Siyanür dolu o badem ölümcül olabilir!

Çoğumuzun evine giren Badem, geleneksel lezzetlerin kaynağı olmasının yanı sıra önemli sağlık riskleri de taşıyor. Bilimsel olarak "Prunus Amygdalus Amara" olarak adlandırılan bu badem çeşidi, içerdiği amigdalin adlı bileşiğiyle siyanür salgılayarak tehlikeli hale gelebiliyor.

Acı bademlerin özellikleri ve kullanım alanlarına değinen uzmanlar, bu bademlerin tüketilirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Özellikle Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında sıkça kullanılan acı bademler, yemeklere derinlik katan lezzetiyle bilinirken, içerdikleri siyanür nedeniyle sağlık riski oluşturabilirler.

Amigdalin, benzersiz lezzetin yanı sıra metabolize edildiğinde siyanür salan siyanojenik bir glikozittir. Bu doğal toksitite acı bademleri tatlı olanlardan ayırmaktadır. Mutfak ötesinde, acı bademler geleneksel tıpta tarihi uygulamalara sahiptir. Amigdalinin varlığı onları çeşitli kültürlerde terapotik özellikleri için kullanılmaya yönlendirilmiştir. Ancak, beraberinde gelen riskler özenli kullanımı gerektirmektedir.

ACI BADEMİN ETKİLERİ NELERDİR VE NEDEN BU KADAR TEHLİKELİ OLABİLİR?

Siyanit zehirlenmesi, acı badem tüketmenin en büyük riskidir. Siyanür zehirlenmesi, küçük bir miktar amigdalin bile vücutta toksik seviyede siyanür salgılayan gibi belirtilere neden olur ve ciddi vakalarda solunum yetmezliği ve ölüme yol açar. Mide bulantısı ve kusma, acı badem tüketimiyle siyanojenik glikozitlerin varlığı nedeniyle ortaya çıkar. Karın ağrısı, acı bademlerin tüketilmesiyle karın ağrısına ve rahatsızlığa yol açabilir. Solunum sıkıntısı, siyanür zehirlenmesinin şiddetli vakalarında solunum sıkıntısı ve nefes almada zorluk görülebilir. Baş ve zayıflık, siyanüre maruz kalmanın bir sonucu olarak baş dönmesi ve kafa karışıklığına yol açar.

Ekstrem durumlarda, siyanür zehirlenmesi nöbetlere veya kasılmaya neden olabilir. Acı bademlerin küçük bir miktarı bile önemli bir sağlık riski oluşturur. Bu nedenle, özellikle ham haliyle tüketim konusunda dikkatli olunmalıdır. Kavurma gibi ısı işlemleri, siyanür seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak yine de önerilen tüketim miktarının dışına çıkılmaması önemlidir. Ayrıca, karaciğer hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olan bireylerin acı bademlerden tamamen kaçınması önemlidir. Genel bir önlem olarak, acı badem tüketmeden önce herhangi bir sağlık endişeniz veya mevcut durumunuz varsa bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Siyanür zehirlenmesi, acı bademlerin siyanür adı verilen toksik bir bileşik içerdiğini belirtmek gerekir. Siyanür, vücutta oksijen taşıma kapasitesini azaltarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Büyük miktarda tüketildiğinde siyanür zehirlenmesi ortaya çıkar. Bu yüzden ölçüye çok dikkat etmek gerekmektedir. Siyanür zehirlenmesi, solunum sistemini etkiler. Nefes alma güçlüğü, solunum sıkıntısı ve hatta solunum yetmezliği gibi belirtileri ortaya çıkartabilir. Kalp sorunları, siyanür zehirlenmesinin kalp atışlarını ve kan basıncını etkileyerek kalp ritim bozukluğu, düzensiz nabız ve hipertansiyon gibi semptomlar ortaya çıkartabilir. Sinir sistemi hasarı, sinir sistemine büyük zarar verebilir, baş ağrısı, baş dönmesi, kas zayıflığı ve koordinasyon bozuklukları gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Evet, ölümcül olabilir. Çiğ acı bademlerin yüksek miktarda tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Siyanür zehirlenmesi hızla tedavi edilmezse, sonucu maalesef ölümle bitebilir. Evet, çocuklarda çok daha büyük risk taşır. Yetişkinlere göre daha küçük bir vücut ağırlığına ve daha hassas bir metabolizmaya sahip oldukları için çocuklar için çiğ acı bademlerin riski daha yüksektir.

PEKİ, NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR?

Çiğ acı bademler yerine pastörize edilmiş veya işlenmiş bademleri tercih edebilirsiniz. Çiğ bademlerin siyanür içeriğinden kaynaklanan risklerini önlemek için güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaya özen gösterin. Badem ve badem ürünlerini çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Herhangi bir zehirlenme belirtisi fark ederseniz hemen bir sağlık uzmanına başvurun. Herhangi bir alerjiniz olması halinde işlenmiş bademlerden ve badem içeren her türlü besinden de uzak durmaya çalışın.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber