Ahlat nedir?

Ahlat, gülgillerden ve çoğunlukla Sivas dağlarında kendiliğinden yetişen ve üzerine armut aşılanan, hayvanlardan tarafından taşınan dikenli bir ağaçtır. Bu ağacın armuda benzeyen yemişi olgunlaşınca taze ya da kurutularak yenebilmektedir.

Ahlat, hemen her ülke ve bölgede yetiştiği için diğer bitki türlerinden ayırıcı bir özelliğe sahiptir. Bu bitkinin yetişebilmesi için belirli bir iklim gerekmemektedir bu da kolaylıkla ve her yerde yetişmesini olanaklı kılmaktadır.

Bu bitki türü Anadolu’da çakal armudu ya da çördük gibi isimlerle anılmaktadır.

Anadolu’da ilk Türk yerleşmesi Bitlis Ahlat’ta olduğu için Anadolu’da önemli bir yeri vardır.

BU BİTKİ İNSAN SAĞLIĞINDA ADETA ŞİFACI ROLÜ OYNUYOR

Zehirli bir böcek sokmasında ezilip sürülürse faydası olur.

Meyvesi ishal ve kabızlık sorunlarında iş bitiricidir.

Kalp sağlığına da iyi gelmektedir.

Vücudumuzda yer alan alkaloitleri düzenlemektedir.

Sakinleştirici etkisi vardır.

Astıma karşı etkilidir.

Kan pıhtılaşmasını önler.

Tok karnına ishali hızlıca keser.

Diş iltihaplarını iyileştirir.

Kemik sağlığını güçlendirir.

Bitki, C, B vitaminleri pektin, betakaroten ve asit içermektedir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını ortadan kaldırmakla beraber idrar söktürücüdür.

Turşusu kalbe böbreklere,

Ahlat pekmezi, astım bağırsak, diş eti rahatsızlıklarına,

Ahlak sirkesi, metobolizmayı hızlandırma

Ahlat suyu sivilceye, diş eti hastalıklarına, görme fonksiyonuna etkilidir.

AMAN DİKKAT! YARARI KADAR ZARARI DA VAR!

Ahlat bitkisi yukarıda saydığımız özelliklerle yararlı bir bitki olma özelliği taşısa da fazla tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği gerçeği akılda kalmalıdır.

Alerjik reaksiyon gösterip ciltte kaşıntı ve kızarıklık yapabilir.

Aç karna yenirse kabızlık ve karın ağrısı yapabilir.

Şeker indeksi yüksek olduğu için diyabet hastaları ölçülü tüketmelidir.

AHLAT AĞACININ FİZİKSEL YAPISI

Diğer bitkilere nazaran daha kısa boyludur. Boyu 3ila 10 metreye kadar uzanır. Yaprakları dar rengi koyu gridir. Tüylü yaprakları ve mayhoş bir kokusu vardır. Meyvesi ağızda buruk bir tat bırakır.

KENDİ KENDİNE YETİŞSEDE BU BİTKİ BAKIM İSTER

Ahlatın bakımında iklim ve toprak koşulları uygun olmalı, hafif alkali içeren iyi drene olan toprak tercih edilmeli. Toprak testiyle pH seviyesi 6 ile 8 arasında olan toprak bulunmalı ve bu toprak kullanılmalıdır. Kökleri ıslatılıp 1-2 saat suda bekletilmeli, derine ve yaygan çukura dikilmeli. Kuraklığa dayanıklı olsa da düzenli sulama yapılmalı, organik veya kimyasal gübre uygulanmalı, Tadı sert ve acı olduğu için olgunlaşması beklenmeli ve hasat zamanında toplanmalıdır.

ALIÇ MI? AHLAT MI?

Bu meyveyi genelde alıç olarak bilen çok fazla insan var. Bu konuya da bir açıklık getirelim; Armudun bölünmesi Çin’de uğursuzluk sayılan çok geç olgunlaşan yabani cinsine ahlat, doğanın yalnız yaşamayı seven anaç çayı da olan haline alıç denilmektedir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber