Üniversitelerde sistem değişiyor, uzmanlaşma geliyor

Türkiye’de yükseköğretimde köklü değişiklikler kapıda. Yükseköğretim sisteminde köklü değişiklikler için hazırlıklar sürüyor. Üniversitelerin yeniden yapılandırılması ve belli alanlarda ihtisaslaşmaları için adımlar atılmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen bir toplantıda, üniversitelerin yeniden yapılandırılması ve belirli alanlarda ihtisaslaşmaları için atılacak adımlar ele alındı. Bu yeni düzenleme ile mühendislik eğitimi veren üniversitelerin yalnızca kendi alanlarına odaklanması, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerde eğitim vermemesi planlanıyor.

YÖK Başkanı Özvar'dan genç nüfus uyarısı: Üniversite kayıtları azalabilir

KÜRESEL STANDARTLARA ULAŞMA HEDEFİ

Toplantıda, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yapısının değişimi ve Türkiye’deki üniversitelerin dünya çapında tanınan eğitim kurumları ile rekabet edebilir hale gelmesi için gerekli adımlar tartışıldı. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde başarıyla uygulanan modelin Türkiye’ye uyarlanması üzerinde duruldu.

Üniversite sınavına nasıl hazırlanılır? İşte yeni başlayacak adaylar için adım adım çalışma rehberi

İHTİSASLAŞMA SÜRECİ

Gelen bilgilere göre, üniversitelerin müfredatlarının kapsamlı bir şekilde yenileneceği ve bazı üniversitelerin belirli alanlarda ihtisaslaşarak marka haline getirilmesi için yeni bir eylem planı oluşturulacağı belirtildi. Yeni sistemde her üniversitenin tek bir alanda uzmanlaşması hedefleniyor. Örneğin, yalnızca mühendislik eğitimi veren bir üniversite, sosyal bilimler gibi başka disiplinlerde eğitim vermeyecek.

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk üniversiteler hakkında önemli değerlendirme: ''Üniversiteli gençlerle hasbihâl''

TEKNOLOJİ VE SOSYAL BİLİMLER AYRIMI

Toplantıya katılan kaynaklar, dünyaca ünlü üniversitelerdeki sistemin Türkiye’ye de uygulanması gerektiğini vurguladı. “Üniversitelerde kalite artırılmalı ve yeni bir yapıya ihtiyaç var. Bir üniversitede hem teknik eğitim hem de sosyal bilimler olmamalı. Belirli üniversiteler ihtisaslaşma yoluna gidecek ve müfredatlar buna göre düzenlenecek,” ifadeleriyle bu yaklaşım destekleniyor.

Bu reform ile Türkiye’deki üniversitelerin global standartlara ulaşması ve belirli alanlarda lider konuma gelmesi hedefleniyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber