Feodalite Nedir?

Bir dönemin en etkili yönetim şekillerinden olan feodalite nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Feodalitenin özellikleri nelerdir?

Ortaçağ Avrupa'sında görülen toprak üretimine bağlı ekonomik, dini ve siyasal sisteme verilen addır Feodalite. Halkın hakkının bulunmadığı sistemde feodal beylerin sözü geçiyordu.

Zenginliğin ve soyluluğun tek göstergesi toprak miktarıydı.

FEODALİTE NEDİR?

Feodalite , toprağa dayalı bir sistemdir. Gücü ve toprağı elinde bulunduran soylular ile onlara bağımlı köle sınıfının oluşturduğu sistemdir. Eşitsizlik temelli bir sistemdir.

Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonrası ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha net bir dönem belirtmek gerekirse başlangıcı Kavimler Göçü olarak kabul edilir.

Bu derebeylik sistemi, küçük küçük feodalitelere ortaya çıkarırken Avrupa'nın da ciddi manada gerilemesine yol açtı. Serfler ve Lordlar arasındaki uçurum eşitsizliğin temelini oluştururken serfler kazandıklarının büyük bölümünü lordlara verirdi.

Bu lordlar ve derebeyler kralların yetkisiyle donatılmıştı. Bir yanda ruhban sınıfı bir yanda derebeyler halka büyük bir baskı oluşturuyordu.

Skolastik düşüncenin hakim olduğu dönemde özgür düşünce ortamı da ortadan kalkmştı. Karşı gelenler aforoz tehdidi ile susturulmuştu.

Coğrafi keşif ve ateşli silahların bulunması ile feodalizm de gerilemiş ve yenilgiye uğramıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber