Vatandaşla idare arasındaki köprü: Ankara Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu
Ankara Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Yeter Sucu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde yaptığı açıklamada, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının vatandaşa yerelde en yakın ulusal hak arama yolu olduğunu söyledi.
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Ankara Valiliği İl İnsan Hakları Kurul Üyesi Yeter Sucu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü münasebetiyle anadolugazete.com.tr'ye konuştu. Sucu, İnsan Hakları'nın Türkiye'ye 1990 yılında Avrupa'ya uyum çerçevesinde girdiğini belirterek, "Anayasamızın başlangıç maddesinde ve kanunlarda yerini almasını çok önemsiyoruz. İnsan Haklarını korumak için çeşitli ulusal yapılar oluşturuldu. Biz burada 2000 yılında oluşturulan ve 2003 yılında çoğulcu bir yapıya kavuşturulan, yaklaşık 20 yıldır süregelen idari işleyiş içinde bağımsız, özerk bir yapıya sahip İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları üzerinde duracağız.” dedi.
'BAĞIMSIZ İL KURULLARI ÖNEMLİ ROL OYNUYOR'
Yeter Sucu, vatandaşın istek, öneri, dilek ve şikayetlerini iletebildikleri bu kurulların, olay gerçekleşmeden önce yerelde yerinde müdahale adına bir önleme mekanizması görevi yürüttüklerini belirterek, "Kurullar, olay gerçekleştikten sonrada insan hakkını koruma adına vatandaşla idare arasında bir köprü vazifesi görmektedir. İllerde Valiliklerde, İlçelerde, Kaymakamlıklarda yer alan bu kurula vatandaşın kolayca ulaşmasının her türlü önlemi almış olup vatandaşın bireysel başvurusu üzerine kurula verilen dilekçeler kurul üyeleri tarafından 30 gün içinde değerlendirilip karar alınır ve kurul idareye öneride bulunur. Bu sürede ilgilisine de karar gönderilir. Kurul, yaptıkları her çalışmanın sonuçlarını da takip etmekle yükümlüdür." ifadelerini kullandı.
Yeter Sucu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlayarak sözlerine şu ifadelerle son verdi: "Bu vesile ile tüm dünya insanlık ailesinin 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nüı gününü kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım."