ATEM Başkanı Hakan Akçam: “2025'te kiralar stabil seyredecek, 2026 yılı gayrimenkul için yıldız yıl olabilir”

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, 2025 yılı için belirlenen yüzde 58,51'lik kira artış oranını Yeni Ankara’ya değerlendirdi. Akçam, 2025 yılının ilk 6 ayında kiraların düşmesini beklediğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde asgari ücretin açıklanmasının ardından, 2025 yılı için kira artış oranı da belli oldu. Bu yıl için belirlenen kira artış oranı, yüzde 58,51 olarak belirlendi. Konuyla ilgili olarak Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Yeni Ankara’ya özel açıklamalarda bulundu.

“KİRALIK KONUT FİYATLARINDAKİ YÜKSEK ARTIŞLAR KİRACILARA ÇIKILMAZ DURUM OLUŞTURUYOR”

Akçam, kiralık konut piyasasında son dönemde görülen yüksek kira artışlarının adaletsiz ve suni olduğunu belirtti. Özellikle, yüzde 25'lik kira artış sınırının ardından, mal sahiplerinin kiraları yüksek seviyelere çıkarmaya başladığını ifade eden Akçam, “Mal sahipleri, kendilerine haksızlık edildiğini düşünerek kiralarını yukarıya çekmekte farklı yöntemler aradılar. Ancak enflasyon oranlarının dışında uygulanan bu artışlar, kiracılar için ciddi zorluklar yaratıyor. Örneğin, Ankara'da 17 bin TL ile 170 bin TL arasında değişen kiralık konut fiyatları bulunuyor. 17 bin TL talep edilen bir evin geçmişte 10 bin TL'lik bir kira bedeliyle kiraya verildiğini biliyoruz. Bence enflasyon oranı düştükçe kiraya da yansımasının adaletli olacağını düşünüyoruz. Ancak şu anda piyasa, suni artışlarla şekilleniyor. Örneğin yüzde 58,23 oranında bir artış kiracılar için çıkılmaz bir durum yaratıyor. Enflasyon oranlarının hızla aşağıya inmesiyle düzenlemenin daha hızlı bir şekilde yapılacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

“FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA KARŞI CİDDİ DÜZENLEMELER GEREKİYOR”

Kiralık konut piyasasında yaşanan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden Akçam, şu ifadelere yer verdi: “Bir ailenin kirayı ödeyebilmesi için, iki kişinin çalışması gerekebilir. Bir kişi kirayı öderken diğeri geçimini sağlayabilir. Bu durumda, gelir artışı kira artışını dengelemiyor ve kiracılar ciddi bir ekonomik zorlukla karşı karşıya kalıyor. Önceden beklenen düzeltmelerin yapılması, kiracıların rahat bir ortamda yaşamalarını sağlayabilir. Ancak, gelir artışı ile kira artışı arasındaki fark giderek açılmakta. Dolayısıyla, kiracılar çok ciddi sorunlar yaşıyor. Bu nedenle, çok ciddi düzenlemeler yapılabilir. Hükümetimizin bu noktada e-kontrat sistemi ve ilan portallarında verilecek kiralık ilanların sistemli şekilde doğrulanması gibi adımlar atarak düzeni bir merkezden denetleyebilir. Ayrıca, satış fiyatlarını aşan uygulamalar yapanlara ceza kesilmesi, bu sorunun önüne geçilmesine yardımcı olabilir diye düşünüyoruz.”

“KİRA ARTIŞLARI ENFLASYONLA PARALEL OLARAK DÜŞEBİLİR”

Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte enflasyonun azalmasının, kira artışlarına da yansıyacağını söyleyen Akçam, “Geçen ay kira artış oranı yüzde 60’ın üzerindeyken, bu ay yüzde 58,23’e geriledi. Önümüzdeki aylarda ise hükümetin ekonomik planlamasına göre, faiz oranlarındaki düşüşler ve buna bağlı olarak enflasyondaki azalma ile kira artışlarının da daha da aşağıya inmesini bekliyoruz.” dedi.

“2025 YILINDA FİYATLARIN ÇOK FAZLA ARTMASINI BEKLEMİYORUM”

2024 yılı konut piyasasının güzel geçtiğini kaydeden Akçam, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "2024 yılı konut piyasası, iyisiyle kötüsüyle güzel geçti. Özellikle yılın son üç ayında ikinci el konutlarda ciddi bir hareketlilik yaşandı. Sıfır konutlarda ise üreticiler, kendi bünyelerinde satış stratejileri ve kampanyalar düzenleyerek bu süreci geçirdi. 2025'te fiyatların çok fazla artmasını beklemiyorum. Aksine, fiyatların taban seviyelerde kalacağını düşünüyorum. Ayrıca, faiz oranlarının düşmeye devam etmesiyle, alıcıların mevcut kredi koşullarını daha uygun şekilde yapılandırarak ödemelerini gerçekleştirebilir.”

“2026 YILI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN YILDIZ YIL OLABİLİR”

2026 yılının gayrimenkul açısından yıldız yıl olabileceğini öngeren Akçam, “2025'in ilk altı ayında faiz oranlarının doğrudan düşmesinden ziyade kademeli bir azalma olacak. Bu da gayrimenkul sahiplerini fiyatları artırmak yerine daha temkinli hareket etmeye yönlendirecek. 2026 yılı, gayrimenkul sektörü için yıldız yıl olabilir. Her şeyden önce imalat şart. 1 milyon konuta ihtiyacımız var. Genç bir ülkeyiz, evlenmeler, boşanmalar, öğrenciler ve memurlar gibi sirkülasyonu çok olan bir ülke olduğumuz için 1 milyonluk ihtiyaçtan 650 bin imalatla karşılanıyor. Şu an 350 bin eksiklikle gidildiği için burada imalata daha hızlı verilmeli diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber