TEİS Başkanı Nurten Saydan’dan Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Bitkisel ilaçlar eczanelerden verilmeli
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bitkisel ilaçların kontrolsüz şekilde internet ve market gibi yerlerden temin edilmesinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
Son yıllarda bitkisel ilaçların kullanımı, büyük şehir yaşamının stresi ve pandemi gibi etkenlerle hızla artış gösterdi ancak bu ürünlerin kontrolsüz şekilde internet ve marketlerden temin edilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bitkisel ilaçların Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılması ve yalnızca eczanelerde satışa sunulması gerektiğini belirterek, bu alanda acil yasal düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI RUHSAT VERMELİ”
Saydan, Tarım Bakanlığından kolayca alınan izinlerle kontrolsüzce piyasaya sürülen ürünlerin Türkiye’yi adeta bir “bitkisel ilaç çöplüğüne” çevirdiğini belirtti. Saydan, “Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı hale getirilmesi ve yalnızca eczanelerde satılması sağlanmalıdır. İsmi ‘gıda takviyesi’ olsa dahi farmasötik formdaki ürünler yalnızca eczane üzerinden temin edilebilmeli ve internet satışları engellenmelidir.” dedi.
“BİTKİSEL İLAÇ MASUM DEĞİLDİR”
Bitkisel ürünlerin doktor veya eczacı kontrolü olmadan kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Saydan, ginkgo biloba gibi popüler bitkisel ürünlere dikkat çekti. Bu ürünlerin kontrolsüz kullanımı mide bulantısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi yan etkilerin yanı sıra ciddi durumlarda beyin kanamasına kadar giden sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
“YANILTICI REKLAMLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Saydan, bitkisel ürünlerle ilgili yapılan reklamların halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayarak, “Hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Sağlıkla ilgili yanıltıcı reklamlar vatandaşlarımızı yanıltıyor ve ciddi sağlık problemleri ortaya çıkıyor.” dedi.
“DENETİM SAĞLIK BAKANLIĞINA GEÇMELİ”
TEİS Başkanı, “Adı masumca ‘takviye edici gıda’ olarak geçen bu ürünler, aslında halk arasında ‘bitkisel ilaç’ olarak biliniyor ve kontrolsüz bir şekilde satışa sunuluyor. Bu ürünlerin izin süreçleri Sağlık Bakanlığı’na devredilmeli ve yalnızca doktor kontrolünde eczanelerden temin edilmelidir” ifadelerini kullandı.