Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el elektronikler için kritik düzenleme!

Ticaret Bakanlığı, ikinci el cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin satışına yönelik yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile kullanılmış elektronik ürünlerin satışına sıkı denetimler getiriliyor.

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİ OLAN ÜRÜNLER KAYIT ALTINA ALINACAK

Yeni düzenleme ile cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolları ve modem gibi elektronik kimlik bilgisi bulunan tüm ikinci el ürünler, Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulacak bir bilgi sistemine kaydedilecek. Bu düzenleme, kayıt dışılığı önlemeyi, çevreyi korumayı ve tüketici haklarını güvence altına almayı hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı, bu yeni sistem ile yenilenmiş ürünlerin belirli standartlara uygun olarak satışa sunulmasını sağlarken, tüketicilerin güvenilir ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

YENİLENMİŞ ÜRÜNLER İÇİN GENİŞLETİLMİŞ LİSTE

Bakanlık, 2021 yılında yapılan ek düzenlemelerle birlikte yenilenerek satışa sunulabilecek kullanılmış malların listesini genişletmişti. Bu listeye cep telefonu ve tabletlerin yanı sıra, akıllı saatler, bilgisayarlar, oyun konsolları ve modemler de eklendi. Gelişen piyasa şartları, teknolojik gelişmeler ve artan çevre hassasiyeti sebebiyle yapılan bu genişleme, sektörde daha fazla ürünün yenilenmiş olarak satışa sunulmasına olanak tanıyor.

YETKİ DEVRİ KESİNLİKLE YASAKLANDI

Yeni yönetmelik ile yenileme hizmetlerine yönelik önemli kısıtlamalar getirildi. Yenileme merkezlerine, şubelerinin yanı sıra yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkanı tanındı. Ancak, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi başka işletmelere devretmesi kesinlikle yasaklandı. Bu kural ile yenileme hizmetinin sadece yetkin işletmelerce sunulması ve olası suistimallerin önlenmesi amaçlanıyor.

BELGE İPTALİ VE CEZAİ YAPTIRIMLAR

Hukuki aykırılıklara karşı, yeni düzenleme ile adil, ölçülü ve orantılı yaptırımlar öngörülüyor. Aykırılık durumunda yenileme yetkisi belgesi iptal edilebileceği gibi, ihlalin niteliğine göre belge 6 aya kadar askıya alınabilecek. Bu yaptırımlar, yenileme süreçlerinde güvenliği ve kaliteyi sağlamak adına atılan önemli adımlar arasında yer alıyor.

ÜÇ AYLIK GEÇİŞ SÜRECİ

Düzenlemelerin hem sektörün hem de tüketicilerin yararına olması hedeflenirken, kullanılan ürünlerin kayıt altına alınmasına yönelik öncül adımlar atılıyor. Elektronik kimlik bilgisi bulunan tüm kullanılmış ürünlerin Ticaret Bakanlığı’nın oluşturacağı bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Üç aylık geçiş süreci sonrası bu düzenleme uygulamaya alınacak ve sektör, yeni kurallara uyum sağlamak üzere hazırlıklarını tamamlayacak.

TÜKETİCİLERİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINIYOR

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı bu yönetmelik değişikliği, yenileme yetkisi verilen şubeler ve ticari işletmeler ile yenileme merkezleri arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi tesis edilmesini de içeriyor. Bu düzenleme ile tüketicilerin haklarını ararken muhataplarına kolayca ulaşmaları sağlanacak, böylece tüketici memnuniyeti artırılacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber