Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Üzümcü: Gıda enflasyonu ileride sağlık sorunlarını da tetikleyecek

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, son yıllarda Türkiye'de hızla artan enflasyonun gıda fiyatları üzerindeki etkilerini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, son yıllarda Türkiye'de yüksek seviyelere çıkan enflasyonun özellikle gıda fiyatlarında ciddi artışlara neden olduğunu belirtti.

OECD'nin 2024 yılı ocak ve şubat ayı gıda enflasyonu raporuna göre, Türkiye’nin gıda enflasyonu oranının diğer 37 OECD ülkesinin enflasyon toplamından 28,4 puan eksik olduğunu vurgulayan Üzümcü, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de ciddi oranda yükselişin kaydedildiğini ifade etti.

"TÜKETİCİ KENDİ SOFRASINDAN KISIYOR"

Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedeninin girdi maliyetlerinin yükselmesi ve enflasyon olduğunu vurgulayan Üzümcü, marketlerdeki fiyatların açıklanan rakamların çok üstünde olduğunu söyledi.

Üzümcü, "Bu durum sabit ve dar gelirli vatandaşları çok zorluyor. Bunu gören gıda firmaları da satışlarının düşmemesi amacıyla gramaj oyunları gibi çeşitli yöntemler geliştiriyor." şeklinde konuştu.

Tüketicilerin temel gıda fiyatlarındaki artıştan dolayı proteinli gıdalardan karbonhidratlı gıdalara yöneldiğini vurgulayan Üzümcü, "Tüketici et, süt, peynir gibi gıdalardan yani kendi sofrasından kısıyor. Bu durum, ileriki yıllarda sağlık problemlerine de neden olacaktır. Obezite, günümüzde en büyük sağlık sorunlarından birisi, ileride daha da büyük bir sorun haline gelecek." dedi.

"GIDADA KDV YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMELİ"

Gıda fiyatlarının düşmesi için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Üzümcü, tarımda gübre, ilaç, tohum, mazot girdilerindeki artışın ürünlere de yansıdığını, gıdadaki KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak, Üzümcü, tüketicilere de uyarı yaparak, "Merdiven altı üretim tehlikesi de çok yüksek. Bu durum halk sağlığını yakından tehdit ediyor. Mümkün olduğunca tüketiciler bildiği ve güvendiği gıdalardan vazgeçmemelidir. Ucuzluk adı altında satılan ürünlere dikkatli olunmalıdır. Buradaki asıl görev ilgili bakanlıklara ve yöneticilere düşüyor. Yapısal reform dediğimiz bu konulara ciddi eğilim gerekiyor." ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber