EYT’linin derdi bitmiyor!

EYT’liler emekli oldu ama sorunları bitmedi. EYT’lilerin yaşadığı sıkıntılar ve problemlerle ilgili Ankara Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Ersin Kotan, anadolugazete.com.tr’ye açıklama yaptı.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

23 yıl boyunca aktif-pasif oranını bahane ederek siyasilerin bugüne kadar geldiğini ve çalışanlara haklarının verilmediğini ifade eden Ankara Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Ersin Kotan, “Geçmişteki dönemle şimdiki döneme baktığınızda aktif-pasif oranı aşağı geriledi. Dünyada kabul görme oranına baktığımızda dört kabul ediliyordu. Yani dört çalışan bir emeklinin finans ettiğinde sosyal güvenlik sistemi sürdürülebilirliğini sağlamış oluyordu. 2022 yılında bu oran Türkiye’de 2.01 oranına çekildi. 2023 yılı itibari ile bu oran 60 seviyelerine geriledi. İlerleyen süreçlerde bu durum 1.50 seviyelerini görecektir. Dikkat çekici önemli nokta ise EYT’nin bu sistem üzerinde etkisi olarak gösterilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

“BİZLER DEVLETE KATKI SAĞLADIK”

Ersin Kotan, asgari ücretteki sistematik artış ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Buradaki yüzde oranlarının EYT’lilere hiçbir faydası yok. Asgari ücret 11 bin 400 TL ama emekliye bağlanan 7 bin 500 TL’lik komik bir rakam var. 30-35 yıllık emeğin karşılığı bu rakam olmamalı. Biz bu sistemin bir an önce değiştirilmesini söyledik. Ama geldiğimiz noktaya baktığımızda hiçbir ilerleme kaydedemedik. Fatura emeklilere ve EYT’den emekli olanlara kesilemez. Yıllarca biz SGK’dan para almadık. Primimizi tamamladığımız halde yaş kısasına takıldık ve üstüne de fazladan prim ödedik. Dolayısıyla bu durum EYT’lilere reva görülmemelidir. EYT’liler olarak yaşı beklerken devletten alması gereken 400-500 bin TL maaş vardı. Biz bunları alamadık ve beklediğimiz süreçte de prim ödemeye devam ettik. Yani bizler devletimize katkı sağladık ve bunun karşılığında aldığımız rakamlara bakın.”

“ALGI OPERASYONLARI YAPILIYOR”

Ersin Kotan, “SGK tarafında birtakım hesaplar yapılıyor ve algı operasyonları ilerletiliyor. Sistemin yanlış hesaplanması, kaynakların yanlış yere kullanılması, SGK’nın tasarruf tedbirlerini almaması, eşit adaletli bir sistem olmayışı, kaynakların başka yönlere aktarılması veya alacaklarını alamaması gibi nedenleri kendi içinde halletmesi gerekiyor” dedi.

“MAAŞ BAĞLANMA SİSTEMİ YANLIŞ”

Konuşmasına devam eden Kotan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Maaşa bağlanma sistemindeki yanlışları yıllardır anlattık. Geçmişte yüzde 70 seviyelerinde maaş bağlanırken günümüzde yüzde 40 kayıpla maaşlar bağlanıyor. Gerçeklere bakmamız ve görmemiz gerekiyor. Günümüzdeki sisteme baktığımızda prim ödedik maaşların yükselmesi yerine çalıştıkça ve prim ödedikçe maaşların düşmesi sisteminde ısrar ediliyor. Öylece ne oluyor ekonomide kayıplar ve kayıt dışı ekonomi ortaya çıkıyor. Bu durum devlete hiçbir faydası yok. SGK sisteminin kaldıracağı yük yapısı bu dönemde çok fazla yükseldi. Biz o dönemde de söylediğimiz gibi kademeli talepler alınmalıydı. Bu kısa döngüye giren ekonomi EYT’lilere bağlanamaz.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber