Şiddet bir gün değil, her gün konuşulmalı

Kadına yönelik şiddetin temelinde yatan problemler ve toplumsal normlar üzerine konuştuğumuz Psikolog Işıl İrem Keleş, anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalar yaptı.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Kadına veya erkeğe yönelik şiddet bir gün değil, her gün konuşulması ve farkındalık oluşturulması gereken bir konu. anadolugazete.com.tr olarak sadece özel günlerde değil, her zaman bu konuları gündemde tutmak için Psikolog Işıl İrem Keleş ile şiddetin temelini oluşturan yapı taşlarını konuştuk.

ÇOCUKLARA BİÇİLEN ROLLER

İnsanların ilk etapta şiddet dendiğinde fiziksel şiddet akıllarına geldiğini ifade eden Psikolog Işıl İrem Keleş, bu şiddetlerin birçok çeşidi olduğunu ve en önemlilerinden birinin psikolojik şiddet olduğunun altını çizdi. İnsanlara bu konuda farkındalık kazandırmanın birçok boyutu olduğuna değinen Keleş, “En başta gerekli olan şey eğitimdir. Tabii ki burada ceza sistemi de çok etkili fakat bilimsel çalışmalara baktığımızda eğitim en önemli etmen oluyor. Aile yapısı içerisinde veya okulda küçük yaşlardan itibaren çocuklara belirli cinsiyet rollerini öğretiyoruz ve dile getiriyoruz. Bu roller ve söylenen sözler ile beraber çocuklara biçilen roller atasözlerindeki ifadelerin de getirdiği yapı şiddeti doğuruyor. Çünkü biz toplum olarak çocuklara her adımı işliyoruz.” diye açıkladı.

ERKEKLERİN HAKLI GÖRÜLEN DAVRANIŞLARI

Toplumda davranışların çocuklar etkisi üzerinde oluşan etkiye bakıldığında şu iki temel noktayı göreceğimizi belirten Işıl Keleş, “Kız çocuklarına sürekli söylenen ‘sessiz ol, alttan al, sen bir adım geride kal, eşine bırak, abine bırak’ gibi kelimelerle onu baskılamış ve erkek çocuğuna da bunu aşılamış oluyorsunuz. Böyle olduğunda erkek çocuk yaptığı her davranışı haklı ve kendi adına olduğunu düşünüyor. Böyle olduğunda yetişkinlik ve daha büyük yaşlarda birçok davranışı haklı görerek yapmaya başlıyor.” şeklinde söyledi.

“ŞİDDETİN BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR”

Sözlerine devam eden Keleş şunları dedi: “Şiddetin birçok çeşidi var ve bunlardan birkaçı; fiziksel, psikolojik, duygusal ve ekonomik şiddet. Fiziksel şiddet çok önemli ve kanıtlanabilir, müdahale edilebilir ama psikolojik şiddet de çok kötü bir durum. Uygulanan psikolojik şiddetin yanında çevresel uygulanan şiddet de var. Aile ve arkadaş çevresinin yanında uygulanan psikolojik şiddet. Manipülasyon buradaki en büyük olaylardan biridir. Bizim toplumumuzda en büyük şiddetlerden biri de ekonomik şiddet. Ekonomik sınırlamalarla baskı oluşturma çünkü toplumda hala büyük bir kesimde erkek çalışırken kadın çalışmıyor.”

“ŞİDDETİN TEMELİ POLİTİK”

‘Neden ilerleyemiyoruz veya neden durum böyle?’ diye kendimize sorduğumuz da durumun ‘politik’ olduğunu söyleyen Keleş, “Bu tarz şiddet olaylarının temelinde politik sebepler yatıyor ve bunların çok yüksek boyutları var. Birçok STK şiddet olaylarında yardımcı olmaya çalışsa da bunun devlet kanadında düzgün yaptırımlarının olması lazım. Şiddetin her türlüsüne yönelik çalışmalar yapılıyor ve bu konuda büyük ilerlemeler oldu.” diye söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı: “Kadın yasalar tarafından tanınan hakkı kullanmaya çalışabiliyor. Veya ömür boyu nafaka ödeyen erkek yok mu? Var. Şiddet sadece tek taraflı değil.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber