Prof. Dr. Pelin Güneş Bakır, Merkez Parti'nin manifestosunu açıkladı
Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Ankara'daki bir otelde düzenlediği basın toplantısında partisinin manifestosunu açıkladı. Türkiye'nin ekonomik durumu ve terörle mücadele konularında önemli değerlendirmelerde bulunan Bakır, ülkenin tarihindeki en büyük ekonomik krizlerden birini yaşadığını belirtti.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin mevcut ekonomik krizine, terörle mücadeleye ve afet yönetimine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakır, ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları ve deprem riskini detaylandırırken, mevcut hükümetin iktidarının eleştirisini yaptı ve Merkez Parti'nin gelecekteki reform planlarını açıkladı.
Deprem direnci ve afet yönetimi konusundaki stratejileriyle dikkat çeken Bakır, özellikle İstanbul ve Marmara bölgesinde alınması gereken acil önlemler hakkında bilgi verdi. Tarım, enerji, sağlık ve hukuk alanlarındaki reform önerileriyle Merkez Parti'nin geniş bir vizyon sunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, deprem konusuna özellikle dikkat çekti. “Türk ekonomisine en büyük tehdit beklenen 'Büyük İstanbul depremidir” diyen Bakır, 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak, parti manifestosunun ‘Deprem Dirençli Şehirleşme’ başlığı altında yapılacak reformları anlattı.
“Merkez Parti olarak şehirlerimizi afetlere hazırlıklı hale getirecek bilgiye sahibiz. İstanbul Teknik Üniversitesinde 'Deprem Mühendisliği' hocası olan bir Genel Başkan olarak, bu konudaki yetkinliğimizi ortaya koyuyoruz" diyen Bakır, beklenen büyük İstanbul depreminin ekonomiye getireceği yükün 300 milyar doların üzerinde olacağını ve afet yönetimi ile risk azaltma çalışmalarına harcanan her 1 TL'nin, deprem sonrası yapılacak 6 TL'lik harcamayı önleyeceğini belirtti.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ VE İKTİDAR ELEŞTİRİSİ
Bakır, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ülkeye maliyetinin 150 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyerek, “İktidar, geçmiş depremlerden ders çıkarmamış, 2000 öncesi inşa edilen binalara yönelik hiçbir risk azaltma çalışması yapılmamıştır” diyerek mevcut hükümeti eleştirdi. Ayrıca, Merkez Parti'nin iktidara gelmesi halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ikiye ayrılacağını, Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılacağını belirtti. “Afet yönetimi sadece deprem sonrası müdahale demek değildir. Proaktif bir yaklaşımla afet planlaması ve risk azaltma çalışmaları yapacağız.” dedi.
"İSTANBUL VE MARMARA BÖLGESİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER GEREKİYOR"
İstanbul’da 1 milyon 200 bin binanın bulunduğunu ve beklenen depremde 70 bin binanın tamamen çökeceğini belirten Bakır, Marmara Bölgesi'nin büyük bir yıkıma uğrayacağını vurguladı. “Sanayi işletmelerini deprem riskinden uzak alanlara taşımak için planlı bir program uygulayacağız.” diyen Bakır, İstanbul ve Marmara Bölgesi için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
TARİHİ YAPILAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, İstanbul'da 35 bin 500 tarihi yapının bulunduğunu ve bunların yarısının deprem riski taşıdığını belirterek, “Merkez Parti iktidarında tarihi yapılar için 'Tarihi Çevre Afet Riski Yönetim Planı' hazırlayacağız" dedi. Ayrıca, kentsel dönüşüm adı altında rant amaçlı projelere karşı olduklarını, insan odaklı ve yerinde kentsel dönüşümü savunduklarını söyledi.
ENERJİ POLİTİKALARI VE MADEN REZERVLERİ
Bakır, Türkiye'nin maden rezervlerinin zengin olduğunu ancak yanlış politikalar nedeniyle bu zenginliğin halkın refah seviyesine yansıyamadığını belirtti. “Merkez Parti olarak maden politikamız, öncelikle insan hayatını ve çevreyi önceleyen bir anlayışa sahiptir,” diyen Bakır, enerji politikaları hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
EKONOMİ ÜZERİNE ELEŞTİRİLER VE REFORM ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Bakır, ekonomi politikaları üzerine yaptığı eleştirilerde, hükümetin yüksek enflasyon ve hayat pahalılığını yeterince çözümleyemediğini belirtti. “Para politikası yetersiz kaldı,” diyen Bakır, maliye politikasının tasarrufu önceleyen ve harcamaları kontrol altına alan bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, piyasa ekonomisi ve dalgalı kur rejimini benimsediklerini belirterek, döviz kuruna müdahalelere karşı olduklarını ve Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi gerektiğini söyledi.
KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF VE EĞİTİMDE REFORM
Bakır, kamu harcamalarında tasarruf önlemleri alacaklarını, yolsuzluk ve ahbap çavuş ilişkilerini sona erdireceklerini belirtti. “Dövize endeksli geçiş garantili kamu projelerini iptal edeceğiz ve yeni projelerde Türk Lirası üzerinden anlaşmalar yapacağız,” dedi. Ayrıca, milli eğitim ve sanayi iş birliği ile sanayiye uygun meslek okulları açacaklarını ve ihracatta maliyetleri düşürmek için makineleşmeyi teşvik edeceklerini ifade etti.
SAĞLIK SİSTEMİ VE REFORM ÖNERİLERİ
Bakır, Türkiye'nin sağlık sisteminin iyileştirilmeden düzelmeyeceğini belirterek, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Aile sağlığı merkezlerinde boğaz kültürü veya akciğer grafisi gibi basit tanı yöntemlerinin uygulanamadığını” belirtti ve sağlık turizminin cari açığı kapatmada önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
TARIMDA POTANSİYEL VE HUKUK REFORMLARI
Bakır, Türkiye'nin tarım potansiyelini değerlendirirken, tarım sektöründe yapılacak yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Türkiye, 24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisine sahip ve bunun 8,5 milyon hektarı sulanabilir,” diyen Bakır, tarım ürünlerinin taban fiyatlarının üretim maliyeti artı çiftçi kârı üzerinden hesaplanacağını ve üretim maliyetinin altında fiyat verilmesine asla izin verilmeyeceğini ifade etti.
HUKUK VE YARGI REFORMLARI
Bakır, kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını belirterek, parlamenter sisteme geçişi ilk öncelik olarak belirlediklerini açıkladı. “HSK'nın tamamının TBMM tarafından atanması gerektiğini ve yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler yapacağız." dedi.