKAT ZARARLI!
7'den 70'e herkesin severek tükettiği paketli hazır gıdaların (bisküvi, çikolata, kek, sucuk, salam, meyve suları ve asitli içecekler vs.) içerisinde renklendirici, raf ömrünü uzatıcı malzemeler, tatlandırıcılar gibi birçok ürün eklenebiliyor. Ancak bu ürünler E kodlarıyla tarif ediliyor. E kodlarının anlamları ise şu şekilde:
Renklendiriciler E 100 - 199
Koruyucular E 200 - 297
Antioksidanlar E 300 - 321
Emülsifiyer ve stabilizatörler E 322 - 500
Asit baz sağlayıcılar E 500 - 578
Tatlandırıcılar, koku verenler E 620 - 637
Geniş amaçlılar E 900 - 927
Örneğin "E 123" kodu ile bilinen "Amarant" maddesi ışık ısı ve asitlere karşı son derece dayanıklı. Amarant, bazı kalıtsal hastalıklara ve alerjilere yol açabiliyor. E 123, özellikle gazlı içecekler, likör ve konserve havyar üretiminde kullanılıyor.
Uzun yıllardır uzmanlar tüketicileri hazır ve paketli ürünlere karşı uyarıyor. Çünkü bu ürünlerin tüketimi tüketicilerin hem kilo almasına hem de sağlığını tehlikeye atıyor.