“Büyük” bir sorunumuz var!

Anadolu’nun zengin toprağında yok yok… Bereket fışkıran toprağımızı tarıma küstürdük. Bir diğer hayati öneme sahip hayvancılık alanındaki tartışmalı adımlar ile de ülkemizdeki ‘büyükbaş’ ve ‘küçükbaş’ hayvan sayısını azalttık...

DEĞERLENDİRME: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Hayvancılık endüstrisi, artan nüfusun taleplerini karşılamak için en önemli sektörlerden biri. Ayrıca yem üretimi, et ve süt işleme, veteriner ilaçları, hayvancılık ekipmanları, dericilik ve tekstil gibi çeşitli alanlarda istihdam olanakları da sunarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Doğal kaynakları, bereketli toprakları ve ekolojik koşulları ile dünyanın en verimli topraklarına sahip ülkelerinden olan Türkiye, yanlış uygulamalar ile değerlerini kaybediyor.

Birbirinden özel tarım ürünlerinin yetiştiği ve ihraç edildiği ülkemizin marketlerinde bugün ithal edilen ürünler tüketiliyor. Yani hem yetiştiremiyor hem de kazanamıyoruz!

HAYVANCILIK GERİLİYOR!

Benzer bir durum hayvancılık için de geçerli. Bunu biz değil Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) söylüyor.

Büyükbaş hayvan sayısı 2023 yılında 2022’ye göre yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 583 bine geriledi. Küçükbaş hayvan sayısı ise yaşadığı yüzde 6,9 düşüşle 52 milyon 363 bin oldu.

2023 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıklayan TÜİK’in verilerine göre;

*Sığır sayısı yüzde 2,6 azalışla 16 milyon 421 bin

*Manda sayısı da yüzde 5,9 gerileyerek 161 bin 749 oldu.

*Koyun sayısı yüzde 5,9 düşerek 42 milyon 60 bin

*Keçi sayısı ise yüzde 11 gerileyerek 10 milyon 303 bin baş oldu.

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının; bilimin ışığında uzman isimlerin doğru kararlar aldığı, iklim krizi ve kıtlık başta olmak üzere tüm tehlikelere karşı ülkemizin tedbirler alarak güçlendiği bir dönem olması dileğiyle…

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber