Türkiye'de tarım hareketi: Kadın çiftçi sayısı yükseldi, hibe ve kredi limitleri arttı!
Türkiye'de çiftçiliğin gelişmesi adına uygulanan teşvik programları ve destekler sonucunda genç kadın çiftçi sayısı 10 yılda 4,5 kat arttı.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Tarım sektöründe kadın istihdamını artırmak, kadınların ekonomik gücünü ve bağımsızlığını sağlamlaştırmak ve kırsal yaşamı destelemek amacıyla yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" projesi ve çiftçiliğin her yaşta teşviki adına genç çiftçilere yönelik hibe destekleri, eğitim ve yayım faaliyetleriyle çiftçilikte genç kadın istihdamı arttı.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde 40 yaş ve altındaki kadın çiftçi sayısı son 10 yılda 4,5 kat artarak 9 bin 256'dan 41 bin 370'e yükseldi.
Tarımda kadınların rolünün güçlendirilmesi hem kırsal kalkınmayı hem de ekonomik büyümeyi amaçlarken son olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla, Avrupa Birliği destekleriyle, ilk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ek destek sağlanacak.
DESTEK KREDİ LİMİTLERİ ARTIRILDI
Yine genç ve kadın çiftçilerin desteklenmesi adına Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, düşük faizli ve uzun vadeli kredi seçenekleri sunarak tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğine olanak tanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği son konuşmasında, küçük ekipman kredisinin limitini 150 bin liradan 250 bin liraya, küçükbaş hayvan üreticilerine işlerini büyütmeleri, hayvan sayılarını çoğaltmaları, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmaları amacıyla verilen kredinin limitini de 400 bin liradan 600 bin liraya çıkarılacağını açıkladı.
Teşvik programlarında maddi desteğin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen eğitim programlarında modern tarım teknikleri, pazarlama stratejileri ve işletme yönetimi desteği de sağlanıyor.