Ankaragücü spor okulları 'üvey' kaldı: Altyapı planlaması 'Arap saçı'! | ''Adaletsizlik sorunu''
Ankaragücü'nde altyapı planlaması ve spor okulları konusunda belirsizlik devam ediyor. Hem uzun yıllardır süregelen sorunlar hem de mevcut yönetimin idare edemediği aktarılan krizler 'kartopu etkisi' yaratıyor. Tüm bu problemler denizinde yıllardır Ankaragücü'ne birçok oyuncu kazandıran spor okulları ''üvey'' kaldı.
ÖZEL HABER: ÖMERCAN ÖZMEN
Ankaragücü'nde çalkantılı geçen seçim sürecinin ardından sert rüzgarlar esmeye devam ediyor. A takım özelinde teknik direktör tercihlerinde yaşananlar, yönetim içerisinde meydana gelen anlaşmazlıklar genel olarak Ankaragücü camiasının yakın takibinde varlığını sürdürüyor.
Geçmişten bugüne devam eden ancak ses bulmakta zorlanan sorunların başında ise spor okulları geliyor. Ankaragücü bünyesine bağlı spor okulları özelinde hemen hemen her sezon başı verilen yararlı vaatlerin gerçekleşmemesi, şartlar ve anlaşmaların bir türlü ortak noktada buluşamaması sistemsel olarak yaralar açıyor.
'ANKARAGÜCÜ FABRİKASININ HAM MADDE BÖLÜMÜNDE SIKINTI'
Başkent Ankara'da küçük yaşlardaki yeteneklerin keşfedilmesi ve Ankaragücü'ne kazandırılması açısından büyük önem taşıyan spor okulları bu sezon başında da problemler yaşıyor.
Kaseti geriye sararak geçen sezona bakıldığında spor okullarından Ankaragücü'nün talep ettiği pay bu sene de aynı...
Ancak geçen sezon Ankaragücü'nün spor okullarından talep ettiği bu yüzde 15'lik pay yine tepkilere neden olmuş, spor okulu şubelerinin istişarelerinin ardından anlaşılamaması üzerine durumu Faruk Koca'ya taşımasıyla son bulmuştu.
Bu sezon başı ise aynı problem yeniden baş gösterdi. Talep edilen pay, spor okulu hocaları tarafından kabul görmemekle beraber adaletsiz olarak lanse edildi. Geçen sezon Faruk Koca'ya 'derdini' anlatarak çözüme ulaşan spor okulları bu sezon özelinde bir nevi çıkmaza girdi.
''BİZİ SADECE 'PARA' OLARAK GÖRÜYORLAR''
Spor okullarının problemler yaşadığı süreç ile ilgili bazı antrenörler anadolugazete.com.tr'ye açıklamalar yaptı. Ankara'nın dört bir yanında aktifliğini uzun yıllardır sürdüren spor okullarının bu sezon başı en büyük problemi 'tek taraflı iletişim' ve adalet arayışı...
Yıllardır Ankaragücü'ne bağlı olarak kulübe hizmet ettiğini belirten antrenörler, ''Yıllardır bu kulübe hizmet ediyoruz, yetenekler keşfedip, oyuncu yetiştiriyoruz. Ancak bu süreçte biz sadece para olarak görülüyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Kulüp ile yaşadıkları iletişim sorunları ile ilgili konuşan bir antrenör, ''Kulüp taleplerini bize iletiyor ama biz sorunlarımızı Beştepe'ye iletemiyoruz. Bu konu ile ilgili mücadelemizi her zaman olduğu gibi verdik. Sonunda baskı ve mücadelemizle perşembe veya cuma bir toplantı yapılacak. Çıkacak sonucu merakla bekliyoruz.'' açıklamasını yaptı.
Spor okulu hocaları, geçmişten bugüne kadar gelen ve göz önünde olmayan ancak spor okullarını zorlayan problemlere de değindi.
''ADALETSİZ DAVRANIYORLAR''
Spor okulu hocaları, kulübün okullardan istediği pay ile ilgili ''adaletsizlik yaratıyor'' diyerek şikayetlerini dile getirdi:
''Birçok bölgede aktif olan spor okullarımızın öğrenci sayıları gelir ve giderleri farklı. Buna rağmen bizlerden üzerinde anlaşılması istenen rakam ise sabit. Genel olarak istenen pay birçok okul için büyük sorun yaratıyor. Kazanılan para ve ayakta kalıp kalamadığınız fark etmeksizin istenen pay adaletsizlik yaratıyor. Adalet terazisine konulmadan istenen pay, Ankaragücü için birçok genç oyuncu yetiştiren, mücadele eden ve ayakta kalmaya çalışan spor okullarımıza yük oluyor.''
''ÜVEY EVLAT GÖZÜYLE BAKILIYOR''
''Yıllardır Ankaragücü bünyesinde hizmet veren futbol okulu emekçilerine üvey evlat gözüyle bakılması sorunların en büyüğü. Organizasyonlar konusunda hiçbir adım atılmaması, turnuvaların eksikliği, spor okullarının kendi kaderine terk edilmesi geçmişten beri bizlerin yaşadıklarını anlatır nitelikte. Birçok yetenekli oyuncunun Ankaragücü altyapısına kazandırılmasında pay sahibi olan spor okullarının 'üvey evlat' muamelesi görmesi ve her fırsatta bir para kaynağı olarak görülmesi, okullarımızın kulübe yaptığı hizmeti hiçe saymak demektir. Bu durum umuyorum en kısa sürede çözülür.''
ALTYAPI TAKIMLARI DA NASİBİNİ ALDI
Altyapı planlamasında yaşanan sorunlar, belirsizlikler ve anlaşmazlıklar sadece spor okulları özelinde değil Ankaragücü genç yaş kategorilerinde forma giyen takımları da etkiledi. Altyapı koordinatörlüğü konusunda yönetimdeki fikir ayrılıkları sorunları erteleyerek 'yaranın' derinleşmesine neden oldu.
Geçtiğimiz günlerde bu pozisyon için ismi geçen Cengiz Paça ile anlaşılamaması tekrardan süreci en başa taşıdı. Altyapı yaş gruplarında geçen sezon iyi bir yıl geçiren oyuncuların çoğu bu belirsizlik içerisinde beklemeye başladı. Altyapı hocaları ve sporcular bu 'ne olacağı belli olmayan' süreçte en çok zarar eden paydaşlar olarak dikkat çekiyor.
Cengiz Paça'nın göreve gelmesi durumunda 4-5 yöneticinin görevinden istifa edeceği söylentilerinin arasında bu süreç yeniden 'Arap saçına' döndü.
OLUMLU GELİŞME UZAK DİYARLARDAN!
MKE Ankaragücü, Arjantin'in köklü kulüplerinden River Plate ile iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Ankaragücü'nün basın sözcüsü Mehmet Şanal'ın katıldığı görüşmeler, River Plate'in tesislerinde yapıldı. Görüşmede, River Plate Kulübü Başkan Yardımcısı Ignacio Villaruel ve Genel Sekreter Felipe Liorente yer aldı.
Toplantıda kulüpler arası yapılanma, organizasyon ve eğitim konuları ele alındı. Önümüzdeki yıldan itibaren oyuncu havuzuna genç futbolcuların dahil edilmesi üzerine odaklanıldı.