CHP, ÖMK iptali için AYM'ye başvurdu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, başvuru sonrasında Yüksek Mahkeme önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Günaydın, AYM’nin kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda hızlı karar almasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
"KARARLAR GECİKMEMELİ"
Günaydın, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bazen 5-6 ay sonra Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, bu durumun kamu vicdanını zedelediğini ifade etti. Ayrıca, partisinin 1 Haziran 2023’ten bu yana 39 yasa ve kararnamenin iptali için AYM’ye başvurduğunu hatırlatarak, “Bu, CHP’nin arzu ettiği bir durum değil. Ancak Anayasa’ya aykırı düzenlemelerin ne kadar sık yapıldığının bir göstergesidir” dedi.
"KANUN, MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNİ İYİLEŞTİRMİYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ise 18 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan kanunun iptali için başvuru gerekçelerini açıkladı. Özçağdaş, kanunun çeşitli yönlerden sorunlu olduğunu belirtti ve şu noktalara dikkat çekti:
- Belirsizlikler: Öğretmenlerin kullanacağı okul dışı imkanlar ve aday öğretmen yetiştirme programının içeriği belirsiz.
- Liyakat Sorunu: Sözleşmeli öğretmen alımlarında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasının, liyakat yerine siyasi saiklere yol açabileceği.
- Somut Ölçüt Eksikliği: Hazırlık eğitimi sırasında yapılacak değerlendirmeler için somut ölçütlerin belirlenmemesi.
"ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINI ÇÖZMÜYOR"
Özçağdaş, kanunun 1,2 milyon öğretmeni, 1 milyon atanmayan öğretmeni ve 19 milyon öğrenciyi doğrudan etkilediğini belirterek, “Bu kanun, öğretmenlerin yoksulluk seviyesinin altında yaşamalarına bir çözüm getirmiyor, özel sektör öğretmenlerinin kaybettikleri hakları iade etmiyor. Milli eğitim sistemimizi iyileştirmekten uzak” diye konuştu.
CHP’nin bu yasama döneminde en çok tartışılan ve toplumsal karşılık bulan kanunlardan birini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığına dikkat çeken Özçağdaş, eğitim sisteminin daha iyi bir noktaya taşınması için hukuki mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.